16
17 czerwca 2021

Nasilone objawy zakażenia Helicobacter pylori – jak komponować i przyprawiać posiłki?

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori dotyka wielu osób na całym świecie. U większości z nich przebiega ono bezobjawowo w postaci łagodnego zapalenia błony śluzowej żołądka bez zaburzeń wydzielania kwasu solnego. Niestety w pewnych przypadkach niesie ze sobą szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak uczucie ciężkości po posiłku, ból brzucha czy zgaga. 

Dieta w zakażeniu Helicobacter pylori – na czym polega? 

Dieta w przebiegu zakażenia Helicobacter pylori nie powinna odbiegać znacząco od prawidłowej diety opartej na zasadach zdrowego żywienia. Jedyną różnicą przy zaostrzeniu objawów jest modyfikacja diety podstawowej w kierunku łatwostrawnej.  

Oznacza to okresową eliminację z jadłospisu produktów i dań ciężkostrawnych, ostro przyprawionych i wzdymających, a także zwracanie uwagi na temperaturę i sposób podania posiłków. Często lepiej sprawdza się podanie kilku mniejszych posiłków w umiarkowanej temperaturze. Spośród sposobów obróbki termicznej warto wybierać gotowanie w wodzie i na parze oraz duszenie bez wcześniejszego obsmażania. W niektórych przypadkach, aby ograniczyć nadmierne żucie, zaleca się spożywanie posiłków w formie papkowatej. Należy na co dzień ograniczyć także duże ilości błonnika pokarmowego (produktów pełnoziarnistych, surowych warzyw i owoców), gdyż może on podrażniać układ pokarmowy. 

Przeczytaj również:
Helicobacter pylori – jak można się zarazić, objawy zakażenia, jak leczyć?
Żywienie przy zakażeniu Helicobacter pylori
Test ureazowy na Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori – produkty i dania przeciwwskazane w diecie 

Wśród produktów mogących nasilać dolegliwości wyróżniamy:  

  • świeże pieczywo i pieczywo pełnoziarniste,  
  • tłuste wędliny i tłuste sery,  
  • tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, dziczyzna), 
  • tłuste ryby (węgorz, łosoś, tołpyga, halibut, szproty),  
  • jaja na twardo,  
  • grube kasze,  
  • warzywa kapustne,  
  • rośliny strączkowe,  
  • cebulę, por, czosnek, ogórki, rzodkiewki, paprykę, szczaw, kukurydzę, 
  • grzyby, 
  • wiśnie, czereśnie, gruszki, śliwki i owoce suszone.  

Z napojów należy uważać na: 

  • kawę naturalną,  
  • kakao,  
  • alkohol,  
  • mocną herbatę, 
  • napoje gazowane.  

Należy ograniczyć również spożycie soli, w tym marynowanej i konserwowanej żywności, która bezpośrednio może nasilać uszkodzenia błony śluzowej żołądka.  

Spośród dań warto ograniczyć te ciężkostrawne, takie jak tłuste i zawiesiste buliony na kościach i grzybach, z dodatkiem zasmażki, zaprawiane kwaśną śmietaną, a także zupy w proszku. Rzadziej sięgajmy również po wszelkie produkty smażone, pieczone i wędzone. Unikajmy spożywania sałatek z majonezem, musztardą, chrzanem, a także ciężkostrawnych deserów.  

Zakażenie Helicobacter pylori – produkty i dania wskazane w diecie 

Aby wspomóc leczenie zakażenia Helicobacter pylori, należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, a także właściwej podaży kalorii w ciągu dnia. Spośród tłuszczy można używać masła, oliwy, oleju – najlepiej dodawać je na zimno do gotowej potrawy. Nie zapominajmy o źródłach pełnowartościowego białka, takich jak chude mięso, mleko i produkty mleczne oraz chude ryby i jaja przygotowane na miękko. Z produktów zbożowych warto wybierać te z oczyszczonej mąki oraz drobne kasze. Spośród warzyw sięgajmy po marchew, dynię, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, kalafior, brokuły, fasolkę szparagową, groszek zielony, seler, sałatę zieloną oraz pomidory bez skórki. Z owoców na co dzień warto sięgać po banany i owoce jagodowe w formie przetartej. Podczas zaostrzenia choroby sprawdzą się owoce, np. jabłka w postaci gotowanych i przetartych musów. Soki owocowe można podawać rozcieńczone mlekiem.  

