Mikrobiom pokarmu kobiecego – dlaczego mleko jest najlepszym sposobem żywienia dziecka?
Karmienie piersia jest najzdrowszym sposobem żywienia noworodków i niemowląt. Jest to jedyny okres w życiu człowieka, kiedy mamy możliwość odżywiać się najzdrowiej jak tylko można. Dlaczego mleko mamy jest najlepszym sposobem odżywiania dla dziecka? Jakie składniki zawarte w kobiecym mleku za to odpowiadają?
Dlaczego mleko matki jest najzdrowszym pokarmem dla dziecka?
Mleko kobiece zawiera ok. 200 szczepów bakterii, które kształtują florę bakteryjną układu pokarmowego dziecka. Aktualne badania mikrobiologiczne kobiecego pokarmu wykazały, że są trzy źródła kolonizacji mleka kobiecego.
- Pierwsza to droga endogenna, czyli wewnątrzustrojowa translokacja bakterii z mikroflory jelit matki do gruczołu piersiowego za pomocą komórek dendrytycznych.
- Druga to przekazanie bakterii matki z jej skóry (sutek, brzuch, klatka piersiowa) podczas karmienia piersią.
- Trzecia to droga porodowa. Ważne, czy jest to poród drogami natury, czy za pomocą cięcia cesarskiego.
Mikrobiom kobiecego mleka
Już w III trymestrze ciąży mleko matki zawarte w gruczole sutkowym kolonizuje się. Zawartość bakterii w siarze jest o wiele bardziej różnorodna niż w mleku dojrzałym.
Bakterie fermentacji mlekowej i bifidobakterie dominują w składzie bakterii w jelicie noworodka. Ich obecność wspomaga i modeluje bardzo niedojrzały układ immunologiczny nowo narodzonego dziecka.
Skład mleka kobiecego różni się u każdej matki. Czynniki, które wpływają na tę różnorodność, to:
- BMI matki,
- dieta w okresie ciąży i laktacji,
- stosowanie antybiotyków,
- choroby immunologiczne,
- atopie.
Jeśli chodzi o czynniki porodowe, które wpływają na skład bakterii w pokarmie, należą do nich:
- rodzaj porodu,
- tydzień ciąży,
- stosowanie antybiotyków w ciąży oraz w czasie porodu i laktacji.
Zmienność składu bakterii, czyli mikrobioty mleka kobiecego wpływa na stan immunologiczny noworodka i niemowlęcia.
Karmienie wyłącznie piersią jest rekomendowanym sposobem żywienia dziecka przez pierwsze 6. miesięcy po narodzinach.
Pokarm kobiety jest najlepszym źródłem niezbędnych substancji odżywczych i immunologicznych, a także bakterii – przede wszystkim Lactobacillus i Bifidobacterium, które pomagają w dojrzewaniu nie tylko układu pokarmowego, ale też innych układów, np. nerwowego.
Bardzo ważne jest poznanie hipotetycznych mechanizmów kolonizacji pokarmu kobiecego oraz czynników wpływających na jego mikrobiotę, ponieważ obserwuje się znaczny wzrost cięć cesarskich, chorób cywilizacyjnych, chorób układu pokarmowego, chorób skórnych, a przede wszystkim stosowanie ogromnej ilości antybiotyków.
Źródła:
- Ed Yong, Mikrobiom. Najmniejsze organizmy, które rządzą światem, 2018.
- A. Kotlińska, H. Huras Źródła i rola mikrobioty mleka kobiecego. Przegląd literatury przedmiotu.
- Nauka w Polsce / Rynek Zdrowia.