Pokrzywa zwyczajna. Poznaj jej nadzwyczajne właściwości
Pokrzywa, choć często postrzegana jako uciążliwy chwast, kryje w sobie niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Od wieków wykorzystywana w medycynie ludowej, dziś zyskuje na popularności jako naturalny suplement wspomagający zdrowie. Jej liście i korzenie są źródłem witamin, minerałów oraz cennych przeciwutleniaczy. Co warto wiedzieć o pokrzywie?
Pokrzywa zwyczajna – co to za roślina?
Pokrzywa zwyczajna, zwana również parzącą, wielką, żagajką, to roślina występująca w stanie dzikim w Europie, Azji, Ameryce Północnej i Afryce Północnej. Powszechnie spotyka się ją w całej Polsce, również w wysokogórskim klimacie Tatr. Kwitnie od czerwca do października.
Kojarzymy ją głównie z parzącymi włoskami, które po kontakcie ze skórą wywołują pieczenie i swędzenie. Jednak wielu z nas ceni ją ze względu na walory smakowe i właściwości lecznicze. Najczęściej stosowana jest w postaci naparu sporządzanego ze świeżych lub suszonych liści.
Na rynku można znaleźć też preparaty z korzenia czy olej z nasion pokrzywy. Korzeń pokrzywy zawiera m.in. flawonoidy chroniące nasze komórki przed wolnymi rodnikami, natomiast olej z nasion jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Pokrzywa zwyczajna – działanie
Liczne badania potwierdzają, że pokrzywa działa:
- moczopędnie – jest to szczególnie istotne przy leczeniu zaburzeń oddawania moczu w przypadku przerostu prostaty; moczopędnie działają związki zawarte głównie w korzeniach i kłączach pokrzywy; wpływają one na opróżnianie pęcherza, zmniejszenie obrzęku i bólu przy oddawaniu moczu;
- przeciwbakteryjnie – w medycynie ludowej pokrzywa była stosowana do przyspieszenia gojenia ran; badania wykazały działanie przeciwbakteryjne metanolowych ekstraktów z pokrzywy zwyczajnej; możemy więc stosować jej ekstrakt jako naturalny środek przeciwbakteryjny i antyseptyczny;
- wspomagająco w leczeniu cukrzycy – istnieją badania potwierdzające, że preparaty z kłączy i korzeni pokrzywy mają wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi; znany jest również wpływ wyciągu z pokrzywy na zwiększenie wydzielania insuliny; potwierdzono również, że ekstrakt alkoholowy powoduje wzrost zużycia glukozy przez komórki mięśni;
- na stężenie cholesterolu we krwi – preparaty z korzenia mogą obniżać poziom cholesterolu całkowitego;
- antyalergicznie – ze względu na zawartość związków o działaniu przeciwhistaminowym; ekstrakt z pokrzywy hamuje aktywność enzymów kilku kluczowych reakcji zapalnych powodujących objawy alergii sezonowej; sprawdzano też wpływ liofilizowanego preparatu z pokrzywy zwyczajnej na zmniejszanie symptomów alergicznego nieżytu nosa; po tygodniowym stosowaniu zaobserwowano u pacjentów istotną poprawę;
- przeciwnowotworowo – ta właściwość pokrzywy zwyczajnej wykorzystywana jest głównie w przypadku leczenia raka prostaty; badacze sugerują, że może to wynikać z obniżania stężenia globulin wiążących hormony płciowe przez substancje zawarte w roślinie; ponadto badania wykazały skuteczność wyciągu z pokrzywy zwyczajnej w hamowaniu rozmnażania komórek nowotworowych raka piersi;
- antyoksydacyjnie – ekstrakt z pokrzywy zmniejsza poziom wolnych rodników tlenowych i przyczynia się do ich skutecznego usuwania;
- ochronnie na wątrobę – badania przeprowadzone na szczurach dowiodły, że wyciągi z pokrzywy zapobiegają uszkodzeniom struktury wątroby;
- przeciwzapalnie i przeciwreumatoidalnie – uczestnicy badania cierpieli na ból dysków i ból spowodowane urazami; w grupie przyjmującej ekstrakt badacze zauważyli znaczną poprawę badanych czynników w stosunku do grupy kontrolnej; eksperyment przeprowadzony na komórkach wątroby dowiódł, że wyciągi alkoholowy i wodny z nasion pokrzywy zwyczajnej łagodzą stan zapalny; właściwości te znalazły zastosowanie przy leczeniu zapalenia stawów; stwierdzono, że ekstrakt może zapewnić także tymczasową ulgę w bólach reumatycznych;
- na ciśnienia krwi – regularne picie herbaty z pokrzywy pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zmniejszając napięcie układu sercowo-naczyniowego.
Pokrzywa a odchudzanie
Niestety obecnie nie istnieją rzetelne badania potwierdzające wpływ pokrzywy zwyczajnej na proces odchudzania. Można przypuszczać, że utrata masy działa po stosowaniu produktów z pokrzywy jest wynikiem działania moczopędnego tej rośliny, co wiąże się z usuwaniem pewnych ilości wody z organizmu.
Pokrzywa – przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania liści pokrzywy zwyczajnej jest nadwrażliwość na jej substancje aktywne oraz choroby, w których zalecane jest picie mniejszej ilości płynów, np. ciężkie choroby serca i nerek.
Korzenia pokrzywy nie powinny stosować osoby z chorobami nowotworowymi i przerostem prostaty oraz dzieci poniżej 12. roku życia.
Bezpieczeństwo stosowania pokrzywy podczas ciąży i karmienia nie zostało określone. Ze względu na
brak wystarczających danych w takich przypadkach nie zaleca się jej stosować.
Pokrzywa – działania niepożądane
Picie naparu z liści pokrzywy jest bezpieczne i nie szkodzi zdrowiu. Możliwe są jednak rzadkie przypadki wystąpienia działań niepożądanych ze strony układu pokarmowego oraz skóry i tkanki podskórnej.
Są to:
- nudności,
- wymioty,
- biegunka,
- świąd,
- pokrzywka,
- wysypka.
Jak przygotować pokrzywę do picia?
1-2 łyżki stołowe (2-4 g) liści zalej szklanką (200 ml) gorącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie przecedź. Pij 2-3 razy dziennie po szklance naparu. Dawka dobowa liści pokrzywy to 8-12 g.
Zawsze pij świeżo przygotowany napar.
Przeczytaj również:
Przygotuj się na jesień! Co suplementować, aby nie dać się przeziębieniu?
- Jakubczyk K. i in., Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) – charakterystyka botaniczna, biochemiczna i właściwości prozdrowotne, 2015.
- Kwiatkowski O., Bartusik-Aebishe D., Pokrzywa zwyczajna (Urtica Dioica) jako źródło witaminy B5. Rola i jej zastosowanie w lecznictwie.
- CHPL liść pokrzywy i korzeń pokrzywy.
- https://radioklinika.pl/pokrzywa-zwyczajna-dzialanie-wskazania-wybrane-przepisy/
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/323052,pokrzywa-wlasciwosci-efekty-dzialanie
- Tybur M., Piotrowska A., Antycellulitowe substancje pochodzenia roślinnego, Medyczne aspekty kosmetologii i dietetyki, 2018.
- Bhusal K. i in., Nutritional and pharmacological importance of stinging nettle (Urtica dioica L.): A review, 2022.