Czym jest ferrytyna?
Ferrytyna to białko magazynujące żelazo, pozwalające na ocenę niedoborów tego pierwiastka w organizmie. Stanowi rezerwuar żelaza do procesów metabolicznych i chroni organizm przed skutkami jego nadmiaru. Jej największe ilości znajdują się w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym.
Ferrytyna – norma
Normy stężenia ferrytyny w surowicy krwi są dość szerokie:
- kobiety: 10 do 200 ng/ml,
- mężczyźni: 30 do 300 ng/ml.
Przyjęto, że poziom ferrytyny poniżej 12 ng/ml oznacza wyczerpanie zapasów żelaza. Z kolei jej wartość powyżej 1000 ng/ml jest niespecyficznym markerem chorób, w tym infekcji i raka.
Ferrytyna – badanie
Ferrytyna jest parametrem oznaczanym we krwi pełnej obwodowej, jako element pogłębionej diagnostyki przy obniżonym poziomie hemoglobiny i hematokrytu. Co ciekawe, posiłek nie ma wpływu na stężenie ferrytyny, a więc nie musi być ona oznaczona na czczo. Na jej poziom mogą mieć natomiast wpływ:
- stosowane leki,
- infekcja,
- kondycja organizmu (np. nieprzespana noc).
Ferrytyna – niedobór
Niedobór ferrytyny jest specyficznie powiązany z niedoborem żelaza. Jego efektem najczęściej są:
- bladość skóry i błon śluzowych,
- osłabienie, męczliwość,
- senność,
- zawroty głowy i omdlenia,
- suchość skóry,
- obniżona odporność
- zaburzenia pamięci i koncentracji,
- obniżony nastrój,
- tachykardia,
- łamliwe paznokcie,
- łamliwe, osłabione włosy.
Specyficznym objawem niedoboru żelaza u dzieci jest niewyjaśniony apetyt na kredę, glinę, krochmal czy surowy ryż.
Ferrytyna – jak podnieść poziom?
Podstawowe leczenie polega na podawaniu preparatów żelaza i zastosowaniu diety bogatej w żelazo, w której dominują:
- czerwone mięso,
- podroby,
- zielone warzywa,
- produkty pełnoziarniste.
Ferrytyna – nadmiar
Nadmiar ferrytyny może być spowodowany transfuzją krwi lub nieprawidłowym (np. bez wskazań klinicznych) stosowaniem suplementów diety powodujących wzrost poziomu żelaza. Jego objawy to:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe (głównie zaparcia i wzdęcia),
- osłabienie,
- bóle stawowo-mięśniowe,
- spadek libido.
Istnieją dwa wyjątki, w których nie zawsze podwyższony poziom tego białka jest skorelowany z podwyższonym poziomem żelaza. Należą do nich: niedoczynność tarczycy i niedobór askorbinianów.
Ferrytyna, jako białko ostrej fazy, może też ulegać podwyższeniu w przypadku:
- infekcji,
- stanów zapalnych (chorób autoimmunologicznych),
- zawału serca,
- choroby wieńcowej,
- niewydolności wątroby,
- niewydolności nerek,
- niektórych chorób nowotworowych i zaburzeń metabolicznych,
- hemochromatozy pierwotnej i wtórnej, czyli nadmiernego wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.
Pamiętajmy jednak, że zbyt niskie lub podwyższone stężenie ferrytyny nie musi oznaczać choroby. Wyniki badań należy skonsultować z lekarzem, który, w razie konieczności, zadecyduje o wdrożeniu leczenia.
Źródła:
- https://www.mp.pl/pacjent/choroby-ukladu-krazenia/badania/152280,ferrytyna,
- Wang W., Knovich M.A., Coffman L.G., Torti F.M., Torti S.V.; Serum Ferritin: Past, Present and Future. Biochim Biophys Acta. 2010 Aug; 1800(8): 760–769,
- Knovich M.A., Storey J.A., Coffman L.G., Torti S.V., Torti F.M.: Ferritin for the clinician. Blood Rev. 2009 May;23(3):95-104.