Nasilone objawy zakażenia Helicobacter pylori – jak komponować i przyprawiać posiłki?
Zakażenie bakterią Helicobacter pylori dotyka wielu osób na całym świecie. U większości z nich przebiega ono bezobjawowo w postaci łagodnego zapalenia błony śluzowej żołądka bez zaburzeń wydzielania kwasu solnego. Niestety w pewnych przypadkach niesie ze sobą szereg nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak uczucie ciężkości po posiłku, ból brzucha czy zgaga.
Dieta w zakażeniu Helicobacter pylori – na czym polega?
Dieta w przebiegu zakażenia Helicobacter pylori nie powinna odbiegać znacząco od prawidłowej diety opartej na zasadach zdrowego żywienia. Jedyną różnicą przy zaostrzeniu objawów jest modyfikacja diety podstawowej w kierunku łatwostrawnej.
Oznacza to okresową eliminację z jadłospisu produktów i dań ciężkostrawnych, ostro przyprawionych i wzdymających, a także zwracanie uwagi na temperaturę i sposób podania posiłków. Często lepiej sprawdza się podanie kilku mniejszych posiłków w umiarkowanej temperaturze. Spośród sposobów obróbki termicznej warto wybierać gotowanie w wodzie i na parze oraz duszenie bez wcześniejszego obsmażania. W niektórych przypadkach, aby ograniczyć nadmierne żucie, zaleca się spożywanie posiłków w formie papkowatej. Należy na co dzień ograniczyć także duże ilości błonnika pokarmowego (produktów pełnoziarnistych, surowych warzyw i owoców), gdyż może on podrażniać układ pokarmowy.
Przeczytaj również:
Helicobacter pylori – jak można się zarazić, objawy zakażenia, jak leczyć?
Żywienie przy zakażeniu Helicobacter pylori
Test ureazowy na Helicobacter pylori
Zakażenie Helicobacter pylori – produkty i dania przeciwwskazane w diecie
Wśród produktów mogących nasilać dolegliwości wyróżniamy:
- świeże pieczywo i pieczywo pełnoziarniste,
- tłuste wędliny i tłuste sery,
- tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, dziczyzna),
- tłuste ryby (węgorz, łosoś, tołpyga, halibut, szproty),
- jaja na twardo,
- grube kasze,
- warzywa kapustne,
- rośliny strączkowe,
- cebulę, por, czosnek, ogórki, rzodkiewki, paprykę, szczaw, kukurydzę,
- grzyby,
- wiśnie, czereśnie, gruszki, śliwki i owoce suszone.
Z napojów należy uważać na:
- kawę naturalną,
- kakao,
- alkohol,
- mocną herbatę,
- napoje gazowane.
Należy ograniczyć również spożycie soli, w tym marynowanej i konserwowanej żywności, która bezpośrednio może nasilać uszkodzenia błony śluzowej żołądka.
Spośród dań warto ograniczyć te ciężkostrawne, takie jak tłuste i zawiesiste buliony na kościach i grzybach, z dodatkiem zasmażki, zaprawiane kwaśną śmietaną, a także zupy w proszku. Rzadziej sięgajmy również po wszelkie produkty smażone, pieczone i wędzone. Unikajmy spożywania sałatek z majonezem, musztardą, chrzanem, a także ciężkostrawnych deserów.
Zakażenie Helicobacter pylori – produkty i dania wskazane w diecie
Aby wspomóc leczenie zakażenia Helicobacter pylori, należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, a także właściwej podaży kalorii w ciągu dnia. Spośród tłuszczy można używać masła, oliwy, oleju – najlepiej dodawać je na zimno do gotowej potrawy. Nie zapominajmy o źródłach pełnowartościowego białka, takich jak chude mięso, mleko i produkty mleczne oraz chude ryby i jaja przygotowane na miękko. Z produktów zbożowych warto wybierać te z oczyszczonej mąki oraz drobne kasze. Spośród warzyw sięgajmy po marchew, dynię, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi, kalafior, brokuły, fasolkę szparagową, groszek zielony, seler, sałatę zieloną oraz pomidory bez skórki. Z owoców na co dzień warto sięgać po banany i owoce jagodowe w formie przetartej. Podczas zaostrzenia choroby sprawdzą się owoce, np. jabłka w postaci gotowanych i przetartych musów. Soki owocowe można podawać rozcieńczone wodą.
Badania naukowe sugerują, że niektóre produkty mogą działać bakteriostatycznie na Helicobacter pylori. Wśród takich produktów wymienia się mleko, kefir, kiełki brokuła, sok z kiszonej kapusty, oleje takie jak, np. oliwa z oliwek lub olej rybi (tran), a także owoce jagodowe, takie jak borówki, maliny, truskawki, jeżyny oraz miody, m.in. miody dębowe i manuka.
Jakich przypraw można używać przy zakażeniu Helicobacter pylori?
Dieta w zapaleniu żołądka w związku z Helicobacter pylori wydaje się być bez smaku i bez przypraw. Czy tak musi być? Niekoniecznie.
Wśród przypraw polecanych na diecie łatwostrawnej wymieniamy:
- wanilię,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- natkę pietruszki,
- koper.
Do przyprawiania słodkich potraw można używać cynamonu oraz laski wanilii. Sok z cytryny może być stosowany do przygotowania ryb, ale świetnie też sprawdzi się w daniach z drobiem i w lekkich mlecznych deserach. Zieleninę można wykorzystać do przygotowania np. sosu koperkowego lub pietruszkowego, a także obficie stosować do kanapek, sałatek zup i dań głównych.
W późniejszych etapach można urozmaicać dietę o nowe przyprawy, np. imbir, kurkumę, słodką paprykę, kardamon, bazylię, oregano, majeranek itd., jednocześnie sprawdzając tolerancję organizmu.
Podsumowując, leczenie żywieniowe w Helicobacter pylori powinno przede wszystkim opierać się na diecie łatwostrawnej. Przy nasilonych objawach należy ograniczać do minimum produkty nasilające dolegliwości. Przy łagodnych objawach można pozwolić sobie na stopniowe rozszerzanie diety o kolejne produkty i potrawy, monitorując przy tym swoje zdrowie.
Źródła:
- Bartnik W., Celińska-Cedro D., DzieniszewskiJ. i wsp.: Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori . Gastroenterol Klin. 2014, 6(2): 41–49
- Hołubiuk Ł, Imiela J. Diet and Helicobacter pylori infection. Prz Gastroenterol. 2016;11(3):150-154.
- Zaidi SF. Helicobacter pylori associated Asian enigma: Does diet deserve distinction? World J Gastrointest Oncol. 2016 Apr 15;8(4):341-50.
- Dimidi E, Cox SR, Rossi M, Whelan K. Fermented Foods: Definitions and Characteristics, Impact on the Gut Microbiota and Effects on Gastrointestinal Health and Disease. Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806. doi: 10.3390/nu11081806. PMID: 31387262; PMCID: PMC6723656.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2014.