Badania naukowe sugerują, że niektóre produkty mogą działać bakteriostatycznie na Helicobacter pylori. Wśród takich produktów wymienia się mleko, kefir, kiełki brokuła, sok z kiszonej kapusty, oleje takie jak, np. oliwa z oliwek lub olej rybi (tran), a także owoce jagodowe, takie jak borówki, maliny, truskawki, jeżyny oraz miody, m.in. miody dębowe i manuka. 

Jakich przypraw można używać przy zakażeniu Helicobacter pylori? 

Dieta w zapaleniu żołądka w związku z Helicobacter pylori wydaje się być bez smaku i bez przypraw. Czy tak musi być? Niekoniecznie.  

Wśród przypraw polecanych na diecie łatwostrawnej wymieniamy: 

  • wanilię, 
  • cynamon, 
  • sok z cytryny, 
  • natkę pietruszki,  
  • koper. 

Do przyprawiania słodkich potraw można używać cynamonu oraz laski wanilii. Sok z cytryny może być stosowany do przygotowania ryb, ale świetnie też sprawdzi się w daniach z drobiem i w lekkich mlecznych deserach. Zieleninę można wykorzystać do przygotowania np. sosu koperkowego lub pietruszkowego, a także obficie stosować do kanapek, sałatek zup i dań głównych.  

W późniejszych etapach można urozmaicać dietę o nowe przyprawy, np. imbir, kurkumę, słodką paprykę, kardamon, bazylię, oregano, majeranek itd., jednocześnie sprawdzając tolerancję organizmu. 

Podsumowując, leczenie żywieniowe w Helicobacter pylori powinno przede wszystkim opierać się na diecie łatwostrawnej. Przy nasilonych objawach należy ograniczać do minimum produkty nasilające dolegliwości. Przy łagodnych objawach można pozwolić sobie na stopniowe rozszerzanie diety o kolejne produkty i potrawy, monitorując przy tym swoje zdrowie. 

Źródła: 

  • Bartnik W., Celińska-Cedro D., DzieniszewskiJ. i wsp.: Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori . Gastroenterol Klin. 2014, 6(2): 41–49 
  • Hołubiuk Ł, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016;11(3):150-154. 
  • Zaidi SF. Helicobacter pylori associated Asian enigma: Does diet deserve distinction? World J Gastrointest Oncol. 2016 Apr 15;8(4):341-50.  
  • Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806. doi: 10.3390/nu11081806. PMID: 31387262; PMCID: PMC6723656. 
  • Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014. 

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Czy należy unikać owoców podczas odchudzania?

Świeże owoce są ważnym składnikiem zdrowej i urozmaiconej diety. Są niskokaloryczne, sycące, jak również bogate w wodę, witaminy, składniki mineralne,…

Zobacz więcej

Czy warto jeść pistacje?

Pistacje to popularny rodzaj orzechów drzewnych, który jest wyjątkowo bogaty w wiele wartościowych składników odżywczych, takich jak białka, aminokwasy, jedno-…

Zobacz więcej

Czy warto jeść śledzie?

Śledź jest niewątpliwie jednym z najczęściej spożywanych w Polsce gatunków ryb morskich. Mięso śledzia zawiera wysokiej jakości łatwo przyswajalne białko oraz dużą ilość niezwykle…

Zobacz więcej

Jakie jedzenie na grilla?

Przede wszystkim, produkty grillowane nie powinny zawierać konserwantów, np. azotyn sodu i potasu, których aktywność kancerogenna wzrasta wraz z obróbką…

Zobacz więcej

Ile jajek można zjeść w Wielkanoc?

Dwa jaja w ciągu dnia będą optymalną sumą. Jeżeli mamy zamiar zjeść więcej, pamiętajmy, aby w pozostałe dni około Wielkanocy,…

Zobacz więcej

Poliprobiotyki w antybiotykoterapii

Przyjmowanie poliprobiotyku należy zacząć nie przed lub po, a na początku antybiotykoterapii. Najlepiej przyjmować jedną kapsułkę/saszetkę przed lub po przyjęciu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)