Kategorie
Gemini.pl

Artyku艂y

X - Tydzie艅 francuskich marek
X - Herbapol Syrop sosnowy
X - Oleofarm Ligunin TermoStop
X - Avec Pharma SeptOral
5

Czy mole spo偶ywcze s膮 niebezpieczne dla zdrowia?

S艂uchaj artyku艂u
Pytanie od Kamili
Znalaz艂am w szafce kuchennej mole spo偶ywcze. Wystarczy si臋 ich pozby膰, czy musz臋 wyrzuci膰 wszystkie produkty?

Mole spożywcze to potoczna nazwa mklika mącznego i omacnicy spichrzanki. Są to owady przypominające wyglądem małe ćmy. Mole w naszych domach szukają miejsca do złożenia jaj. Najczęściej zasiedlają kuchnie i spiżarnie. Mogą pojawić się w zapasach mąki, ryżu, płatków zbożowych, w przyprawach i bakaliach. Składają tam swoje jaja, z których wykluwają się larwy. Zanieczyszczają przy tym żywność swoimi odchodami.  

Spożycie larw lub dorosłych osobników nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jednak w ich odchodach mogą rozwijać się chorobotwórcze bakterie i grzyby. Jeśli zauważysz mole lub ich larwy w żywności, wyrzuć ją. Następnie dokładnie umyj szafkę i pojemniki, w których znajdowała się żywność. Aby uniknąć nieproszonych gości, przechowuj produkty spożywcze w szczelnie zamkniętych opakowaniach.

Przeczytaj również:
Czy komary przenoszą wirusa HIV?


Czysta kuchnia
Darmowa dostawa Gemini
Masz pytanie, szukasz porady?
Je艣li szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania lek贸w lub suplement贸w diety, ch臋tnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceut臋