Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

Waga

Sortuj wg

Kalkulator BMI – sprawdź wskaźnik BMI 

Nadwaga, otyłość lub zbyt szczupła sylwetka to odchylenia od prawidłowej masy ciała. Siedzący tryb życia, niezdrowe nawyki żywieniowe, choroby to tylko niektóre przyczyny wystąpienia zbędnych kilogramów. Twoja waga wzrosła i obawiasz się, że możesz mieć nadwagę? Jednym z narzędzi pomagającym kontrolować prawidłową masę ciała jest wskaźnik BMI. Czym jest wskaźnik BMI? W jaki sposób obliczyć BMI oraz czym jest kalkulator BMI? Czytaj więcej...

Co to jest BMI?  

BMI (Body Mass Index) to powszechnie stosowany wskaźnik wzrostowo-wagowy ciała. Został on opracowany w XIX wieku przez matematyka, astronoma i statystyka Adolphe’a Quételeta. Jego nazwa pochodziła początkowo od nazwiska uczonego, lecz wraz z rozpowszechnieniem się zaczęła funkcjonować jako wskaźnik BMI. Ten prosty parametr pozwala na szybką diagnozę otyłości, informuje o stanie odżywienia i ryzyku wystąpienia chorób lub zgonu związanego z wagą. 

Jak obliczyć BMI?  

Licznik BMI jest prostym narzędziem, które polega na ustaleniu proporcji między masą ciała a wzrostem. Obliczanie BMI odbywa się przy pomocy poniższego wzoru: 

BMI = masa ciała (kg) / wzrost*2 (m) 

Otrzymaną wartość BMI przyrównuje się do odpowiedniego zakresu. Określonym wartościom BMI przypisana została odpowiednia interpretacja wyników: 

  • <16,00 – III stopień szczupłości, 
  • 16,00–16,99 – II stopień, 
  • 17,00–18,49 – I stopień szczupłości, 
  • 18,50–24,99 – zakres normy,  
  • 25,00–29,99 – nadwaga,  
  • 30,00–34,99 – I stopień otyłości, 
  • 35,00–39,99 – II stopień otyłości, 
  • ≥40,00 – III stopień otyłości. 

Internetowy licznik BMI jeszcze bardziej upraszcza jego obliczanie. Po wpisaniu wartości wagi i wzrostu sam przyporządkowuje wynik do odpowiedniego zakresu.  

Obliczanie BMI jest popularnym i ogólnodostępnym narzędziem, które odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce zdrowotnej. Nie bierze jednak pod uwagę takich zmiennych jak płeć czy wiek.  

BMI a wiek  

Kalkulator BMI jest przeznaczony dla osób dorosłych i uwzględnia wartości uogólnione dla całej populacji – osób młodych i w podeszłym wieku, kobiet i mężczyzn. Grupy te różnią się choćby średnim udziałem tkanki tłuszczowej – kobiety posiadają jej więcej niż mężczyźni.  

Wskażnik Cole’a 

Przy diagnostyce nieprawidłowej wagi u dzieci wykorzystuje się wskaźnik Cole’a (LMS – Last Mean Squere), którego działanie jest bardzo podobne do wskaźnika opracowanego przez Quételeta, ale dodatkowo uwzględnia różne dla obu płci siatki centylowe. Wzór do jego obliczania przedstawia się w następujący sposób: 

Wskaźnik Cole'a gdzie: 

MR – masa rzeczywista, 

WS – standardowa wysokość dla wieku i płci dziecka, 

WR – rzeczywista wysokość, 

MS – standardowa masa dla wieku i płci dziecka. 

Podobnie jak w przypadku kalkulatora wagi dla dorosłych, wyniki przyporządkowuje się do przedziałów pozwalających na ich interpretację: 

  • <75 – ciężkie niedożywienie,  
  • 75-85 – umiarkowane niedożywienie,  
  • 85-90 – łagodne niedożywienie,  
  • 90 -110 – waga prawidłowa,   
  • 110- 120 – otyłość I stopnia.  
  • >120 – otyłość II stopnia,  
  • 140 i powyżej – otyłość III stopnia. 

Pełniejsza ocena stanu odżywienia dzieci możliwa jest po jednoczesnym wykonaniu pomiarów antropometrycznych: obwodu głowy, obwodu klatki piersiowej, obwodu ramienia, obwodu pasa, grubości fałdów skórno-tłuszczowych na brzuchu, pod łopatką, z tyłu ramienia, a także badań pomiaru składu ciała przy wykorzystaniu impedancji bioelektrycznej.  

