Kozieradka – właściwości i zastosowanie
Kozieradka pospolita to roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Nazywana jest również bożą trawką, koniczyną grecką czy greckim sianem. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach, również w Polsce.

Kozieradka – właściwości
Kozieradka wyglądem przypomina koniczynę, a jej owocem jest długi strąk. Wydziela ona korzenny, nieco mdły zapach. Kwitnie w czerwcu i lipcu. Do celów leczniczych roślinę kosi się, gdy owoce dojrzeją, a następnie suszy i młóci w celu otrzymania nasion. Surowcem leczniczym są nasiona kozieradki. Zawierają one od 20 do 30% substancji śluzowych składających się głównie z galaktomannanów.
Ponadto występują w nich:
- saponiny o szkielecie sterolowym, np. pochodne diosgeniny, jamogeniny, tigogeniny i gitogeniny,
- flawonoidy (np. witeksyna, izowiteksyna i wicenina),
- witaminy (np. amid kwasu izonikotynowego – witamina PP),
- tłuszcze,
- białka,
- cholina,
- lecytyna,
- alkaloid trygonelina,
- gorycze,
- ślady olejku eterycznego,
- sole mineralne.
Nasiona kozieradki to bogate źródło:
- witaminy C,
- witaminy B6,
- kwasu foliowego,
- witaminy A,
- minerałów (wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku).
Z nasion kozieradki otrzymuje się olej bogaty w śluz polisacharydowy, a także tłuszcze, saponiny steroidowe, estry, białka roślinne, olejki eteryczne, flawonoidy, cholinę, lecytynę, witaminy PP, E, D oraz sole mineralne (potas, sód, miedź, fosfor, żelazo, wapń, cynk),
Kozieradka – działanie
Nasiona kozieradki są wykorzystywane od dawna ze względu na zawartość substancji śluzowych. Mogą być stosowane jako preparat do użytku zewnętrznego, jednakże badania dowiodły, że stosowane doustnie wykazują u ludzi i zwierząt działanie pobudzające czynności wydzielnicze oraz wzmacniające mechanizmy odpornościowe.
Stosowanie nasion i wyciągów z nasion kozieradki ma pozytywny wpływ na nasz organizm.
Dlaczego warto spożywać nasiona kozieradki?
- Zwiększają wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego oraz śliny.
- Ułatwiają trawienie pokarmów i przyswajanie ich składników, zwłaszcza aminokwasów. Dzięki temu, szczególnie w czasie choroby, mogą powodować przyrost masy ciała. Wykazują zatem właściwości ogólnie wzmacniające.
- Pobudzają czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i przyczyniają się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Poprzez jednoczesny wzrost liczby krwinek białych wzrasta odporność organizmu na patogenne szczepy bakterii.
- Obniżają poziom cukru we krwi.
Kozieradka pospolita charakteryzuje się nieprzyjemnym, drażniącym zapachem, dlatego surowiec ten rzadko wchodzi w skład mieszanek ziołowych.
Olej z nasion kozieradki:
- działa osłaniająco i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego, dlatego znalazł zastosowanie w chorobie wrzodowej,
- wykazuje właściwości przeciwzapalne, żółciopędne i rozkurczowe. Pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żółci, dlatego też pomaga w procesach trawiennych,
- może być stosowany jako środek regulujący wypróżnienia,
- posiada działanie wykrztuśne, gdyż stymuluje wytwarzanie śluzu, co pomaga w usuwaniu alergenów z układu oddechowego i toksyn z dróg moczowych.
Kozieradka – skutki uboczne
Nie ma przeciwwskazań do stosowania kozieradki pospolitej. Zażywanie surowca w zalecanych dawkach sprawia, że nie powinniśmy obawiać się wystąpienia działań niepożądanych.
Kozieradka – zastosowanie
W preparatach doustnych stosuje się nasiona kozieradki pospolitej w połączeniu z innymi surowcami zielarskimi. Osłaniające działanie śluzu oraz pobudzający wpływ goryczy kozieradki wykorzystano w granulacie ziołowym, który stosuje się jako preparat wspomagający czynności wydzielnicze układu pokarmowego. Uszczelniające działanie flawonoidów na ściany naczyń krwionośnych znalazło zastosowanie w mieszance ziołowej, której stosowanie zaleca się w żylakach odbytu.
Do stosowania zewnętrznego wykorzystuje się sproszkowane nasiona kozieradki. Można je również używać jako lek zmiękczający w kompresach i okładach w ropnym zapaleniu skóry, naczyń chłonnych i tkanki łącznej oraz czyrakach.
Kozieradka – jak stosować?
- Zmieszać sproszkowane nasiona kozieradki z równą ilością konfitur lub miodu. Przyjmować doustnie 2 razy dziennie po jednej łyżeczce w czasie posiłku jako środek ogólnie wzmacniający. Można również podprażyć na patelni całe nasiona, przyjmując je w takiej postaci lub sproszkować i zmieszać z miodem. Stosować jako środek odżywczy i wzmacniający dla osób wychudzonych i rekonwalescentów 2 razy dziennie po jednej łyżeczce w czasie posiłku.
- Odwar z kozieradki: 1 łyżkę stołową sproszkowanych nasion zalać 1 szklanką letniej wody i dokładnie wymieszać. Ogrzewać do wrzenia i gotować na łagodnym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Odstawić na kilka minut do wystudzenia. Stosować zewnętrznie w postaci okładów na czyraki, wrzody i stany zapalne skóry.
- Okład z kozieradki: sproszkować 50 do 100 g nasion kozieradki i wymieszać z wodą aż do uzyskania konsystencji pasty. Dodać ½ łyżeczki kwasu octowego 10% i ponownie wymieszać. Następnie ogrzać, rozsmarować na płótnie i przyłożyć w „chorym” miejscu. Okład zmieniać 2-3 razy dziennie. Ma on podobne zastosowanie jak odwar, dlatego stosujemy go zewnętrznie na czyraki, wrzody i stany zapalne skóry.
- Kompresy na ropnie: rozdrobnić w moździerzu 20 g nasion kozieradki, osobno w mikserze rozdrobnić po 10 g świeżego ziela ogórecznika i ziela nostrzyka lub liści babki lancetowatej. Wymieszać, dodać wodę i doprowadzić do konsystencji papki. Ogrzać w naczyniu i przenieść na gazę. Ciepły kompres przyłożyć na skórę w miejscu objętym zapaleniem lub ropniem. Okłady zmieniać 2-3 razy dziennie.
Kozieradka pospolita to roślina, która wzmacnia naszą odporność, a także działa ochronnie na przewód pokarmowy. Warto więc po nią sięgać, tworząc przetwory w zaciszu własnego domu.
Witam, jaki czas można przechowywać przygotowaną pastę z kozieradki na okłady? czy przepis jest na jednorazowy okład?
Mieszanki ze składnikami roślinnymi mają zazwyczaj na tyle niewielka trwałość, że warto je przygotowywać za każdym razem na świeżo.
Czy doustne przyjmowanie kozieradki może wpłynąć na działanie mastodynonu?
Kozieradka ma udowodnione w badaniach działanie na gospodarkę hormonalną. Stosowana jest w celu podniesienia poziomu estrogenów u kobiet w okresie menopauzy. Mastodynon stosuje się zaś na bolesność piersi, a kozieradka prawdopodobnie wpływa na ich wzrost (niestety nie ma jednoznacznych badań na ten temat). W związku z tym nie zaleca się łączenia tych dwóch produktów.
Jestem w trakcie chemioterapii (karboplatyna) po usunięciu narządów rodnych z powodu raka jajowodu z przerzutami na jajniki i węzły chłonne. Czy mogę stosować kozieradkę jako środek krwiotwórczy? Mam złe wyniki morfologii krwi na skutek uszkodzenia szpiku przez chemioterapie.
Pani Ewo, decyzja co do stosowania kozieradki należy do lekarza.
Proszę zainteresować się ziołami św. Hildegardy.
Dzień dobry, od roku przyjmuję Trisequens. Czy mogę dodatkowo stosować kozieradkę i jak długo?
Te preparaty mogą działać na siebie synergistycznie, a więc ich działanie może sumować się. W związku z tym przed ich przyjęciem należy skonsultować się z lekarzem.
Wspaniałe opracowanie . Bardzo ciekawie przedstawiono szerokie zastosowanie kozieradki w ratowaniu zdrowia. Dziękuję serdecznie, Irena Franczak z Gorzowa Wlkp
Dziękujemy Pani Ireno. Cieszymy się, że artykuł się spodobał.
u zwierząt???
Ja mam ponad 80 lat, stosuję dużo środków ziołowych w celu wzmocnienia organizmu. I w wielu przypadkach mi pomogły. Kozieradka obniżyła mi poziom cholesterolu, pomaga mi w unormowaniu cukru.
Śmieszy mnie mówienie: „skontaktuj się z lekarzem”. Na medycynie nie uczą fitoterapii i lekarz jest zdziwiony jak mówię, że to mi pomaga. Lekarz mi dał leki na cholesterol, które miałem zażywać do końca życia. Jak powiedziałem, że nie zażywam to się obraził i nie dał mi kontrolnych badać, zrobiłem sobie prywatnie i wyszły bardzo dobrze. Na pytanie co stosowałem odpowiedziałem, że kozieradkę. Oczy mu prawie z orbit wyszły i sobie zapisał.
Pozdrawiam.
Mam do Pana prośbę. Jeżeli zajrzy Pan jeszcze tutaj, to proszę mi napisać, w jakiej formie i jak długo stosował Pan kozieradkę na obniżenie cholesterolu? Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Pani Danuto… Właśnie dopiero teraz wróciłem na te stronę… Dokładnie nie pamiętam jak długo stosowałem kozieradkę ale pewnie z miesiąc.
Z uwagi na to, że mam podniesiony cukier dalej stosuję tak pół łyżeczki raz albo dwa razy dziennie – jak sobie przypomnę
Cukier mi się utrzymuje w granicach maksymalnie 113 mg. A miałem już wyskoki do 135 mg.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.