Dieta w zespole sztywności uogólnionej – co jeść, a czego unikać?
Zespół sztywności uogólnionej to bardzo rzadka choroba neurologiczna o podłożu autoimmunologicznym, która najczęściej dotyka kobiety w wieku 20-50 lat. Jest ona również często nazywana zespołem Moerscha-Woltmana i zespołem sztywnego człowieka. Dane statystyczne wskazują, że zachorowalność na zespół sztywności uogólnionej wynosi 1 przypadek na milion mieszkańców w ciągu roku.
Zespół sztywności uogólnionej – objawy
Do objawów zespołu sztywności uogólnionej należą:
- sztywność całego ciała (w tym kręgosłupa, bioder, tułowia i kończyn);
- hiperlordoza (wada postawy, która objawia się nadmiernym wygięciem lędźwiowego odcinka kręgosłupa ku przodowi);
- bolesne skurcze mięśni;
- wzmożony lęk (np. przed samodzielnym poruszaniem się i wychodzeniem z domu).
Warto podkreślić, że objawy choroby mogą nasilać niektóre czynniki, np. hałas, dotyk, upadek, strach i nadmiar emocji.
Zespół sztywności uogólnionej – przyczyny
Etiologia zespołu Moerscha-Woltmana pozostaje nadal niewyjaśniona, choć uważa się, że główną rolę odgrywa autoimmunizacja. Oznacza to, że pacjenci cierpiący z powodu zespołu sztywności uogólnionej mają nadmiernie reaktywny układ odpornościowy, czego konsekwencją jest szereg odpowiedzi immunologicznych organizmu skierowanych przeciwko własnym tkankom oraz przekaźnikom komórkowym. Większość chorych z zespołem sztywności uogólnionej ma wysoki poziom przeciwciał przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego (anty-GAD). Jest to enzym biorący udział w procesie wytwarzania GABA (kwasu γ-aminomasłowego), czyli głównego neurotransmitera hamującego w ośrodkowym układzie nerwowym odpowiedzialnego za utrzymywanie właściwego napięcia mięśniowego.
Zdaniem niektórych naukowców przyczyny sztywności ciała i bolesnych skurczów mięśni u pacjentów z zespołem Moerscha-Woltmana mogą być w dużym stopniu związane właśnie z osłabieniem działania GABA.
Z zespołem sztywności uogólnionej często współwystępują inne choroby autoimmunizacyjne:
- autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto (najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy);
- choroba Gravesa-Basedowa (najczęstsza przyczyna nadczynności tarczycy);
- cukrzyca typu 1;
- niedokrwistość złośliwa (tzw. choroba Addisona i Biermera);
- bielactwo nabyte;
- celiakia;
- toczeń rumieniowaty układowy;
- miastenia;
- autoimmunologiczne zapalenie mózgu (częsta przyczyna padaczki);
- autoimmunologiczna retinopatia (uszkodzenie siatkówki oka).
Czy pacjenci z zespołem sztywności uogólnionej wymagają specjalnej diety?
Badanie przeprowadzone na grupie 20 osób wykazało, że 19 z nich jest wrażliwych na gluten, w tym 6 osób miało stwierdzoną celiakię.
Chorzy, zwłaszcza z histopatologicznie potwierdzoną celiakią, powinni dożywotnio przestrzegać diety, która całkowicie eliminuje gluten w celu poprawy stanu zdrowia i ogólnej jakości życia. Dieta bezglutenowa wydaje się również korzystna dla pacjentów z zespołem sztywności uogólnionej, którzy są nadwrażliwi na gluten, niezależnie od obecności enteropatii pokarmowych (tj. patologicznych zmian w błonie śluzowej jelita, np. stopniowego zaniku kosmków jelitowych).
Sugeruje się, że nadwrażliwość na gluten odgrywa ważną rolę w patogenezie zespołu Moerscha-Woltmana, a wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej może być niezwykle skuteczną interwencją terapeutyczną dla tej grupy pacjentów.
Dieta bezglutenowa – co warto o niej wiedzieć?
Produktami zbożowymi, w których występuje gluten, są pszenica (w tym kamut i orkisz), żyto, pszenżyto, jęczmień i owies (w wyniku zanieczyszczenia glutenem z innych zbóż).
W diecie ściśle bezglutenowej obowiązuje całkowity zakaz spożywania produktów pozyskiwanych z powyższych zbóż.
Należą do nich skrobia, mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa), otręby, płatki (np. pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne), kasze (m.in. bulgur, kuskus, krakowska, manna, mazurska, perłowa, pęczak, wiejska), słód jęczmienny i olej z zarodków pszennych.
Na diecie bezglutenowej dozwolone są następujące zboża:
- amarantus,
- komosa ryżowa (quinoa),
- miłka abisyńska (teff),
- kukurydza,
- gryka,
- proso (np. kasza jaglana, płatki jaglane),
- ryż (wszystkie odmiany: biały, brązowy, czarny, czerwony, dziki),
- sorgo,
- owies (pozyskiwany wyłącznie z kontrolowanych upraw, certyfikowany).
Ponadto na diecie bezglutenowej można spożywać:
- warzywa (w tym skrobiowe, takie jak ziemniaki, bataty i topinambur);
- owoce (w tym owoce suszone i świeże soki);
- nasiona roślin strączkowych (np. soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób);
- mleko i jego przetwory (najlepiej w wersji naturalnej, bez dodatków);
- jaja;
- mięso (najlepiej świeże);
- ryby (świeże, wędzone lub w sosie własnym);
- owoce morza (nieprzetworzone);
- orzechy (m.in. włoskie, laskowe, pistacjowe, brazylijskie, arachidowe);
- migdały;
- nasiona (np. lnu, maku, sezamu, słonecznika);
- pestki dyni;
- gorzkie kakao (bez dodatków);
- masło orzechowe (bez dodatków);
- pasta sezamowa (tahini);
- oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany).
Ponadto do diety można regularnie włączać wszystkie produkty żywnościowe dostępne w sklepach, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.
Przeczytaj również:
Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana?
Źródła:
- Hadjivassiliou M., Zis P., Sanders D.S., et al.: Stiff Person Syndrome and Gluten Sensitivity. Nutrients. 2021 Apr 20;13(4):1373.
- Hadjivassiliou M., Sarrigiannis P.G., Shanmugarajah P.D., et al.: Clinical Characteristics and Management of 50 Patients with Anti-GAD Ataxia: Gluten-Free Diet Has a Major Impact. Cerebellum. 2021; 20(2): 179–185.
- Rouvroye M.D., Zis P, Van Dam AM, et al.:
- The Neuropathology of Gluten-Related Neurological Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Mar 20;12(3):822.
- Melini V., Melini F.: Gluten-Free Diet: Gaps and Needs for a Healthier Diet. Nutrients. 2019 Jan 15;11(1):170.
- Jastrzębski K.: Zespół sztywności uogólnionej – przegląd literatury. Aktualn Neurol 2019, 19 (2), 62–73.