Wapń na diecie wegańskiej. Czy trzeba go suplementować?
W powszechnej świadomości głównym źródłem wapnia są produkty mleczne, co rodzi pytania o jego dostępność w diecie roślinnej. Czy osoby na diecie wegańskiej są narażone na niedobory wapnia? Jakie są roślinne źródła tego pierwiastka i czy suplementacja jest konieczna?

Dieta wegańska to sposób odżywiania, który całkowicie eliminuje spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa, mleka i jego przetworów, jajek. Codzienny jadłospis opiera się na produktach zbożowych, warzywach, owocach. Taka dieta może jednak nie pokrywać zapotrzebowania na pewne składniki mineralne. Jednym z nich jest wapń.
Wapń to jeden z najważniejszych pierwiastków występujących w naszym organizmie (w układzie kostno-szkieletowym, jest budulcem kości i zębów). Znajdziemy go także w układzie krążenia, mięśniach i innych tkankach, gdzie odgrywa znaczące role w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Do organizmu wapń jest dostarczany wraz z dietą.
Według najnowszych zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na wapń w różnych grupach wiekowych wygląda następująco:
- dzieci 1-3 lat: 700 mg,
- dzieci 4-9 lat: 1000 mg,
- nastolatkowie 10-18 lat: 1300 mg,
- mężczyźni 19-65 lat: 1000 mg,
- mężczyźni powyżej 66 lat: 1200 mg,
- kobiety 19-50 lat: 1000 mg,
- kobiety powyżej 51 lat: 1200 mg.
Zwiększone zapotrzebowanie w grupie nastolatków związane jest z intensywnym wzrostem organizmu, a wśród seniorów – ze zwiększoną podatnością na złamania kości.
Według badań osoby na diecie wegańskiej często mają problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości wapnia w diecie.
Niedobór tego pierwiastka wiąże się z obniżeniem mineralizacji kości i większym ryzykiem złamań. Osoby dorosłe są bardziej narażone na rozwój osteopenii i osteoporozy w podeszłym wieku. Z kolei niedobór wapnia u dzieci może doprowadzić do powstawania krzywicy, czyli zaburzenia mineralizacji kości i powstawania deformacji. Jest to znaczący problem zdrowotny, który może wpłynąć na jakość życia.
Do innych skutków niedoboru wapnia zaliczamy:
- zaburzenia krzepnięcia krwi,
- skurcze, drętwienie mięśni,
- zaburzenia rytmu serca,
- bezsenność, spadek nastroju,
- zwiększone ryzyko chorób serca i nadciśnienia tętniczego.
Wapń występuje naturalnie w produktach roślinnych, które są dozwolone w diecie wegańskiej. Jednak te produkty zazwyczaj są dodatkiem do potraw, zatem ciężko jest pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
Przykładowo wapń znajdziemy w:
- maku niebieskim 1266 mg/100 g,
- nasionach soi 240 mg/100 g,
- migdałach 239 mg/100 g,
- suszonych figach 203 mg/100 g,
- nasionach lnu 195 mg/100 g,
- orzechach laskowych 186 mg/100 g,
- suchych nasionach fasoli białej 163 mg/100 g,
- jarmużu 157 mg/100 g.
Uzupełnienie wapnia w diecie może być też problematyczne ze względu na niskie wchłanianie tego pierwiastka wraz z dietą (50-30%). Problem stanowią także szczawiany i fityniany, czyli związki organiczne ograniczające wchłanianie wapnia, obecne w zbożach, orzechach i nasionach.
W sklepach znajdziemy napoje roślinne wzbogacane wapniem, który ma wysoką biodostępność. Trzeba jednak pamiętać o dokładnym wymieszaniu takiego napoju przed użyciem, ponieważ wapń może opadać na dno butelki czy kartonu.
Jak zapewnić odpowiedni poziom wapnia na diecie wegańskiej?
Jeśli jesteś na diecie wegańskiej i masz trudność ze skomponowaniem posiłków tak, aby zapewnić odpowiednią ilość wapnia, dodatkowo suplementuj ten pierwiastek. Dzięki temu unikniesz negatywnych skutków niedoboru wapnia w organizmie. Szczególnie dotyczy to kobiet w okresie ciąży i karmienia piersią, osób starszych i dzieci na diecie wegańskiej. Przy wyborze odpowiedniego preparatu zwróć uwagę na zawartość jonów wapnia w jednej tabletce czy kapsułce.
- Rychlik E. i in., Normy żywienia dla populacji Polski, Państwowy Instytut Badawczy, 2024.
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/wapn-znaczenie-zrodla-przyklady-realizacji-z-diety/