Kwas CLA – czy faktycznie skutecznie wpływa na odchudzanie?
W ostatnich latach odnotowuje się stale rosnącą liczbę osób z nadwagą i otyłością nie tylko w krajach rozwiniętych gospodarczo, lecz również tych wciąż rozwijających się. Niewątpliwie ta wzrostowa tendencja jest powodem do niepokoju, ponieważ nadmierna masa ciała jest związana z wieloma różnymi schorzeniami, w tym chorobami układu sercowo-naczyniowego, cukrzycą typu 2 oraz różnymi postaciami nowotworów. Dlatego identyfikacja określonych strategii, które mogą pomóc w zmniejszeniu otyłości, zwłaszcza brzusznej (ściśle powiązanej z gorszymi wynikami zdrowotnymi i zwiększonym ryzykiem zgonu), może potencjalnie ograniczyć te niekorzystne skutki zdrowotne i sprzyjać zachowaniu dobrego samopoczucia psychofizycznego.
Czym jest kwas CLA?
Sprzężony kwas linolowy (CLA) jest wielonienasyconym kwasem tłuszczowym naturalnie występującym w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak czerwone mięso przeżuwaczy (wołowina, jagnięcina) i produkty mleczne (m.in. masło, pełnotłuste mleko, śmietana, sery). CLA można również uzyskać syntetycznie z olejów roślinnych bogatych w kwas linolowy, takich jak olej z krokosza barwierskiego (zwany również szafranowym), słonecznikowy, kukurydziany i sojowy, wykorzystując katalizowaną alkalicznie reakcję, która przekształca kwas linolowy w CLA.
Od czego zależy stężenie CLA w produktach spożywczych?
Zawartość CLA w produktach żywnościowych pochodzących od przeżuwaczy zależy od różnych czynników – rodzaju paszy, wieku i rasy zwierzęcia, pory roku i pH żwacza.
Pasza w postaci trawy lub kukurydzy zawiera wyższe stężenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, a tym samym zapewnia wyższą zawartość CLA w organizmie zwierzęcia.
Warto zaznaczyć, że w miesiącach wiosennych i letnich zazwyczaj uzyskuje się najwyższe poziomy CLA – nawet dwukrotnie wyższe niż w okresie zimowym.
Z kolei spożycie zboża obniża pH żwacza, zmniejszając w ten sposób liczebność kluczowych bakterii i aktywność izomerazy kwasu linolowego.
Czy kwas CLA należy do tłuszczów typu trans?
W wyniku obecności jednego podwójnego wiązania w konfiguracji trans CLA w teorii są uważane za kwasy tłuszczowe trans. Jednak obecnie Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) nie klasyfikuje CLA jako tłuszcz trans.
Warto wpsomnieć, że kwas CLA otrzymał w 2008 roku certyfikat GRAS świadczący o tym, że jest ogólnie uważany za bezpieczny dla ludzi, zwalniając go tym samym z klasyfikacji jako tłuszcz trans na etykietach produktów żywnościowych. Choć badania z udziałem ludzi jednoznacznie wskazują, że spożycie przemysłowo produkowanych izomerów trans kwasów tłuszczowych wiąże się z poważnym ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, to jednak konsumpcja tłuszczów trans pochodzących od przeżuwaczy nie wykazuje takiego działania, a nawet wręcz może chronić przed rozwojem schorzeń układu sercowo-naczyniowego.
Potencjalne korzyści wynikające z suplementacji CLA
- Redukcja tkanki tłuszczowej.
- Ubytek masy ciała.
- Poprawa wrażliwości tkanek na insulinę.
- Poprawa profilu lipidowego krwi.
- Stymulacja układu odpornościowego.
- Poprawa mineralizacji kości.
- Zmniejszenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2.
- Spadek częstości występowania i progresji nowotworów (zwłaszcza piersi oraz jelita grubego).
- Obniżenie ryzyka rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
Wspomniane korzyści zdrowotne są przede wszystkim wynikiem blisko 35-letnich badań na modelach zwierzęcych, natomiast wciąż brakuje wystarczających dowodów naukowych na poparcie skuteczności i bezpieczeństwa długotrwałej suplementacji CLA u ludzi w celu polepszenia kondycji zdrowotnej.
Czy regularne przyjmowanie CLA rzeczywiście może prowadzić do spadku masy ciała u ludzi?
Kwas CLA jest od wielu lat sprzedawany jako suplement diety promujący utratę masy ciała dzięki rzekomej skuteczności działania, która opiera się w głównej mierze na wynikach badań na modelach zwierzęcych. Suplementy zawierające CLA są produkowane masowo z roślinnego oleju krokoszowego i są zwykle dostępne w postaci kapsułek. Zwraca się uwagę, że preparaty zawierające syntetyczne CLA mogą mieć zupełnie inny wpływ na gospodarkę energetyczną ludzkiego organizmu niż CLA pozyskiwane naturalnie z produktów żywnościowych pochodzących od przeżuwaczy. Dotychczas przeprowadzone badania z udziałem ludzi niejednoznacznie wskazują, że dodatkowa suplementacja CLA może prowadzić do nasilenia redukcji tkanki tłuszczowej, w tym tłuszczu trzewnego (brzusznego) u osób z nadwagą i otyłością.
Warto również zauważyć, że istnieją doniesienia naukowe, które sugerują, że suplementacja CLA oprócz utraty masy ciała i tkanki tłuszczowej może sprzyjać wystąpieniu skutków ubocznych, takich jak:
- podwyższone stężenie insuliny i glukozy w osoczu,
- zmniejszona wrażliwość tkanek na insulinę,
- podwyższony poziom białka C-reaktywnego czy markerów stresu oksydacyjnego.
Oznacza to, że aktualnie dostępne dowody naukowe nie pokazują w przekonujący sposób, że przyjmowanie CLA wywołuje klinicznie istotne korzyści dla składu ciała w perspektywie długoterminowej.
Czy długotrwałe stosowanie CLA jest bezpieczne dla zdrowia?
W celu wspomagania procesu odchudzania zaleca się przyjmowanie 3,0-3,5 g CLA każdego dnia przez okres przynajmniej 12 tygodni.
Fachowe piśmiennictwo donosi jednak, że suplementacja CLA u ludzi może przyczyniać się do znaczącego wzrostu stężenia AspAT (aminotransferazy asparaginianowej) we krwi, który jest ważnym enzymem wątrobowym powszechnie oznaczanym w celu oceny funkcjonowania tego narządu. Nie odnotowano natomiast, aby żywność wzbogacona w CLA zwiększała poziom AspAT w osoczu. Ponadto do tej pory w fachowej literaturze opisano tylko trzy oddzielne przypadki wystąpienia ostrej niewydolności wątroby lub toksycznego zapalenia wątroby w wyniku suplementacji CLA u ludzi. Warto w tym miejscu dodać, że niedawno opublikowane wyniki badania polskich naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu wykazały po raz pierwszy, że trzymiesięczna suplementacja CLA u kobiet z nadwagą lub otyłością jest bezpieczna dla wątroby, ponieważ w trakcie eksperymentu nie zaobserwowano wzrostu stężenia poszczególnych parametrów wątrobowych.
W innych pracach wskazuje się, że długotrwała suplementacja CLA (powyżej 6 miesięcy) może u niektórych osób prowadzić do pojawienia się zaparć, biegunki lub oddawania luźnych stolców.
Do czasu przeprowadzenia kolejnych dobrze zaprojektowanych badań z udziałem ludzi sugeruje się, aby pacjenci z chorobami przewodu pokarmowego unikali przyjmowania preparatów zawierających w swoim składzie CLA.
Przeczytaj również:
Witamina D a odchudzanie – czy pomaga w zrzucaniu zbędnej wagi?
Źródła:
- Benjamin S, Prakasan P, Sreedharan S, et al.: Pros and cons of CLA consumption: an insight from clinical evidences. Nutr Metab (Lond). 2015 Feb 3;12:4.
- Lehnen TE, da Silva MR, Camacho A, et al.: A review on effects of conjugated linoleic fatty acid (CLA) upon body composition and energetic metabolism. J Int Soc Sports Nutr. 2015 Sep 17;12:36.
- den Hartigh L.J.: Conjugated Linoleic Acid Effects on Cancer, Obesity, and Atherosclerosis: A Review of Pre-Clinical and Human Trials with Current Perspectives. Nutrients. 2019 Feb 11;11(2):370.
- Mądry E, Malesza IJ, Subramaniapillai M, et al.: Body Fat Changes and Liver Safety in Obese and Overweight Women Supplemented with Conjugated Linoleic Acid: A 12-Week Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2020 Jun 17;12(6):1811.
- Basak S, Duttaroy AK.: Conjugated Linoleic Acid and Its Beneficial Effects in Obesity, Cardiovascular Disease, and Cancer. Nutrients. 2020 Jun 28;12(7):1913.