Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Czym jest ferrytyna?

Słuchaj artykułu

Ferrytyna to białko magazynujące żelazo, pozwalające na ocenę niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Stanowi rezerwuar żelaza do procesów metabolicznych i chroni organizm przed skutkami jego nadmiaru. Jej największe ilości znajdują się w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym.

Czym jest ferrytyna?

Ferrytyna – norma

Normy stężenia ferrytyny w surowicy krwi są dość szerokie:

  • kobiety: 10 do 200 ng/ml, 
  • mężczyźni: 30 do 300 ng/ml.

Przyjęto, że poziom ferrytyny poniżej 12 ng/ml oznacza wyczerpanie zapasów żelaza. Z kolei jej wartość powyżej 1000 ng/ml jest niespecyficznym markerem chorób, w tym infekcji i raka.


Preparaty z żelazem
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Ferrytyna – badanie

Ferrytyna jest parametrem oznaczanym we krwi pełnej obwodowej, jako element pogłębionej diagnostyki przy obniżonym poziomie hemoglobiny i hematokrytu. Co ciekawe, posiłek nie ma wpływu na stężenie ferrytyny, a więc nie musi być ona oznaczona na czczo. Na jej poziom mogą mieć natomiast wpływ:

  • stosowane leki,
  • infekcja,
  • kondycja organizmu (np. nieprzespana noc).

Ferrytyna – niedobór

Niedobór ferrytyny jest specyficznie powiązany z niedoborem żelaza. Jego efektem najczęściej są:

  • bladość skóry i błon śluzowych,
  • osłabienie, męczliwość,
  • senność,
  • zawroty głowy i omdlenia,
  • suchość skóry,
  • obniżona odporność
  • zaburzenia pamięci i koncentracji,
  • obniżony nastrój, 
  • tachykardia,
  • łamliwe paznokcie,
  • łamliwe, osłabione włosy.

Specyficznym objawem niedoboru żelaza u dzieci jest niewyjaśniony apetyt na kredę, glinę, krochmal czy surowy ryż. 

Produkty bogate w żelazo

Ferrytyna – jak podnieść poziom?

Podstawowe leczenie polega na podawaniu preparatów żelaza i zastosowaniu diety bogatej w żelazo, w której dominują:

  • czerwone mięso, 
  • podroby, 
  • zielone warzywa, 
  • produkty pełnoziarniste.

Ferrytyna – nadmiar

Nadmiar ferrytyny może być spowodowany transfuzją krwi lub nieprawidłowym (np. bez wskazań klinicznych) stosowaniem suplementów diety powodujących wzrost poziomu żelaza. Jego objawy to:

  • zaburzenia żołądkowo-jelitowe (głównie zaparcia i wzdęcia),
  • osłabienie,
  • bóle stawowo-mięśniowe,
  • spadek libido.

Istnieją dwa wyjątki, w których nie zawsze podwyższony poziom tego białka jest skorelowany z podwyższonym poziomem żelaza. Należą do nich: niedoczynność tarczycy i niedobór askorbinianów. 

Ferrytyna, jako białko ostrej fazy, może też ulegać podwyższeniu w przypadku:

  • infekcji, 
  • stanów zapalnych (chorób autoimmunologicznych), 
  • zawału serca, 
  • choroby wieńcowej, 
  • niewydolności wątroby,
  • niewydolności nerek, 
  • niektórych chorób nowotworowych i zaburzeń metabolicznych,
  • hemochromatozy pierwotnej i wtórnej, czyli nadmiernego wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.

Pamiętajmy jednak, że zbyt niskie lub podwyższone stężenie ferrytyny nie musi oznaczać choroby. Wyniki badań należy skonsultować z lekarzem, który, w razie konieczności, zadecyduje o wdrożeniu leczenia. 

Źródła:

  • https://www.mp.pl/pacjent/choroby-ukladu-krazenia/badania/152280,ferrytyna,
  • Wang W., Knovich M.A., Coffman L.G., Torti F.M., Torti S.V.; Serum Ferritin: Past, Present and Future. Biochim Biophys Acta. 2010 Aug; 1800(8): 760–769,
  • Knovich M.A., Storey J.A., Coffman L.G., Torti S.V., Torti F.M.: Ferritin for the clinician. Blood Rev. 2009 May;23(3):95-104.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę