Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
13

Zgaga po alkoholu – jak pozbyć się problemu?

Słuchaj artykułu

Zgaga to bardzo częsta i nieprzyjemna dolegliwość. Dlaczego nierzadko towarzyszy nam po spożyciu alkoholu? Czy można jej uniknąć i jak się jej pozbyć, jeśli już wystąpi?

Zgaga po alkoholu – jak pozbyć się problemu?

Zgaga po alkoholu – czym jest? 

Objawów zgagi jest wiele, jednak najczęściej mówi się o bardzo nieprzyjemnym, bolesnym uczuciu pieczenia w przełyku, które może wystąpić po spożyciu niektórych pokarmów i napojów. Powszechnym problem jest także zgaga występująca po spożyciu alkoholu. Z obserwacji i badań wynika, że charakterystyczne objawy w postaci pieczenia w przełyku i bólu za mostkiem występują u ponad 50% osób, które cierpią na refluks żołądkowo-jelitowy [1].


Na zgagę
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Jakie są przyczyny występowania zgagi po alkoholu? 

Przyczyny zgagi są różne. Jedną z nich jest niewłaściwa praca dolnego zwieracza. Prawidłowo powinien on kurczyć się i utrzymywać napięcie, zapobiegając cofaniu się treści pokarmowej z żołądka. Alkohol powoduje rozluźnienie mięśni zwieracza, co powoduje przedostawanie się pokarmu w nieodpowiednim kierunku. Ponadto alkohol wpływa na zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych, co dodatkowo podrażnia błonę śluzową przełyku, przyczyniając się m.in. do powstania stanu zapalnego.  

Rodzaj wypitego alkoholu odgrywa istotną rolę w wywołaniu nieprzyjemnych dolegliwości – najczęściej zgaga pojawia się po spożyciu wina.  

Wynika to z faktu, że wino ma kwaśny odczyn, a to przyczynia się do zwiększonego wydzielania kwasu solnego i nasilenia dolegliwości żołądkowych. Nieprzyjemne uczucie zgagi może mieć miejsce również po wypiciu piwa. Oprócz zawartego w nim etanolu, który rozluźnia dolny zwieracz przełyku, piwo to trunek gazowany, a to może podnosić ciśnienie w żołądku i nasilać zgagę. Ponadto wytwarzane jest na drodze fermentacji, co może być powodem nadprodukcji kwasu żołądkowego.

Wystąpienie zgagi po spożyciu wódki bądź whisky jest kwestią bardziej indywidualną. Te alkohole powstają na drodze destylacji, co zmniejsza prawdopodobieństwo odczuwania pieczenia. Jeśli jednak z alkoholi tych sporządzisz drinki z gazowanymi lub owocowymi napojami, możesz spodziewać się niekorzystnie zwiększonej czynności wydzielniczej żołądka [2,3,4]. 

Objawy zgagi – jakie są? 

Osoby, u których pojawia się zgaga opisują ją najczęściej jako pieczenie w przełyku czy też palące uczucie w gardle. Kwas o niskim pH, który cofa się z żołądka może podrażniać błonę śluzową przełyku. Niektórzy odczuwają ból w klatce piersiowej, a jego promieniowanie rozlega się między mostkiem a gardłem. Niejednokrotnie osoby cierpiące na zgagę mówią także o kwaśnym, bardzo nieprzyjemnym smaku w ustach. Dyskomfort nasila się w czasie leżenia lub pochylania się. Objawem zgagi jest także kwaśnie odbijanie po posiłku, w wyniku napływu kwaśnej treści żołądka do jamy ustnej. Również uporczywa czkawka i utrudnione połykanie to objawy zgagi [5]. 

Co na zgagę po alkoholu? 

Sposoby na walkę ze zgagą są różne. Spośród środków farmaceutycznych mamy do wyboru kilka grup leków, m.in.: 

  • Leki zobojętniające – ich działanie polega na neutralizacji działania kwasu solnego. Leki te zobojętniają kwaśną treść żołądka, ale nie zmniejszają wydzielania kwasu solnego. Ich działanie jest więc szybkie, ale krótkotrwałe. Ważne jest, aby nie przyjmować ich jednocześnie z innym lekami, gdyż mogą wchodzić z nimi w interakcje. 
  • Leki blokujące receptor H2 – działanie tych leków polega na blokowaniu receptora  histaminowego odpowiedzialnego za produkcję kwasu solnego. Preparaty te działają silniej i dłużej (ok. 12 h) niż leki alkalizujące. 
  • Leki miejscowo osłaniające – w ich skład wchodzą m.in. kwas hialuronowy i siarczan chondroityny. Tworzą one warstwę powlekającą, która łagodzi stany zapalne powstałe w przełyku. 
  • Inhibitory pompy protonowej – blokują działanie pomp protonowych, uniemożliwiając tym samym produkcję dużych ilości kwasu solnego. Ich działanie jest długotrwałe (ok. 24 h) jednak najlepszy efekt osiągany jest po kilku dniach stosowania [6,3]. 

Domowe sposoby na zgagę po alkoholu 

Walcząc ze zgagą, można wypróbować także kilka domowych sposobów. Jednym z nich jest picie wody z dodatkiem niewielkiej ilości sody oczyszczonej. Innym pomysłem jest picie naparów rumiankowych o właściwościach przeciwzapalnych. Polecane preparaty naturalne to koper włoski, prawoślaz lekarski czy imbir. Można wypróbować także picie mleka i jogurtów naturalnych oraz jedzenie migdałów. U niektórych osób sposoby te sprawdzają się i przynoszą ulgę, jest to jednak kwestia indywidualna [7,8]. 

Jak unikać zgagi? 

Jeżeli masz skłonności do refluksu, najlepszym sposobem na uniknięcie zgagi jest abstynencja alkoholowa. Jeśli jednak zdecydujesz się na spożywanie alkoholowych trunków, możesz starać się uniknąć nieprzyjemnych konsekwencji. Pijąc alkohol, nie pal papierosów, staraj się także nie spożywać słonych i pikantnych przekąsek. Niewskazane jest także spożywanie tłustych i ciężkostrawnych potraw, a także napojów gazowanych, soków cytrusowych czy kawy. Dobrym pomysłem będzie unikanie odpoczynku w pozycji leżącej. W celu zobojętniania środowiska w żołądku warto pić wodę. 

Jeśli chcesz uniknąć uporczywej zgagi, jedz regularnie, częściej i mniej. Wskazane jest również zachowanie 2-3 godzin odstępu między ostatnim posiłkiem a snem. Nadwaga i otyłość to sprzymierzeńcy zgagi, dlatego warto zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Zadbaj też o aktywność fizyczną, jednak nie bezpośrednio po posiłku [9]. 

Przeczytaj również:
16 produktów, które mogą wywoływać zgagę


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. podyplomie.pl/medycyna/30873,zgaga-pierwsze-kroki-w-edukacji-chorego-diagnostyce-i-leczeniu 
  2. Banks M., Choroba refluksowa przełyku: najnowsze badania i postępowanie, Medycyna po dyplomie, vol. 19/nr 10, 2010.
  3. Śmiechowska M., Cugowska M., Rola żywności i żywienia w chorobie refluksowej, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIV, 2011, 3 
  4. Raban M., Żak A., Litak A. i wsp., Choroba refluksowa przełyku – opis jednostki, diagnostyka i leczenie, Journal of Education, Health and Sport. 2017.
  5. controloccontrol.pl/zgaga/typowe-objawy-zgagi 
  6. Gąsiorowska A., Janiak M., Waśko-Czopnik D. i wsp., Postępowanie u pacjentów z objawami choroby refluksowej przełyku – rekomendacje dla lekarzy rodzinnych.
  7. Kowalski R., Kowalska G., Nadkwaśność dieta zasadowa, Zdrowie i uroda, s. 50-51, 2015.
  8. Kania M., Baraniak J., Grys A., Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II, Postępy Fitoterapii 2/2014, s.104-109. 
  9. ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/zgagi-mozna-sie-pozbyc 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę