Kwercetyna – właściwości, źródła, przeciwwskazania
Kwercetyna jest naturalnie występującym flawonoidem. Znana jest głównie z korzystnego działania w przypadku stanów alergicznych, występuje jako składnik suplementów diety, głównie w połączeniu z wapniem. Jak się okazuje, jest ona związkiem o wielokierunkowym działaniu i wykazuje wiele właściwości wpływających korzystnie na organizm człowieka.
Właściwości kwercetyny
Kwercetyna należy do grupy związków zwanych flawonoidami. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi, wspierającymi właściwości obronne organizmu, jak i chroniącymi przed działaniem wolnych rodników tlenowych, co ma znaczenie w wielu chorobach przewlekłych. Dzięki tym właściwościom może być także potencjalnym związkiem zapobiegającym nowotworzeniu. Badania wykazały, że może ona wywoływać apoptozę (naturalną śmierć) komórek nowotworowych, jak i hamować podziały komórkowe, co przemawia za jej działaniem przeciwnowotworowym.
Dieta bogata w produkty zawierające dużą ilość flawonoidów zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia.
Wpływają one także na regulację poziomu cholesterolu we krwi, zmniejszając poziom złego cholesterolu frakcji LDL. Duże spożycie flawonoidów, także kwercetyny, wiąże się z normalizacją ciśnienia tętniczego krwi oraz zmniejszonym ryzykiem wystąpienia miażdżycy. Kwercetyna razem z rutyną wpływa na wzmocnienie i wzrost elastyczności naczyń krwionośnych. Kwercetyna jest także związkiem powszechnie znanym z zastosowania w stanach alergicznych, gdzie hamuje wydzielanie histaminy i innych mediatorów prozapalnych. Jak dowodzą badania, może ona również znaleźć zastosowanie wspomagające w leczeniu astmy, dzięki właściwościom zmniejszającym nadpobudliwość dróg oddechowych. Wykazano także jej możliwe działanie przeciwzapalne, poprzez wpływ na hamowanie cyklooksygenaz, a w konsekwencji hamowanie wytwarzania związków takich jak prostaglandyny – 2 (PGE2), które uczestniczą w procesach zapalnych. Obiecujące wydaje się zastosowanie kwercetyny w przypadku otyłości, gdzie może ona także przyczyniać się do hamowania adipogenezy, czyli tworzenia się nowych komórek tłuszczowych.
Źródła kwercetyny
Kwercetyna jest szeroko rozpowszechniona w produktach spożywczych, głównie pochodzenia roślinnego. Do bogatych źródeł kwercetyny można więc zaliczyć owoce i warzywa, szczególnie dojrzałe, a wśród nich największe jej ilości zawierają:
- aronia,
- czarna porzeczka,
- borówka
- jagoda,
- owoc bzu czarnego,
- figa,
- jabłko,
- limonka,
- pomarańcza,
- cytryna,
- grejpfrut,
- gruszka,
- brokuł,
- brukselka,
- cykoria,
- cebula (zwłaszcza czerwona),
- papryka,
- sałata,
- szczaw,
- szczypior,
- szparagi,
- szpinak,
- śliwka,
- wiśnia,
- kalafior,
- marchew,
- kapusta czerwona.
Bogatym źródłem kwercetyny będą również soki owocowe, miód, herbata (zwłaszcza zielona, a w małym stopniu czarna), a także przyprawy takie jak oregano, estragon, kolendra, koper, liście laurowe, lubczyk czy pietruszka.
Kwercetyna – przeciwwskazania
Spożycie kwercetyny z naturalnych źródeł pokarmowych z pewnością jest bezpieczne i raczej trudno o jej przedawkowanie. Uważać powinny osoby z problemami z krzepliwością krwi, stosujące leki przeciwzakrzepowe. Stosowanie suplementów kwercetyny nie jest zalecane również kobietom w ciąży.
Reasumując, kwercetyna jest cennym związkiem o wielokierunkowym korzystnym działaniu na organizm człowieka. Dieta bogata w składniki zawierające kwercetynę wpływa korzystnie na zdrowie, jak i profilaktykę chorób układu krążenia, nowotworów, stanów zapalnych czy alergicznych.
- Kobylińska A., Janas K., Prozdrowotna rola kwercetyny w obecnej diecie człowieka, Postępy Hig Med Dosw, 2015.
- Morteza Jafarinia, Mahnaz Sadat Hosseini, Neda kasiri, Niloofar Fazel, Farshid Fathi, Mazdak Ganjalikhani Hakemi, Nahid Eskandari, Quercetin with the potential effect on allergic diseases, Allergy Asthma Clin Immunol. 2020.
- Dharambir Kashyap, Vivek Kumar Garg, Hardeep Singh Tuli, Mukerrem Betul Yerer, Katrin Sak, Anil Kumar Sharma, Manoj Kumar, Vaishali Aggarwal, Sardul Singh Sandhu, Fisetin and Quercetin: Promising Flavonoids with Chemopreventive Potential, Biomolecules. 2019.
- Lucio G. Costa, Jacqueline M. Garrick, Pamela J. Roquè, Claudia Pellacani, Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More, Oxid Med Cell Longev. 2016.
Ciekawy, zbilansowany zbiór przydatnych i pomocnych informacji. Skorzystałam z tego plecenia i zakupiłam preparaty, które planuję używać już na stałe 60+.
Cieszymy się, że artykuł był dla Pani pomocny 🧡
artykuł fajny .Ale w moim przypadku zamiast obniżać ciśnienie to je podnosi .Może nie na wszystkich działa jednako .Pozdrawiam.