Wskaźnik BMI a masa mięśniowa i kostna

Wskaźnik BMI ma szereg zalet – pozwala na szybkie i proste określenie stanu odżywienia, z którego może skorzystać każdy. Jego wyniki, które wykraczają poza wskazane przedziały normy, powinny nas skłonić do wykonania bardziej szczegółowych badań. Zwykle w diagnostyce otyłości kalkulator BMI wspomagany jest przez inne pomiary, m.in. badanie składu ciała – w tym zawartości masy mięśniowej i kostnej. Okazuje się bowiem, że ich udział w całkowitej wadze ciała jest uzależniony od płci, trybu życia, wieku czy indywidualnych cech organizmu.  

Tkanka mięśniowa i tłuszczowa znacznie różnią się swoją budową. Pierwsza z nich jest cięższa, bardziej zbita, druga jest lżejsza. Osoby o takiej samej wartości BMI, która interpretowana jest jako nadwaga, mogą znacznie różnić się udziałem masy mięśniowej i tłuszczowej. Wśród nich znajdzie się wysportowany, dobrze zbudowany mężczyzna oraz ten, który prowadzi siedzący tryb życia. Wskaźnik BMI dla obu pozostanie taki sam, jednak ryzyko wystąpienia chorób wynikających z nadwagi będzie zupełnie inne.  

Dodatkowo wraz z wiekiem maleje masa mięśniowa i kostna, jednocześnie rośnie udział tkanki tłuszczowej w organizmie. Nieuwzględnienie zmian w organizmie zachodzących wraz z wiekiem sprawia, że obliczane BMI osób starszych może być interpretowane jako lepsze, niż jest w rzeczywistości. U osób starszych często diagnozuje się osteoporozę, która zmniejsza gęstość kości, i tym samym zaniża ich masę ciała. W związku z tym zaleca się 2 interpretacje wskaźników BMI dla osób starszych: 

  • prawidłowa masa ciała dla osób w wieku 55-65 lat: 23-28 kg/m2, 
  • prawidłowa masa ciała dla osób w wieku > 65 lat: 24-29 kg/m2. 

W trakcie oceny stanu odżywiania osób starszych obok wieku należy uwzględnić występowanie chorób przewlekłych, historię zamiany masy ciała, a także inne pomiary antropometryczne, m.in. rozpiętość ramion, wysokość kolan, obwód łydki.  

Kalkulator BMI online – w czym pomoże?  

Kalkulator BMI jest ogólnodostępnym narzędziem, z którego może skorzystać każdy. Otrzymany wynik wskazuje na interpretację wagi ciała poprzez jej odpowiednie określenie oraz ocenę ryzyka wystąpienia chorób i zgonu u dorosłych kobiet i mężczyzn. Wygląda ona w następujący sposób: 

  • III stopień szczupłości – poważnie zwiększone ryzyko innych klinicznych schorzeń, 
  • II stopień szczupłości – umiarkowane zwiększone ryzyko, 
  • I stopień szczupłości – niewiele zwiększone ryzyko, 
  • zakres normy – najmniejsze ryzyko chorób niezakaźnych, 
  • nadwaga – nieznacznie zwiększone ryzyko chorób niezakaźnych, 
  • I stopień otyłości – umiarkowanie zwiększone ryzyko, 
  • II stopień otyłości – poważnie zwiększone ryzyko, 
  • III stopień otyłości – bardzo poważnie zwiększone ryzyko. 

Wynik poza zakresem normy jest wskazówką do podjęcia odpowiednich działań związanych ze zmianą nawyków żywieniowych i trybem życia. Jest zatem bardzo ważny w profilaktyce rozwoju otyłości oraz niedożywienia, zwłaszcza u osób starszych. Istnieje wiele chorób, w których przebiegu monitorowanie składu ciała jest wskazane. Należą do nich np. choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca czy zaburzenia odżywiania.   

BMI – profilaktyka 

Profilaktyka w odniesieniu do wskaźnika BMI ma kilka zastosowań. Po pierwsze pozwala na wychwycenie odchyleń od zakresu normy masy ciała i przeciwdziałanie zmianom, które mogą w trwały sposób upośledzić zdrowie. Regularna kontrola masy ciała ułatwia zachowanie wagi zmniejszającej ryzyko wystąpienia przewlekłych chorób, np. miażdżycy.  

Łatwość samokontroli wagi działa motywująco i pomaga utrzymać zdrowy styl życia, a także monitorować jego efekty. Zmiany związane ze zdrowym odżywianiem się oraz zwiększoną aktywnością fizyczną nie tylko zbliżają wskaźnik BMI do normy, ale również pozytywnie wpływają na dobre samopoczucie.  

Szczupłość, nadwaga, a zwłaszcza otyłość w różnym stopniu zwiększają ryzyko wystąpienia chorób. Zbędne kilogramy są czynnikiem sprzyjającym chorobie niedokrwiennej serca, cukrzycy, nadciśnieniu, chorobom zwyrodnieniowym stawów i niektórym nowotworom złośliwym. Badania epidemiologiczne wskazują, że nadmierna masa ciała jako druga po paleniu tytoniu ma wpływ na ryzyko rozwoju nowotworów. Wynik BMI mieszczący się w zakresie powyżej 25 km/m2 jest wskazaniem do wizyty u lekarza oraz wykonania badań profilaktycznych w zakresie chorób, których wystąpieniu sprzyja nadmierna masa ciała.  

