Kwasy fenolowe – jakie mają właściwości?
Obecnie dąży się do zastępowania syntetycznych związków tymi naturalnymi. Przykładem tego typu rozwiązania jest zastosowanie kwasów fenolowych w medycynie. Czym są kwasy fenolowe? Jakie mają właściwości?
Kwasy fenolowe należące do grupy polifenoli. Są związkami pochodzenia naturalnego – pozyskuje się je w większości z owoców oraz z niektórych roślin. Są odpowiedzialne za kwaśny i gorzki smak produktów.
Rodzaje i występowanie kwasów fenolowych
Kwasy fenolowe dzielą się na pochodne kwasu benzoesowego (kwas protokatechowy, hydroksybenzoesowy, galusowy) oraz kwasu cynamonowego (kwas kawowy, felurowy, kumarowy, synapowy).
Kwas benzoesowy występuje naturalnie w:
- aronii,
- czarnej porzeczce,
- rzodkiewkach,
- winogronach,
- truskawkach,
- malinach,
- cebuli,
- kawie,
- herbacie.
Kwas cynamonowy występuje w:
- jabłkach,
- śliwkach,
- gruszkach,
- ziemniakach,
- liściach tytoniu,
- kapuście,
- sałacie,
- szpinaku,
- winie,
- oliwie z oliwek.
Zastosowanie farmakologiczne kwasów fenolowych
W związku ze swoimi właściwościami, kwasy fenolowe znalazły zastosowanie w farmakologii. Organizm narażony jest na działanie wolnych rodników, które może doprowadzić do powstawania takich chorób jak nowotwory, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, astma, miażdżyca oraz różnego rodzaju zakażenia wirusowe. Kwasy fenolowe wykazują działanie przeciwutleniające, z tego powodu firmy farmaceutyczne wykorzystują te związki do produkcji leków wspomagających leczenie wyżej wymienionych chorób. Codzienna, profilaktyczna suplementacja kwasami fenolowymi działa zdrowotnie na organizm.
Właściwości przeciwutleniające kwasów fenolowych
Kwasy fenolowe wykazują szereg prozdrowotnych właściwości. Do najważniejszych zaliczane jest działanie:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne,
- przeciwcukrzycowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- antymutagenne,
- przeciwalergiczne.
Wolne rodniki powodują starzenie się organizmu oraz wiele chorób ogólnoustrojowych. Udowodniono, że kwasy fenolowe mają zdolność ich neutralizacji, hamując powstawanie reaktywnych form tlenu. Proces ten hamuje rozwój nowotworów oraz apoptozę komórek nowotworowych już istniejących.
Badania naukowe wykazały również, że regularne spożywanie związków fenolowych obniża poziom glukozy we krwi i ciśnienie tętnicze krwi. W związku z tym suplementacja związkami fenolowymi zmniejsza ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego oraz wystąpienia niektórego typu nowotworów.
Do cennych właściwości kwasów fenolowych można zaliczyć również właściwości prebiotyczne, które pomagają zachować jelita i układ pokarmowy w stanie równowagi.
Przeczytaj również:
Właściwości aronii
Źródła:
- Paszkiewicz M., Budzyńska A., Różalska B., Sadowska B., Immunomodulacyjna rola polifenoli roślinnych, Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online).
- Makarska E., Michalak M., Aktywność przeciwutleniająca kwasów fenolowych jęczmienia jarego. Annales UMCS, Sect E, 2005; 60:263-9.
- Rosicka-Kaczmarek J., Polifenole jako naturalne antyoksydanty w żywności, Przegląd Piekarski i Cukierniczy 2004; 6:12-16.
Pouczające
Dziękujemy 🙂