Z którego palca mierzyć cukier?
Próbkę krwi pobierz z palca środkowego, serdecznego lub małego. Oszczędzaj opuszki palców wskazującego i kciuka w ręce dominującej. Jeśli wykonujesz pomiary kilkukrotnie w ciągu dnia możesz wybrać palec wskazujący lub kciuk ręki niedominującej.
- Przed pobraniem krwi dokładnie umyj ręce wodą z mydłem.
- Nakłuj boczną część opuszka, która jest mniej unerwiona.
- Za każdym razem zmieniaj palec, z którego pobierasz próbkę krwi. Nie ściskaj opuszka – to może zaburzyć wynik.
- Po naniesieniu próbki krwi na pasek testowy wytrzyj krew z palca za pomocą jałowego kompresu.
Glukometry, za pomocą których mierzymy poziom glukozy we krwi muszą spełniać normę ISO EN 15197:2015. Wymaga ona, by pomiar był jak najbardziej zbliżony do wyniku badania uzyskanego w laboratorium z krwi pełnej.
Norma ta wymaga, by:
- dla stężeń mniejszych niż 100 mg/dl co najmniej 95% pomiarów mieściło się w zakresie błędu nie większego niż +/- 15 mg/dl w stosunku do wartości uzyskanych metodą referencyjną;
- dla stężeń równych lub wyższych od 100 mg/dl co najmniej 95% pomiarów mieściło się w zakresie błędu +/- 15% w porównaniu do wyników uzyskanych metodą referencyjną.
W praktyce oznacza to, że jeśli badanie poziomu glukozy z krwi pełnej wyniosło 95 mg/dl, to glukometr powinien wskazywać wynik w granicach 80-110 mg/dl.
Urządzenie powinno być dokładne, precyzyjne i łatwe w obsłudze. Ważnym aspektem jest także redukcja czynników zakłócających pomiar. Zaliczamy do nich np. poziom erytrocytów we krwi, stosowane leki, poziom cholesterolu.
Przeczytaj również:
Sensor do pomiaru cukru (CGM/FGM). Jak otrzymać refundację?