Podobnie jak nadwaga i otyłość, także szczupłość sprzyja wystąpieniu niektórych schorzeń. Są one istotne zwłaszcza w kontekście leczenia niedożywienia u osób starszych i zaburzeń odżywiania u dorosłych – anoreksji i bulimii. Przeprowadzone badania wykazały, że młodzież krytycznie podchodzi do swojej masy ciała mimo mieszczenia się jej w zakresie normy BMI. Promowany ideał bardzo szczupłej sylwetki wpływa na negatywne postrzeganie swojego wyglądu i stosowanie diet odchudzających, co sprzyja rozwojowi zaburzeń odżywania. Kalkulator wagi jest mierzalnym wskaźnikiem, który pomaga obiektywnie ocenić masę ciała i działać profilaktycznie w zakresie rozwoju ww. chorób.  

Inne pomiary antropometryczne 

Pomiar obwodu głowy albo fałd skórno-tłuszczowych u dzieci to przykłady innych pomiarów antropometrycznych, które pomagają określić prawidłowość rozmiarów i proporcji ciała. Badacze wciąż poszukują równań, które mogłyby zniwelować wady badania masy ciała kalkulatorem BMI. Przykładami takich wskaźników do oceny odżywienia organizmu są BAI i WHR.  

Wskaźnik BAI 

Historia kalkulatora BMI sięga początku XIX wieku, a jego ograniczenia skłoniły badaczy do opracowania alternatywnego rozwiązania – kalkulatora BAI, który ma za zadanie dokładniejsze określenie zawartości tkanki tłuszczowej. Jest on obliczany, biorąc pod uwagę stosunek bioder do wysokości ciała według następującego wzoru: 

Wskaźnik BAI

Wskaźnik BAI ma dużo zalet względem kalkulatora BMI – jest prostym narzędziem, a korzystanie z niego nie wiąże się z poniesieniem nakładów finansowych. Stwierdzono, że w odróżnieniu od wskaźnika BMI BAI uwzględnia takie czynniki jak styl życia, struktura ciała, przynależność etniczna i w bardziej precyzyjny sposób wskazuje zawartość tłuszczu w stosunku do tzw. ciała szczupłego.   

Wskaźnik WHR 

WHR, czyli Waist to Hip Ratio, to wskaźnik, który określa rozmieszczenie tkanki tłuszczowej w organizmie i wyrażony jest stosunkiem odwodu talii do obwodu bioder.  

WHR = obwód talii [cm] / obwód bioder [cm] 

Wskaźnik WHR uwzględnia płeć i pozwala określić typ otyłości: brzuszną i pośladkowo-udową. U kobiet następujące wartości interpretowane są jako: 

  • > 0,8 – otyłość brzuszna,  
  • > 0,8 – otyłość udowo-pośladkowa. 

U mężczyzn: 

  • >1,0 – otyłość brzuszna,  
  • > 1,0 – otyłość udowo-pośladkowa. 

Wyniki wskazujące na otyłość u obu płci wskazują na ryzyko wystąpienia chorób związanych ze zbyt dużą masą ciała.  

Dostępne kalkulatory mają charakter pomocniczy i wspomagają profilaktykę zaburzeń odżywiania. W przypadku masy ciała, która odbiega od normy, warto skonsultować się z lekarzem, a wszelkie zmiany nawyków żywieniowych poprzeć wiedzą doświadczonego dietetyka, który wskaże najlepszą, najbezpieczniejszą i najzdrowszą drogę do pozbycia się zbędnych kilogramów.  

Źródła: 

  • Brończyk-Puzoń A., „Podstawowe pomiary antropometryczne i pochodne wskaźniki w poradnictwie dietetycznym – część pierwsza” [w:] Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne, 2018; 8 (3), s. 217–222. 
  • Lizak D., Budzowski A., Seń M., Czarny W., „Przegląd antropometrycznych mierników otłuszczenia ciała stosowanych w diagnozowaniu otyłości” [w:] Hygeia Public Health, 2016, 51(2), s. 124-133. 
  • Radzikowski A., Wielowiejska A., Ocena stanu odżywienia dzieci [w:] Gastroenterologia dziecięca pod red. P. Albrechta, Lublin, 2014.  
  • Wojtyła-Buciora P., Klimberg A., Wojtyła A., „Samoocena własnej sylwetki a wskaźnik masy ciała młodzieży w Polsce” [w:] Problemy Higieny i Epidemiologii, 2018, 99(2), s. 146-154. 
  • Zielińska A., Badania antropologiczne w profilaktyce oraz terapii otyłości dzieci i młodzieży, Warszawa, 2014.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę