Dieta na wzmocnienie po koronawirusie – co jeść po COVID-19?
Odpowiedni sposób odżywiania jest niezwykle istotny dla optymalnego funkcjonowania wszystkich komórek organizmu, w tym układu odpornościowego. Jak się bowiem okazuje, nieprawidłowa dieta bazująca na produktach o wysokim stopniu przetworzenia (np. daniach typu fast food, batonach, ciastkach, cukierkach, chipsach), słodzonych napojach i nieregularnych posiłkach osłabia odpowiedź immunologiczną oraz zaburza równowagę mikrobioty jelitowej. Wszystko to sprzyja większej podatności organizmu na choroby, w tym także zakaźne, takie jak COVID-19.
Dieta po COVID-19 – co warto jeść?
Do pokarmów, które warto regularnie włączać do diety w celu wzmocnienia organizmu po przebytej chorobie COVID-19, należą:
Świeże warzywa oraz owoce
Są bogate w składniki mineralne, antyoksydanty oraz błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na skład mikroorganizmów jelitowych oraz stymuluje produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych o właściwościach immunomodulujących.
Nasiona roślin strączkowych
Są dobrym źródłem białka, witamin z grupy B, składników mineralnych (zwłaszcza wapnia, potasu, magnezu, żelaza, cynku, miedzi), błonnika pokarmowego i fitosteroli. Pomagają złagodzić stan zapalny.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Należy tutaj wymienić kaszę gryczaną, jęczmienną wiejską, makaron razowy, ryż brązowy, chleb żytni. Pozwalają zmniejszyć stan zapalny, zwłaszcza dzięki zawartości błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy.
Przeczytaj również:
Dieta na odporność. Co jeść, aby wzmocnić organizm?
Orzechy, migdały, nasiona i pestki
Dostarczają białka, zdrowych tłuszczów nienasyconych, błonnika pokarmowego, wielu witamin i składników mineralnych oraz antyoksydantów. Ich regularne spożywanie przyczynia się do obniżenia markerów stanu zapalnego we krwi.
Tłuste gatunki ryb
Warto spożywać np. łososia, pstrąga łososiowego, halibuta, makrelę, śledzie, sardynki. Obfitują one w długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (EPA i DHA), które mają właściwości przeciwzapalne.
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny oraz korzystnie oddziałuje na skład mikrobioty jelitowej.
Mleczne napoje fermentowane oraz warzywa kiszone
Do mlecznych napojów fermentowanych zaliczamy np. jogurt, kefir naturalny. Kisić możemy m.in. ogórki czy kapustę. Produkty te zawierają bakterie kwasu mlekowego, które mogą wzmacniać odporność organizmu.
Zioła i przyprawy
Zawierają szereg substancji bioaktywnych, które wykazują działanie przeciwoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, a nawet przeciwbólowe. Do przypraw, na które warto zwrócić uwagę, należą m.in. kurkuma, cynamon, imbir, oregano, kozieradka).
Kawa i herbata (biała, czerwona i zielona)
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zmniejsza ogólnoustrojowy stan zapalny oraz łagodzi uczucie zmęczenia i poprawia samopoczucie psychofizyczne.
Przeczytaj również:
Jakie zioła wzmocnią Twoją odporność?
Przykładowy jadłospis zwiększający odporność organizmu
I posiłek: Owsianka z wysokobiałkowym jogurtem naturalnym, owocami jagodowymi (maliny, borówki amerykańskie), orzechami włoskimi, świeżo mielonym siemieniem lnianym, kawałkiem gorzkiej czekolady (minimum 70% suchej masy kakaowej), cynamonem i mielonym imbirem.
II posiłek: Koktajl z kefiru naturalnego, banana, kiwi, jabłka i cynamonu. Dodatkowo garść orzechów brazylijskich, pestek dyni i migdałów.
III posiłek: Ziołowy łosoś pieczony z gotowaną kaszą gryczaną (białą, niepaloną) oraz warzywami na parze (brokuły, cebula, marchew, czosnek).
IV posiłek: Zupa krem z pomidorów z kawałkiem tofu naturalnego, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym.
V posiłek: Jajka gotowane na miękko, pieczywo żytnie na naturalnym zakwasie posmarowane hummusem klasycznym z ogórkiem kiszonym i drobno pokrojoną papryką czerwoną oraz szczypiorkiem. Całość posypana oregano i pieprzem ziołowym.
Podsumowanie
- Dieta składająca się przede wszystkim z dużej ilości świeżych warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, tłustych gatunków ryb, orzechów, nasion, pestek, jak również mlecznych napojów fermentowanych jest zalecana w celu wsparcia funkcjonowania układu odpornościowego.
- Dieta wzmacniająca organizm po przebytym zakażeniu COVID-19 powinna dostarczać odpowiednich ilości aminokwasów niezbędnych, kwasów EPA i DHA, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (zwłaszcza A, D, E) oraz w wodzie (szczególnie B6, B9, B12, C), jak również składników mineralnych (głównie cynku, żelaza, miedzi i selenu), gdyż ich niedobory mogą upośledzać prawidłowe działanie układu immunologicznego.