Trądzik różowaty a dieta – co jeść, a czego unikać?
Trądzik różowaty (acne rosacea) jest chorobą skóry twarzy o charakterze przewlekłym i zapalnym. Charakteryzuje się występowaniem rumienia i poszerzonych naczyń krwionośnych, a także w późniejszym etapie grud i krost głównie w środkowej części twarzy. W ostatnich latach zauważono zależność między dietą a występowaniem i przebiegiem trądziku różowatego.
Trądzik różowaty dotyczy około 10% populacji, głównie w wieku 30-55 lat. Najczęściej dotyka osoby z I lub II fototypem skóry, czyli o jasnej karnacji, z jasnymi oczami i włosami. Częstsze zachorowania stwierdza się wśród kobiet, jednakże to wśród mężczyzn choroba charakteryzuje się cięższym przebiegiem. Za główne przyczyny trądziku różowatego uznaje się wzmożoną reaktywność naczyń, a także choroby pasożytnicze skóry. Negatywny wpływ na stan skóry mogą mieć:
- korzystanie z basenów, sauny,
- nagłe zmiany temperatury,
- promieniowanie UV,
- zaburzenia hormonalne,
- nieodpowiednia pielęgnacja skóry,
- przyjmowanie niektórych leków.
Jakie produkty należy ograniczyć przy trądziku różowatym?
Osoby z trądzikiem różowatym powinny unikać spożywania alkoholu, a zwłaszcza czerwonego wina. Napoje alkoholowe powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych, co może zwiększać objawy rumienia. Dodatkowo czerwone wino jest bogate w histaminę, która również wpływa na pojawienie się zaczerwienienia.
Inne produkty bogate w histaminę to między innymi:
- pomidory,
- szpinak,
- bakłażan,
- sery, w tym sery pleśniowe,
- kiszonki,
- konserwy,
- czekolada,
- cytrusy,
- truskawki.
Powyższe produkty powinno się wykluczyć z codziennego jadłospisu.
Zmiany zapalne w obrębie skóry mogą zaostrzać również ostre przyprawy ze względu na rozszerzanie naczyń krwionośnych i stymulowanie produkcji interleukin prozapalnych i cynamon ze względu na obecność aldehydu cynamonowego.
Z diety warto wykluczyć też źródła węglowodanów prostych, tj. cukier, białą mąkę, słodycze, słodzone napoje i inne.
Udowodniono, że dieta bogata w produkty o wysokim indeksie glikemicznym może wpływać na zaostrzenie zmian skórnych.
Jakie produkty warto spożywać w trądziku różowatym?
Chorując na trądzik różowaty, warto do swojej diety włączyć oleje roślinne, zwłaszcza te tłoczone na zimno. Doskonale sprawdzi się oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub olej lniany. Są one źródłem kwasów omega-3, a także witaminy E. Związki te redukują stany zapalne oraz wzmacniają naczynia krwionośne, dzięki czemu mogą łagodzić zmiany trądzikowe.
Dodatkowo dieta powinna opierać się na produktach bogatych w błonnik, takich jak razowe pieczywo, kasze gruboziarniste i płatki owsiane. Dieta bogata w produkty o niskim indeksie glikemicznym poprawiają profil hormonalny, co może przyczynić się do złagodzenia zmian trądzikowych. Dodatkowo produkty pełnoziarniste są bogate w mikroskładniki, takie jak cynk, selen i mangan, które biorą udział w metabolizmie kolagenu.
Niezbędne jest również wzbogacenie diety o produkty bogate w witaminę C i prowitaminę A. Są to m.in.:
- marchew,
- dynia,
- papryka,
- śliwki,
- morele,
- brzoskwinie,
- jarmuż,
- warzywa kapustne.
Warto również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu. Należy wypijać 30 ml wody na każdy kilogram masy ciała w ciągu doby. Wodę należy pić małymi porcjami (około 100 ml jednorazowo), aby mogła się sukcesywnie wchłaniać. Odpowiednie nawodnienie skóry ma wpływ na stopień zaostrzenia choroby.
Wyleczenie trądziku różowatego nie jest łatwym procesem, jednak odpowiednia farmakoterapia, dobrze dobrana pielęgnacja skóry i dieta są w stanie zminimalizować zmiany skórne. Jeżeli nie masz pewności, czy Twój sposób żywienia jest odpowiedni, skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem klinicznym.
Przeczytaj również:
Trądzik różowaty – jak go leczyć?
Źródła:
- Weiss E, Katta R. Diet and rosacea: the role of dietary change in the management of rosacea. Dermatol Pract Concept. 2017;7(4):31-37. Published 2017 Oct 31. doi:10.5826/dpc.0704a08.
- Buddenkotte J, Steinhoff M. Recent advances in understanding and managing rosacea. F1000Res. 2018;7:F1000 Faculty Rev-1885. Published 2018 Dec 3. doi:10.12688/f1000research.16537.1.
- Sadowska-Przytocka A., Czarnecka- Operacz M.: Znaczenie diety w przebiegu i terapii trądziku różowatego i łojotokowego zapalenia skóry, Postępy Dermatologii i Alergologii XXIX, 2012, (supl. 2) s. 85-86.
Czyli szpinak należy unikać, bo ma dużo histaminy, natomiast należy go przyjmować, bo ma dużo A i C. Allright!
jeszcze polecam brac selen i cynk bo dobrze u mnie sie sprawdzil przy leczeniu. a jezeli ktos lubi owoce ale bez wysokiego indeksu glikemicznego to polecam jesc borowki amerykanskie, jezyny, truskawki, jablka czy maliny. problem pojawia sie tylko z kosmetykami bo mnie wszystko podraznia 🙁 tutaj najgorzej u mnie trafic.
sama dieta na trądzik różowaty wam wystarcza czy jeszcze coś robicie? jakie kosmetyki? jakieś leki?
Dieta bardzo dużo daje. Mi 50% zrobiło pozbycie się niektórych rzeczy z menu. Poza tym jeszcze zaczęłam bardziej dbać o pielęgnację. Niewielkie rzeczy ale zaczęłam patrzeć np. jakie kwasy mogę a nie mogę nakładać. Osobiście przy TR polecam kwas azelainowy i kwas laktobionowy. Do tego jeszcze myję 2 razy twarz wieczorem bo jednak pianka i żel nie zmyją SPF i zaczęłam używać olejek i masełka.
jakie masz dokladnie kosmetyki do zmywania spf i tez ogolnie do pielegnacji?
Mi pomaga SPF z Holika Holika, La Roche-Posay Anthelios, Revox Just i wszystkie te bardziej płynne, które nie zostawiają białej warstwy tylko fajnie się wchłaniają. Co do dermo to mam Acnerose i jestem realnie zadowolona. No co do SPF to używaj ich nawet w zimę – warto!!
do takich kremow z filtrem to wedlug mnie z opisu pasuje tez skin79 i mniej znany cosrx. oba szybko sie wchlaniaja. natomiast jezeli chodzi o ten zestaw acnerose to one nie sa dosc lekkie. ten na dzien owszem ale morning cream i night paste sa doooosc tresciwe ze tak powiem chociaz na noc to jest zrozumiale. zalezy kto czego szuka. odmowic dzialania im jednak nie mozna,
są jakieś badania co do diety na trądzik różowaty i składników które nakłada się na skórę że ma to pomagać??
Przykładowo? Jeżeli chodzi o jedzonko to polecam na google scholar poczytać “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000. Poza tym masz w źródłach podane książki na których powstawał artykuł. Jeżeli o składniki chodzi to ja wiem, że istnieją badania aplikacyjne, który były przeprowadzone na grupie ponad 20 osób, które chorują na TR. Na pewno jest to na stronie producenta tego zestawu opisane.
nigdzie ich nie widze tzn. tych wynikow…
moze pani je przyblizyc?
no cóż… ja znalazłam info (nie wiem czy to są te same badania, ale podobnie były próby przedstawione) i wyszło, że 88% badanych potwierdza, że produkty acnerose łagodzą objawy trądziku różowatego i 88% badanych stwierdziło, że produkty z zestawu hamują rozwój trądziku różowatego,
a witamina a i c jest dobra do nakładania na skórę przy tr?
Dzień dobry, kosmetyki zawierające w składzie witaminy A i C mogą być stosowane na skórę dotkniętą trądzikiem różowatym. W gabinetach kosmetycznych tego typu preparaty są również wykorzystywane w trakcie zabiegów dedykowanych osobom z tym schorzeniem.
Więcej informacji w artykule: https://gemini.pl/poradnik/zdrowie/tradzik-rozowaty-jak-go-leczyc/.
do kazdego posilku uzywac duuzo kminku i majeranku musi byc mielony i w formie posypki. probiotyki, sliwka suszona rozmiekczona w wodzie.cialo przy lezeniu,pozycja rowni pochylej.pic sok ze swierzej kapusty,liscie te najbardziej zielone, popijajac w trakcie posilku i wciagu dnia.leki musza byc trafione.