140
20 sierpnia 2019

Żywienie przy zakażeniu Helicobacter pylori

Zakażenie bakterią Helicobacter pylori jest dość powszechne. Dolegliwości tej często towarzyszy wiele nieswoistych objawów, a nawet patofizjologii, znacząco obniżających jakość życia. Jednym z elementów leczenia powinno być stosowanie pełnowartościowej diety, która pozwoli odciążyć układ pokarmowy.

Helicobacter pylori – czym się charakteryzuje?

Według statystyk Światowej Organizacji Zdrowia zakażenie bakterią dotyka 70% ludności w krajach rozwijających się i ok. 30% w krajach rozwiniętych

Do zakażenia może dojść na drodze:

  • oralno-oralnej,
  • gastro-oralnej,
  • fekalno-oralnej.

W 80–90% przypadków infekcja ma charakter bezobjawowy. Zdarzają się jednak zachorowania, w przebiegu których odczuwane są charakterystyczne objawy. 

W diagnostyce zakażenia Helicobacter pylori  stosuje się:

  • metody inwazyjne (np. gastroskopię),
  • metody nieinwazyjne (np. testy serologiczne, oznaczenie antygenu H. pylori w kale).

Wybór metody uzależniony jest od aktualnej sytuacji klinicznej pacjenta.

Objawy zakażenia Helicobacter pylori dotyczą przede wszystkim przewodu pokarmowego. Należą do nich:

Nieleczona infekcja może doprowadzić do poważnych konsekwencji w postaci następujących patofizjologii:

  • nowotworów (żołądka, przełyku, a także jelit),
  • choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • zapalenia błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.

Przeczytaj również:
Helicobacter pylori – jak można się zarazić, objawy zakażenia, jak leczyć?

Helicobacter pylori – dieta

Rekomendacje dotyczące żywienia odnoszą się do formy aktywnej zakażenia, która daje charakterystyczne objawy. Każda osoba z objawami Helicobacter pylori powinna dokładnie obserwować tolerancję na produkty spożywcze. Jednej osobie może zaszkodzić jedna filiżanka kawy, u innej nie pojawią się żadne objawy po spożyciu kilku filiżanek. 

Żywienie powinno zostać dobrane indywidualnie, bez kierowania się ogólnymi zaleceniami. Warto spisywać spożywane produkty, jednocześnie sprawdzając, jak reaguje na nie nasz układ pokarmowy. Pamiętajmy również o tym, aby dieta była lekkostrawna i ubogoresztkowa

Przeczytaj również:
Test ureazowy na Helicobacter pylori

Helicobacter pylori – co jeść?

Dobór produktów

Żywność o wysokiej zawartości błonnika może działać negatywnie na układ pokarmowy, dlatego należy ograniczać spożywanie produktów razowych i ziarnistych. Mimo tego, że pieczywo pszenne nie jest szczególnie zalecane w codziennej diecie, w zakażeniu H. pylori jest ono jak najbardziej wskazane, zamiennie z pieczywem jasnym, żytnim. 

Warzywa i owoce

Również warzywa posiadają znaczne ilości błonnika – szczególnie nasiona roślin strączkowych, np. cieciorka, fasola i groch. Mogą one podrażniać ściany żołądka i jelit. Nie należy jednak zupełnie wykluczać warzyw z codziennych posiłków. W szczególności zaleca się włączenie do diety czerwoną soczewicę, która dostarcza do organizmu białko i kwas foliowy. Indywidualnie warto rozpatrzyć spożywanie:

  • bobu, 
  • groszku,
  • marchwi, 
  • pietruszki,
  • selera. 

Nie należy jeść warzyw o wysokiej zawartości kapsaicyny, obecnej w papryczkach chilli. Pamiętajmy, że warzywa są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety, dlatego ważny jest zdrowy rozsądek i umiar.

Podobnie należy postępować z owocami, które są bogatym źródłem makro- i mikroelementów, dlatego nie powinniśmy ich wyłączać z jadłospisu. Jednak ze względu na zawartość błonnika, ostrożność należy zachować przy spożywaniu:

  • porzeczek,
  • jagód,
  • agrestu. 

Również owoce z małymi pestkami, np. truskawki, mogą podrażniać ściany żołądka i jelit.

Nasiona siemienia lnianego i olej lniany

Tłuszcze

Kolejnym aspektem jest wybór odpowiedniego rodzaju tłuszczu. Zaleca się spożywanie olejów roślinnych, np. oleju rzepakowego czy oliwy z oliwek bogatych w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Są one łatwiejsze do strawienia i łagodniejsze dla ścian przewodu pokarmowego w porównaniu z tłuszczami zwierzęcymi, do których należy np. smalec. 

Dodatkowo warto pamiętać o plejotropowym działaniu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Mogą one wykazywać działanie wspomagające regenerację błony żołądka. Źródłem kwasów omega-3 są:

  • produkty zwierzęce, głównie tłuste ryby morskie, np. pstrąg; unikajmy łososia ze względu na znaczne zanieczyszczenie tego gatunku ryb metalami ciężkimi,
  • produkty roślinne:
    • olej rzepakowy tłoczony na zimno nierafinowany,
    • olej lniany,
    • siemię lniane,
    • orzechy włoskie,
    • nasiona chia.

Napoje i przekąski

Jeśli chodzi o napoje, kawa oraz czarna herbata mogą sprzyjać wystąpieniu nieprzyjemnych objawów, dlatego należy sprawdzić, jak nasz organizm na nie reaguje. Ze względu na zawartość cukru, dwutlenku węgla i innych substancji, powinno się ograniczyć spożycie słodkich i gazowanych napojów. Natomiast alkohol silnie podrażnia ściany przewodu pokarmowego, co warto również mieć na uwadze.

W szczególności należy unikać żywności przetworzonej, do której należą:

  • słodycze,
  • słone przekąski, 
  • fast foody itp.

Jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego, wybierzmy deser przygotowany z naturalnych i znanych nam składników.

Zwróćmy również uwagę na przyprawy, przede wszystkim te pikantne, i ograniczmy sól.

Obróbka termiczna i mechaniczna

Rekomendowane sposoby przygotowywania potraw to:

  • gotowanie w wodzie lub na parze,
  • pieczenie,
  • duszenie. 

Potrawy smażone są ciężkostrawne dla żołądka, dlatego lepiej wykluczyć takie dania z diety przy Helicobacter pylori.

Odpowiednia obróbka termiczna i mechaniczna może pomóc w zredukowaniu uciążliwego działania błonnika. Pomoże w tym:

  • drobne siekanie,
  • ścieranie na tarce,
  • blendowanie.

Dodatek tłuszczu roślinnego do warzyw i owoców również sprawi, że błonnik zostanie zneutralizowany. Przykładem jest zupa krem z dodatkiem oliwy lub shake bananowy połączony z siemieniem lnianym. W przypadku owoców o drobnych pestkach wystarczy je przetrzeć przez sitko, dzięki czemu pozbędziemy się niechcianej części owocu.

Odpowiednie spożywanie posiłków

Posiłki warto spożywać w spokoju. Unikajmy stresu i zachowajmy ogólną higienę jedzenia – jedzmy w komfortowym miejscu i bez pośpiechu. Warto, aby posiłek wyglądał zachęcająco.

Nasz układ pokarmowy możemy wspomóc dzięki rozpoczęciu dnia od prostej czynności:  Łyżkę zmielonego siemienia lnianego zalewamy 50 ml wrzątku i odczekujemy do wystudzenia. Taką mieszankę warto spożywać każdego ranka. Pozwoli to powlec ściany żołądka i jelit, co pomoże w walce z zakażeniem Helicobacter pylori.

Przeczytaj również:

Helicobacter pylori – jak można się zarazić, objawy zakażenia, jak leczyć?
Test ureazowy na Helicobacter pylori

Źródła:

  • Imiela P., Hołobiuk Ł., Diet and Helicobacter pylori infection. Gastroenterology Review, 11(3), s. 150–154, 2016.
  • Rocha D. C., i wsp., Association of Helicobacter pylori infection with nutritional status and food intake, Nutricion Hospitalaria, 32(2), s. 905-912, 2015.
  • Czajka M., Rowicka G., Znaczenie diety w profilaktyce i leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, Medycyna Rodzinna 1, s. 11-18, 2011.
  • Taraszewska A., Dietetyczne sposoby na Helicobacter pylori, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej – Instytut Żywności i Żywienia. [https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/dietetyczne-sposoby-na-helicobacter-pylori].

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak odróżnić muchomora sromotnikowego od kani?

Muchomor sromotnikowy odpowiada za najczęstsze zatrucia grzybami w Polsce. Jest to bardzo niebezpieczny grzyb, który tak jak Pani wspomniała, może…

Zobacz więcej

Co stosować na problemy z gazami i zaparciami u niemowlaka?

Najczęściej gazy u niemowląt pojawiają się na skutek trawienia białek i laktozy zawartych w mleku matki. Mogą być również konsekwencją…

Zobacz więcej

Poliprobiotyki w antybiotykoterapii

Przyjmowanie poliprobiotyku należy zacząć nie przed lub po, a na początku antybiotykoterapii. Najlepiej przyjmować jedną kapsułkę/saszetkę przed lub po przyjęciu…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Iza pisze:

    Bardzo dziękuję, zaczynam własnie kuracje eradykalną i w końcu trafiłam na dobry artykuł – profesjonalnie, konkretnie ale i przystępnie

    1. Malgorzata pisze:

      Dzień dobry ,trafiłam na Pani odpowiedź, mam pytanie jakie antybiotyki lekarz Pani przepisał. Pytam bo mi w listopadzie zapisał antyb.ospamox i nac4 dzień miałam omdlenie .i od tej pory nic więcej mi nie zapisał. więc nie tylko przestałam leczyć, jedynie ziołami i czasami dieta, ostatnio miałam silne wymioty ,biegunkę, dzwoniłam do lekarza i znów tylko mi zalecił ogólny lekarz IPP. do gastrologia mam na mają

  2. Malgorzata pisze:

    Dzień dobry ,trafiłam na Pani odpowiedź, mam pytanie jakie antybiotyki lekarz Pani przepisał. Pytam bo mi w listopadzie zapisał antyb.ospamox i nac4 dzień miałam omdlenie .i od tej pory nic więcej mi nie zapisał. więc nie tylko przestałam leczyć, jedynie ziołami i czasami dieta, ostatnio miałam silne wymioty ,biegunkę, dzwoniłam do lekarza i znów tylko mi zalecił ogólny lekarz IPP. do gastrologia mam na mają

    1. Elżbieta pisze:

      Witam mi wczoraj lekarz przepisał lek nowej generacji nazywa się Pylera ( 4×3 tabletki) i IPP 2x 40 mg

  3. Iwona pisze:

    Witam właśnie się dowiedziałam ze mam HP ale jak by tego było mała mam również wrzodziejące zapalenie jelita grubego Jaką diety stosować by jedna nie wykluczała drugiej . Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

    1. mgr farm. Marta Junowicz pisze:

      Dzień dobry.
      W przypadku obu schorzeń dieta powinna być lekkostrawna. Należy unikać smażonych, ciężkich, ostrych potraw, a także wysoko przetworzonej żywności, słodkich i gazowanych napojów, słonych i smażonych przekąsek. Posiłki najlepiej przygotowywać metodą gotowania na parze lub w wodzie, duszenia i pieczenia. Powinny one być częstsze (5-6 posiłków w ciągu dnia), ale mniej obfite. W przypadku HP zaleca się, by były ciepłe, a nie gorące. Należy wybierać tłuszcze pochodzenia roślinnego, chude mięsa, ryby i przetwory mleczne. Wskazane jest także, aby wyważyć ilość przyjmowanego błonnika, ponieważ może on podrażniać śluzówkę żołądka i jelit. Zachęcam do umówienia się na konsultację z dietetykiem, który wskaże, jakich produktów unikać, stworzy propozycję jadłospisu i podpowie, jak odpowiednio przyrządzać posiłki.

Czytaj także
12 czerwca 2020 Michał Frynas
31 maja 2019 mgr farm. Bartosz Raszkiewicz
26 lutego 2021 mgr farm. Magdalena Stalmirska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)