18
26 sierpnia 2021

Dieta na wzmocnienie po koronawirusie – co jeść po COVID-19?

Odpowiedni sposób odżywiania jest niezwykle istotny dla optymalnego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, w tym układu odpornościowego. Jak się bowiem okazuje, nieprawidłowa dieta bazująca na produktach o wysokim stopniu przetworzenia (np. daniach typu fast food, batonach, ciastkach, cukierkach, chipsach), słodzonych napojach i nieregularnych posiłkach osłabia odpowiedź immunologiczną oraz zaburza równowagę mikrobioty jelitowej. Wszystko to sprzyja większej podatności organizmu na choroby, w tym także zakaźne, takie jak COVID-19. 

Dieta na wzmocnienie po koronawirusie – co jeść po COVID-19?

Produkty wzmacniające odporność

Dieta po COVID-19 – co warto jeść? 

Do pokarmów, które warto regularnie włączać do diety w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie COVID-19, należą: 

Świeże warzywa oraz owoce 

Są bogate w składniki mineralne, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na skład mikroorganizmów jelitowych oraz stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o właściwościach immunomodulujących.  

Nasiona roślin strączkowych 

Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi), błonnika pokarmowego i fitosteroli. Pomagają złagodzić stan zapalny. 

Pełnoziarniste produkty zbożowe 

Należy tutaj wymienić kaszę gryczaną, jęczmienną wiejską, makaron razowy, ryż brązowy, chleb żytni. Pozwalają zmniejszyć stan zapalny, zwłaszcza dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. 

Przeczytaj również:
Dieta na odporność. Co jeść, aby wzmocnić organizm?

Orzechy, migdały, nasiona i pestki 

Dostarczają białka, zdrowych tłuszczów nienasyconych, błonnika pokarmowego, wielu witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia markerów stanu zapalnego we krwi. 

Tłuste gatunki ryb 

Warto spożywać np. łososia, pstrąga łososiowego, halibuta, makrelę, śledzie, sardynki. Obfitują one w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które mają właściwości przeciwzapalne. 

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 

Zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny oraz korzystnie oddziałuje na skład mikrobioty jelitowej. 

Mleczne napoje fermentowane oraz warzywa kiszone 

Do mlecznych napojów fermentowanych zaliczamy np. jogurt, kefir naturalny. Kisić możemy m.in. ogórki czy kapustę. Produkty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mogą wzmacniać odporność organizmu. 

Zioła i przyprawy 

Zawierają szereg substancji bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwbólowe. Do przypraw, na które warto zwrócić uwagę, należą m.in. kurkuma, cynamon, imbir, oregano, kozieradka). 

Kawa i herbata (biała, czerwona i zielona) 

Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny oraz łagodzi uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie psychofizyczne.  

Przeczytaj również:
Jakie zioła wzmocnią Twoją odporność?

Przykładowy jadłospis zwiększający odporność organizmu 

I posiłek: Owsianka z wysokobiałkowym jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi (maliny, borówki amerykańskie), orzechami włoskimi, świeżo mielonym siemieniem lnianym, kawałkiem gorzkiej czekolady (minimum 70% suchej masy kakaowej), cynamonem i mielonym imbirem. 

II posiłek: Koktajl z kefiru naturalnego, banana, kiwi, jabłka i cynamonu. Dodatkowo garść orzechów brazylijskich, pestek dyni i migdałów. 

III posiłek: Ziołowy łosoś pieczony z gotowaną kaszą gryczaną (białą, niepaloną) oraz warzywami na parze (brokuły, cebula, marchew, czosnek). 

IV posiłek: Zupa krem z pomidorów z kawałkiem tofu naturalnego, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym. 

V posiłek: Jajka gotowane na miękko, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym z ogórkiem kiszonym i drobno pokrojoną papryką czerwoną oraz szczypiorkiem. Całość posypana oregano i pieprzem ziołowym. 

Podsumowanie 

  • Dieta składająca się przede wszystkim z dużej ilości świeżych warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, tłustych gatunków ryb, orzechów, nasion, pestek, jak również mlecznych napojów fermentowanych jest zalecana w celu wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego. 
  • Dieta wzmacniająca organizm po przebytym zakażeniu COVID-19 powinna dostarczać odpowiednich ilości aminokwasów niezbędnych, kwasów EPA i DHA, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza A, D, E) oraz w wodzie (szczególnie B6, B9, B12, C), jak również składników mineralnych (głównie cynku, żelaza, miedzi i selenu), gdyż ich niedobory mogą upośledzać prawidłowe działanie układu immunologicznego. 

Źródła:

  1. Jankowska K., Suszczewicz N., Naturalne metody wspomagania odporności w walce z koronawirusem. WIEDZA MEDYCZNA – NUMER SPECJALNY (2020):46-65. 
  2. Holdoway A., Nutritional management of patients during and after COVID-19 illness. Br J Community Nurs. 2020 Aug 1;25(Sup8):S6-S10. 
  3. Holdoway A., Addressing nutrition in the road map of recovery for those with long COVID-19. Br J Community Nurs. 2021 May 2;26(5):218-222. 
  4. James PT, Ali Z, Armitage AE, et al., The Role of Nutrition in COVID-19 Susceptibility and Severity of Disease: A Systematic Review. J Nutr. 2021 Jul 1;151(7):1854-1878.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Przygotowanie do testu antygenowego w aptece

Na badanie należy się stawić z dokumentem tożsamości ze zdjęciem. Usługa jest przewidziana dla osób dorosłych. Informacje o punktach, w których…

Zobacz więcej

Bezpłatne testy antygenowe w aptece

W ramach rozszerzania kompetencji farmaceutów i umożliwienia im prowadzenia opieki farmaceutycznej 21.01.2022 r. pojawiło się Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie…

Zobacz więcej

Czwarty czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19

Polscy naukowcy odkryli gen odpowiedzialny za ciężki przebieg COVID-19. Dokonali tego badacze z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku (UMB) pod kierownictwem…

Zobacz więcej

Przeziębienie czy COVID-19?

Pamiętaj, by przede wszystkim nie lekceważyć objawów chorobowych. Nawet gdy nie wydają się niezbyt nasilone – mogą zwiastować początek infekcji…

Zobacz więcej

Ważność UCC po szczepieniu preparatem Johnson&Johnson

Obecnie trwa akcja szczepień tzw. dawką przypominającą. Dawka ta wydłuża ważność certyfikatu covidowego o kolejny rok. Szczepienie przypominające jest przeznaczone…

Zobacz więcej

Certyfikat covidowy – co się zmieniło?

Od 1 lutego 2022 roku UCC (Unijne cyfrowe zaświadczenie COVID) służące do celów podróży po krajach należących do Unii Europejskiej…

Zobacz więcej

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Szczepienie przeciwko COVID-19 a przeciwko grypie – które najpierw?

Rekomendacje Zespołu Ekspertów, bazujące na wytycznych kilku krajów europejskich i Stanów Zjednoczonych, dopuszczają jednoczesne szczepienie przeciwko grypie i COVID-19. Warunkiem…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dieta na wzmocnienie po koronawirusie – co jeść po COVID-19?

Produkty wzmacniające odporność

Czytaj także
19 lutego 2020 mgr Leszek Pawski
12 października 2021 mgr Mateusz Durbas
30 kwietnia 2019 mgr Leszek Pawski
15 kwietnia 2021 mgr Beata Ossowska
25 kwietnia 2022 Agata Kleszcz
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)