Dlaczego warto pić sok z buraka?
Nasiona chia, jagody goji czy spirulina to produkty prozdrowotne określane mianem superfoods. Czy wiesz, że takie właściwości mają również nasze rodzime produkty? Wśród nich jest burak – niedoceniane warzywo, z którego przygotujesz pyszny sok.
Jak przygotować sok z buraka kiszonego?
Sok z kiszonego buraka jest jednym z fermentowanych napojów roślinnych. Chcesz przygotować sok z buraka samodzielnie? Wystarczy zalać wodą obrane, pokrojone buraki z przyprawami (takimi jak: czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, sól) i odstawić w zamkniętym słoiku na około tydzień. W ten sposób uzyskamy domowy buraczany napój.
Producenci żywności funkcjonalnej, chcąc uzyskać napój o określonej funkcji, rozpoczynają od doboru odpowiedniego probiotyku. Wykorzystanie właściwej kultury starterowej odgrywa ogromną rolę w skutecznym przeprowadzeniu fermentacji, a więc składzie chemicznym i właściwościach prozdrowotnych soku z buraka.
Właściwości zdrowotne soku z buraka
Fermentowane napoje warzywne, w tym sok z kiszonego buraka, należą do grupy żywności funkcjonalnej. Żywność funkcjonalna dostarcza nie tylko podstawowych składników odżywczych, ale również substancji bioaktywnych wywierających dodatkowy efekt prozdrowotny.
Swoją barwę sok z buraka zawdzięcza betalainom, czyli związkom przeciwutleniającym o działaniu przeciwzapalnym. Burak jest bogatym źródłem związków fitochemicznych, takich jak kwas askorbinowy (witamina C), karotenoidy, flawonoidy i kwasy fenolowe. Dodatkowo zawiera azotany, dzięki którym przypisuje mu się istotną rolę w zachowaniu zdrowia sercowo-naczyniowego i zdolność obniżania ciśnienia krwi.
Kto powinien pić sok z buraka?
Sok z buraka to dodatkowa porcja warzyw, które razem z owocami powinny stanowić fundament codziennego odżywiania. Częściowa zamiana na soki może być szczególnie przydatna w diecie osób starszych, które z uwagi na występujące schorzenia mogą mieć problemy w połykaniu. Dodatkowo soki mogą pomóc w wypijaniu większej ilości płynów. Regularne spożywanie soku z buraka może przekładać się na poprawę wyników w takich schorzeniach jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca typu 2 czy demencja.
Sok z buraka jest polecany również osobom, które ograniczają produkty mleczne z uwagi na alergie, nietolerancje lub stosowany model żywienia (np. dietę wegańską). W takim przypadku produkty roślinne zawierające mikroorganizmy probiotyczne mogą być doskonałą alternatywą.
Sok z buraka zwiększa poziom tlenku azotu, co jest szczególnie przydatne w diecie sportowca. Tlenek azotu odpowiada za siłę skurczu mięśni, wymianę gazową, napięcie naczyń krwionośnych i przepływ krwi. W związku z tym sok z buraka może wzmacniać efekty stosowanego treningu i poprawiać wyniki sportowe.
Sok z buraka – przeciwwskazania
Ze względu na właściwości obniżające ciśnienie krwi sok z buraka nie sprawdzi się u osób z niskim ciśnieniem. Wysokie spożycie szczawianów zawartych w buraku nie jest wskazane przy występującej dnie moczanowej czy kamicy nerkowej. Buraki składają się przede wszystkim z węglowodanów, więc z dużą ilością soku buraczanego powinny uważać osoby z problemami z gospodarką cukrowo-insulinową. Najlepiej nie spożywać go samodzielnie, lecz z dobrze skomponowanym posiłkiem.
Przeczytaj również:
Buraki – dlaczego warto je jeść?
- Zaręba D., Ziarno M., Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2011; 2 (44): 160-168.
- Kapka-Skrzypczak L., Niedźwiecka J., Wojtyła A. i wsp., Probiotyki i prebiotyki jako aktywny składnik żywności funkcjonalnej. Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism 2012; 18 (2): 79-83.
- Bonilla Ocampo D. A., Paipilla A. F., Marín E., Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review, Biomolecules 2018; 8 (4): 134.
- Clifford T., Howatson G., West D. J., Stevenson E. J., The Potential Benefits of Red Beetroot Supplementation in Health and Disease. Nutrients 2015; 7 (4): 2801-22.
- https://ncez.pzh.gov.pl/seniorzy/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-w-wieku-starszym-4/.
- Domínguez R., Cuenca E., Maté-Muñoz J. L. i wsp., Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. A Systematic Review, Nutrients 2017; 9 (1): 43.