Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
1

Dieta w zespole sztywności uogólnionej – co jeść, a czego unikać?

Słuchaj artykułu

Zespół sztywności uogólnionej to bardzo rzadka choroba neurologiczna o podłożu autoimmunologicznym, która najczęściej dotyka kobiety w wieku 20-50 lat. Jest ona również często nazywana zespołem Moerscha-Woltmana i zespołem sztywnego człowieka. Dane statystyczne wskazują, że zachorowalność na zespół sztywności uogólnionej wynosi 1 przypadek na milion mieszkańców w ciągu roku.

Dieta w zespole sztywności uogólnionej – co jeść, a czego unikać?

Zespół sztywności uogólnionej – objawy 

Do objawów zespołu sztywności uogólnionej należą: 

  • sztywność całego ciała (w tym kręgosłupa, bioder, tułowia i kończyn); 
  • hiperlordoza (wada postawy, która objawia się nadmiernym wygięciem lędźwiowego odcinka kręgosłupa ku przodowi); 
  • bolesne skurcze mięśni; 
  • wzmożony lęk (np. przed samodzielnym poruszaniem się i wychodzeniem z domu). 

Warto podkreślić, że objawy choroby mogą nasilać niektóre czynniki, np. hałas, dotyk, upadek, strach i nadmiar emocji.  


Produkty bezglutenowe
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Zespół sztywności uogólnionej – przyczyny 

Etiologia zespołu Moerscha-Woltmana pozostaje nadal niewyjaśniona, choć uważa się, że główną rolę odgrywa autoimmunizacja. Oznacza to, że pacjenci cierpiący z powodu zespołu sztywności uogólnionej mają nadmiernie reaktywny układ odpornościowy, czego konsekwencją jest szereg odpowiedzi immunologicznych organizmu skierowanych przeciwko własnym tkankom oraz przekaźnikom komórkowym. Większość chorych z zespołem sztywności uogólnionej ma wysoki poziom przeciwciał przeciwko dekarboksylazie kwasu glutaminowego (anty-GAD). Jest to enzym biorący udział w procesie wytwarzania GABA (kwasu γ-aminomasłowego), czyli głównego neurotransmitera hamującego w ośrodkowym układzie nerwowym odpowiedzialnego za utrzymywanie właściwego napięcia mięśniowego.  

Zdaniem niektórych naukowców przyczyny sztywności ciała i bolesnych skurczów mięśni u pacjentów z zespołem Moerscha-Woltmana mogą być w dużym stopniu związane właśnie z osłabieniem działania GABA. 

Z zespołem sztywności uogólnionej często współwystępują inne choroby autoimmunizacyjne: 

  • autoimmunologiczne zapalenie tarczycy typu Hashimoto (najczęstsza przyczyna niedoczynności tarczycy); 
  • choroba Gravesa-Basedowa (najczęstsza przyczyna nadczynności tarczycy); 
  • cukrzyca typu 1; 
  • niedokrwistość złośliwa (tzw. choroba Addisona i Biermera); 
  • bielactwo nabyte; 
  • celiakia; 
  • toczeń rumieniowaty układowy; 
  • miastenia; 
  • autoimmunologiczne zapalenie mózgu (częsta przyczyna padaczki); 
  • autoimmunologiczna retinopatia (uszkodzenie siatkówki oka). 

Czy pacjenci z zespołem sztywności uogólnionej wymagają specjalnej diety? 

Badanie przeprowadzone na grupie 20 osób wykazało, że 19 z nich jest wrażliwych na gluten, w tym 6 osób miało stwierdzoną celiakię. 

Chorzy, zwłaszcza z histopatologicznie potwierdzoną celiakią, powinni dożywotnio przestrzegać diety, która całkowicie eliminuje gluten w celu poprawy stanu zdrowia i ogólnej jakości życia. Dieta bezglutenowa wydaje się również korzystna dla pacjentów z zespołem sztywności uogólnionej, którzy są nadwrażliwi na gluten, niezależnie od obecności enteropatii pokarmowych (tj. patologicznych zmian w błonie śluzowej jelita, np. stopniowego zaniku kosmków jelitowych).  

Sugeruje się, że nadwrażliwość na gluten odgrywa ważną rolę w patogenezie zespołu Moerscha-Woltmana, a wprowadzenie ścisłej diety bezglutenowej może być niezwykle skuteczną interwencją terapeutyczną dla tej grupy pacjentów. 

Dieta bezglutenowa – co warto o niej wiedzieć? 

Produktami zbożowymi, w których występuje gluten, są pszenica (w tym kamut i orkisz), żyto, pszenżyto, jęczmień i owies (w wyniku zanieczyszczenia glutenem z innych zbóż). 

W diecie ściśle bezglutenowej obowiązuje całkowity zakaz spożywania produktów pozyskiwanych z powyższych zbóż.  

Należą do nich skrobia, mąki (np. pszenna, żytnia, orkiszowa), otręby, płatki (np. pszenne, żytnie, orkiszowe, jęczmienne), kasze (m.in. bulgur, kuskus, krakowska, manna, mazurska, perłowa, pęczak, wiejska), słód jęczmienny i olej z zarodków pszennych. 

Na diecie bezglutenowej dozwolone są następujące zboża: 

  • amarantus, 
  • komosa ryżowa (quinoa), 
  • miłka abisyńska (teff), 
  • kukurydza, 
  • gryka, 
  • proso (np. kasza jaglana, płatki jaglane), 
  • ryż (wszystkie odmiany: biały, brązowy, czarny, czerwony, dziki), 
  • sorgo, 
  • owies (pozyskiwany wyłącznie z kontrolowanych upraw, certyfikowany). 

Ponadto na diecie bezglutenowej można spożywać: 

  • warzywa (w tym skrobiowe, takie jak ziemniaki, bataty i topinambur); 
  • owoce (w tym owoce suszone i świeże soki); 
  • nasiona roślin strączkowych (np. soja, soczewica, ciecierzyca, groch, fasola, bób); 
  • mleko i jego przetwory (najlepiej w wersji naturalnej, bez dodatków); 
  • jaja; 
  • mięso (najlepiej świeże); 
  • ryby (świeże, wędzone lub w sosie własnym); 
  • owoce morza (nieprzetworzone); 
  • orzechy (m.in. włoskie, laskowe, pistacjowe, brazylijskie, arachidowe); 
  • migdały; 
  • nasiona (np. lnu, maku, sezamu, słonecznika); 
  • pestki dyni; 
  • gorzkie kakao (bez dodatków); 
  • masło orzechowe (bez dodatków); 
  • pasta sezamowa (tahini); 
  • oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany). 

Ponadto do diety można regularnie włączać wszystkie produkty żywnościowe dostępne w sklepach, które są oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Przeczytaj również:
Dieta bezglutenowa – dla kogo jest wskazana?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła:

  1. Hadjivassiliou M., Zis P., Sanders D.S., et al.: Stiff Person Syndrome and Gluten Sensitivity. Nutrients. 2021 Apr 20;13(4):1373. 
  2. Hadjivassiliou M., Sarrigiannis P.G., Shanmugarajah P.D., et al.: Clinical Characteristics and Management of 50 Patients with Anti-GAD Ataxia: Gluten-Free Diet Has a Major Impact. Cerebellum. 2021; 20(2): 179–185. 
  3. Rouvroye M.D., Zis P, Van Dam AM, et al.:  
  4. The Neuropathology of Gluten-Related Neurological Disorders: A Systematic Review. Nutrients. 2020 Mar 20;12(3):822. 
  5. Melini V., Melini F.: Gluten-Free Diet: Gaps and Needs for a Healthier Diet. Nutrients. 2019 Jan 15;11(1):170. 
  6. Jastrzębski K.: Zespół sztywności uogólnionej – przegląd literatury. Aktualn Neurol 2019, 19 (2), 62–73. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę