Cykoria podróżnik – właściwości i zastosowanie
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus L.), znana również jako cykoria wędrowniczka lub błękitny podróżnik, to roślina znana w ziołolecznictwie już w średniowieczu. Jej korzeń był wówczas stosowany w leczeniu żółtaczki i malarii. Również współcześnie cykoria cieszy się zainteresowaniem u osób szukających naturalnych rozwiązań w leczeniu wielu dolegliwości.
Cykoria podróżnik – morfologia
Cykorię podróżnik można spotkać na piaszczystych lub kamienistych glebach Azji i Europy, nieopodal nasypów czy na polach uprawnych. Osiąga ona maksymalnie 120 cm wysokości. Jej zielonkawoszara łodyga jest mocno rozgałęziona. Cykoria podróżnik posiada lancetowate liście, a sama łodyga zakończona jest niebiesko-bladymi kwiatami, które czasem wyrastają również z kątów bocznych łodygi. Osiągają do 4 cm średnicy.
Ciekawostką jest fakt, że na noc kwiaty zamykają się i otwierają się w ciągu dnia.
Cykoria podróżnik kwitnie od lipca do września. Ciężko ją zerwać, ponieważ zawiera dużą ilość mocnych włókien. Roślina ta jest wiatrosiewna – do rozsiewu nie potrzebuje ingerencji człowieka, dlatego jest spotykana w tak wielu miejscach.
Surowcami pozyskiwanymi z rośliny są przede wszystkim korzenie. Są one zazwyczaj w bardzo niewielkim stopniu rozgałęzione i przybierają kształt palowy, są zgrubiałe i mięsiste. Zbiorów dokonuje się późną jesienią lub wczesną wiosną. Również ziele cykorii stanowi surowiec farmaceutyczny. Oba surowce powinny zostać poddane obróbce termicznej – należy je wysuszyć w 40°C zaraz po zbiorach.
Cykoria podróżnik – skład
Z kwitnącego ziela rośliny przede wszystkim pozyskuje się:
- kumaryny,
- antocyjany,
- flawonoidy.
Tymczasem z korzeni wyekstrachowano ponad 100 składników aktywnych, w tym:
- gorzkie laktony seskwiterpenowe – laktupirynę i laktucynę,
- fitosterole,
- intybinę,
- śladowe ilości olejku eterycznego,
- fenolokwasy – kwas cykoriowy,
- cholinę,
- Inulinę,
- sole mineralne.
W medycynie głównie stosowane są ekstrakty wodne i alkoholowe na bazie korzenia cykorii.
Cykoria podróżnik – zastosowanie w medycynie
Cykoria uprawiana była już przez starożytnych Egipcjan i używana zarówno w celach medycznych, jak i jako substytut kawy, dodatek do warzyw i okazjonalnie jako składnik pasz dla zwierząt.
Cykoria na przestrzeni wieków znalazła wiele zastosowań w ziołolecznictwie. Przede wszystkim odkryto jej właściwości:
- hepatoprotekcyjne,
- gastroprotekcyjne,
- wspomagające pracę układu sercowo-naczyniowego,
- antyoksydacyjne,
- hipolipemizujące,
- przeciwnowotworowe,
- wspomagające narządy rozrodcze,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwzapalne,
- przeciwbólowe,
- uspokajające,
- wspomagające układ immunologiczny,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- wspomagające gojenie ran,
- przeciwdrobnoustrojowe,
- przeciwrobacze,
- przeciwmalaryczne.
Zawarte w ekstrakcie z cykorii kwasy organiczne zwalczają bakterie poprzez zapobieganie adhezji bakterii do komórek żywiciela oraz poprzez niszczenie biofilmu bakteryjnego. Okazuje się, że ekstrakt z korzenia cykorii działa niszcząco m.in. na bakterie Escherichia Coli. Roślina ta dzięki zawartości tanin i laktonów seskwiterpenowych może być również stosowana w odrobaczaniu zwierząt.
Dodatkowo w Afganistanie napar wodny ze świeżych korzeni cykorii był stosowany jako preparat zwalczający gorączkę malaryczną. Roślina zawdzięcza te właściwości zawartości gorzkich laktonów seskwiterpenowych – laktupiryny i laktucyny.
Cykoria – działanie przeciwcukrzycowe
W latach 70 XX wieku odkryto, że korzeń cykorii podróżnik zawiera aż do 40% inuliny.
Związek ten nie wpływa na poziom cukru we krwi, dlatego może być stosowany u pacjentów chorujących na cukrzycę. Dodatkowo ekstrakt z cykorii ma właściwości hipoglikemiczne i hipolipemizujące. Cykoria ma również działanie uczulające komórki na insulinę. W tym przypadku najważniejszym związkiem aktywnym zawartym w cykorii jest kwas cykoriowy, który potencjalnie może stanowić nowy lek przeciwcukrzycowy – wykazuje zarówno działanie uczulające na insulinę, jak i pobudzające wydzielanie insuliny.
Właściwości gastro- i hepatoprotekcyjne
Już w starożytności cykoria była wykorzystywana w leczeniu żółtaczki. Okazuje się bowiem, że stosowanie ekstraktów z tej rośliny znacząco redukuje poziom enzymów wątrobowych (ALAT, ASPAT) w surowicy.
Dodatkowo zawarta w cykorii eskuletyna należąca do grupy związków fenolowych została pozytywie przebadana jako środek działający ochronnie przed uszkodzeniem wątroby wywołanym stosowaniem paracetamolu.
Tradycyjnie ekstrakt z cykorii był stosowany w celu łagodzenia dolegliwości trawiennych, takich jak uczucie pełności, utrata apetytu, wzdęcia i spowolnione trawienie.
Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe
Cykoria podróżnik wykazuje działanie antyoksydacyjne – redukuje ilość wolnych rodników w organizmie. Za właściwości te odpowiadają przede wszystkim związki fenolowe zawarte w cykorii.
Dodatkowo ekstrakt z surowego korzenia cykorii wykazuje właściwości antyproliferacyjne komórek nowotworowych, zmniejszając w ten sposób wzrost guza.
Toksyczność cykorii podróżnik
Choć cykoria wędrowniczka jest stosowana przez ludzi od wieków, to jednak należy mieć na uwadze, że powstające po zażyciu ekstraktów z korzeni metabolity wtórne mogą mieć właściwości toksyczne dla organizmu. Jest to mało prawdopodobne, ponieważ cykoria wykazuje toksyczność dopiero po spożyciu dużych ilości surowca.
Każda roślina czy substancja stosowana w niewłaściwej dawce może zaszkodzić.
Cykoria podróżnik – przeciwwskazania
Cykorii nie powinny stosować osoby uczulone na rośliny z rodziny astrowatych.
Cykoria podróżnik – zastosowanie w gastronomii
Cykoria podróżnik, poza zastosowaniem w lecznictwie, może być stosowana jako substytut kawy, a wysoka zawartość inuliny w korzeniu sprawia, że jest świetnym zamiennikiem cukru ze względu na jej niski poziom kaloryczności.
Przeczytaj również:
Gotu kola – właściwości, zastosowanie, skutki uboczne
Źródła:
- prof dr Al-Snafi A.E., Medical importance of Cichorium intybus – A review, IOSR Journal Of Pharmacy (e)-ISSN: 2250-3013, (p)-ISSN: 2319-4219 Volume 6, Issue 3 (March 2016), PP, 41-56.
- Ahmed B., Al-Howiriny T.A., Siddiqui A.B., Antihepatotoxic activity of seeds of Cichorium intybus, Journal of Ethnopharmacology 87 (2003), 237-240
- Petrovic J., Stanojkovic A., Comic L.J., Curcic S., Antibacterial activity of Cichorium intybus, Fitoterapia 75 (2004) 737-739.
- Street R.A., Sidana J., Prinsloo G., Cichorium intybus: Traditional Uses, Phytochemistry, Pharmacology and Toxicology, Hindawi Publishing Corporation Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013, Article ID 579319, 13 pages.