Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
2

Jak wzmocnić odporność na jesień?

Słuchaj artykułu

Jesień to okres wzmożonego ryzyka złapania przeziębienia lub grypy, gdyż niska temperatura sprzyja wirusom. Wdychane zimne powietrze obkurcza naczynia śluzówki nosa, co zmniejsza szczelność bariery i ułatwia drobnoustrojom atak. Po kontakcie z wirusem następuje reakcja obronna układu odpornościowego. Warto wówczas wspomóc jego działanie stosując kilka prostych zasad. Oto one!

Jak wzmocnić odporność na jesień?

Sen to zdrowie

Odpowiednia ilość snu jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Częste spanie poniżej 6 godzin kilkukrotnie zwiększa ryzyko infekcji. W związku z tym sen powinien trwać nieprzerwanie co najmniej 7 godzin. Ważne jest też spanie o stałych porach, gdyż rozregulowany rytm dobowy także ma negatywny wpływ na walkę z wirusami. Pamiętajmy, że zapotrzebowanie na sen zmniejsza się wraz z wiekiem. Przykładowo, nastolatek musi spać nawet 10 godzin, podczas gdy osobie w podeszłym wieku wystarczy połowa tego czasu.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia

To zdanie jest często powtarzane i równie często lekceważone. Po długim śnie, a więc i długiej przerwie od posiłków, konieczne jest dostarczenie organizmowi energii, którą będzie mógł spożytkować m.in. na walkę z wirusami, które zewsząd nas atakują. Zapomnijmy o zjadanym na szybko batonie czy drożdżówce. Śniadanie musi być pełnowartościowe.


Na odporność
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Odpowiednia dieta przez cały dzień

Pierwszy posiłek jest kluczowy, ale wspierać naszą odporność powinniśmy przez cały dzień. Ważne jest regularne jedzenie, które zapewni organizmowi stały dostęp do energii. Regularność to nie jedyny warunek. Równie istotne jest to, co jemy. Posiłki powinny być bogate w warzywa i owoce, które są znakomitym źródłem antyoksydantów, wspierających odporność poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Wybierajmy produkty bogate w witaminę A, C i E, np. pomidory, paprykę, cytrusy, szpinak. Cukier zastąpmy miodem. Oprócz tego nie zapominajmy o dodawaniu do potraw czosnku oraz spożywaniu ryb co najmniej dwa – trzy razy w tygodniu. W diecie nie powinno także zabraknąć naturalnych probiotyków. Oprócz poprawy działania układu pokarmowego zwiększymy w ten sposób odporność. Najwięcej limfocytów znajduje się bowiem w jelitach. Spożywanie kiszonej kapusty, ogórków czy kefirów zapewni równowagę flory jelitowej oraz zapobiegnie namnażaniu się drobnoustrojów chorobotwórczych.

Sport to zdrowie

W opisie każdego sposobu na zdrowy tryb życia napotykamy na informacje o dobroczynnym wpływie aktywności fizycznej. Ma ona również ważną rolę w przypadku dbania o odporność. Pamiętajmy jednak, że nie każdy wysiłek działa dobroczynnie na układ immunologiczny. Intensywne i wyczerpujące ćwiczenia obniżają jego sprawność. Za optymalną przyjmuje się umiarkowaną aktywność, np. bieg lub jazdę na rowerze przez 30-40 minut w tempie, które umożliwi nam swobodną rozmowę. Zbyt szybki oddech oznacza, że wysiłek jest zbyt intensywny. Ćwiczenia powinniśmy wykonywać 3-4 razy w tygodniu.

Nie stresuj się   

Przewlekły stres wpływa negatywnie na naszą odporność. Wydzielany wówczas kortyzol niejako tłumi reakcje układu immunologicznego, a liczba limfocytów się zmniejsza. Dodatkowo zaburzeniu może ulec skład flory układu pokarmowego oraz szczelność jelit. Zwiększa się przepuszczalność dla drobnoustrojów. Należy pamiętać, że przewlekły stres to nie tylko czynniki psychiczne. Podobny efekt wywoła np. intensywny wysiłek, brak snu, przepracowanie czy odwodnienie.

Zrezygnuj z używek

Popularne używki takie jak alkohol, papierosy, a nawet kawa i słodycze mają niekorzystny wpływ na odporność. Pijąc alkohol, pozbawiamy organizm witamin. Z kolei dym tytoniowy powoduje powstawanie wolnych rodników, a także drażni śluzówkę gardła, co zwiększa ryzyko infekcji. Idealnym rozwiązaniem jest zatem unikanie używek. Jeśli nie potrafimy całkowicie zrezygnować np. z picia kawy, spróbujmy przynajmniej dostarczyć organizmowi jak najwięcej witamin.

Warto odwiedzić aptekę

W celu poprawy działania układu odpornościowego, oprócz stosowania się do wyżej wymienionych zasad, warto wspomóc się lekami lub suplementami diety. W aptekach do wyboru mamy szeroką gamę coraz to nowszych produktów, z czego podstawą są preparaty zawierające:

  • witaminę C i rutozyd – pierwsza to przeciwutleniacz uczestniczący w wielu procesach metabolicznych. Rutozyd z kolei wzmacnia naczynia i zmniejsza ich przepuszczalność, co uszczelnia barierę ochronną przed drobnoustrojami.
  • tran – inaczej olej pozyskiwany z wątroby dorsza. Jest doskonałym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witaminy A oraz D3, bromu i jodu. Oprócz pozytywnego wpływu na odporność zmniejsza poziom cholesterolu, zapobiega zawałom serca i udarom mózgu.
  • pranobeks inozyny– absolutny hit ostatnich lat. Jest to substancja lecznicza o działaniu przeciwwirusowym, której mechanizm opiera się na pobudzaniu odpowiedzi układu immunologicznego związanej z limfocytami typu T. Polecany jest szczególnie u osób z obniżoną odpornością, cierpiących na nawracające zakażenia dróg oddechowych.
  • Witamina D3 – aktywuje limfocyty T, co zwiększa skuteczność reakcji obronnej na infekcję. Ponadto, bierze udział w rozwoju naturalnej odporności u dzieci.

Jak widać powyżej, na spadek odporności wpływa wiele czynników, które należy zminimalizować. Zdrowa dieta, dużo snu i brak stresu to klucz do bycia zdrowym. Ponadto, w drodze do polepszenia odporności warto sięgnąć po preparaty dostępne w aptece, które wspomogą pracę układu immunologicznego w okresie jesienno-zimowym.

Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 27 października 2018, 09:41
    Anna

    A jakie suple na odpornosć?

    1. 30 października 2018, 08:54
      mgr farm. Bartosz Raszkiewicz
      mgr farm. Bartosz Raszkiewicz

      W przypadku poprawy odporności warto sięgnąć po preparaty pochodzenia naturalnego. Zbliża się okres zimowy, do którego można się przygotować przyjmując np. tran. Podczas wyboru preparatu należy pamiętać, żeby wybierać tran, który będzie olejem z wątroby dorsza, a nie innej ryby, np. rekina. Jest to bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz kwasów EPA i DHA. Ponadto dobrym rozwiązaniem są sprawdzone preparaty zawierające witaminę C oraz rutynę. Uszczelniają one naczynia, co uniemożliwia drobnoustrojom przedostanie się do organizmu.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę