Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
2

Kwasy tłuszczowe omega-3 na diecie wegańskiej – jak nie doprowadzić do niedoboru?

Słuchaj artykułu

Sposób żywienia ma ogromny wpływ na utrzymanie dobrego stanu naszego zdrowia. Włączanie różnych stałych modyfikacji do diety powinno odbywać się w sposób świadomy. Modelem żywieniowym zdobywającym coraz większą popularność jest dieta wegańska. Polega ona na wyeliminowaniu z codziennego jadłospisu wszystkich produktów odzwierzęcych, czyli mięsa, ryb, jajek i nabiału. Na skutek wykluczenia ryb z diety problematycznym składnikiem stają się kwasy tłuszczowe omega-3, które są istotnym elementem wpływającym na zdrowie organizmu. Jak zadbać o to, by je dostarczać mimo stosowania diety wegańskiej?

Kwasy tłuszczowe omega-3 na diecie wegańskiej – jak nie doprowadzić do niedoboru?

Tłuszcze w diecie wegańskiej 

Podstawową różnicą w kwestii tłuszczu w diecie wegańskiej jest rodzaj spożywanych tłuszczów. W porównaniu z osobami na diecie tradycyjnej weganie dostarczają mniej tłuszczów nasyconych, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Weganie spożywają więcej produktów bogatych w kwasy wielonienasycone, czyli omega-3 i omega-6. Znajdują się one zarówno w produktach pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Natomiast źródłem najważniejszych kwasów omega-3, czyli kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA) są ryby


Kwasy omega
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

W diecie roślinnej znajdziemy źródła innego kwasu omega-3, czyli kwasu alfa-linolenowego (ALA), jednak to nie wystarczy. W organizmie musi on zostać przekształcony do DHA i EPA, jednak proces ten jest długi i skomplikowany, a dodatkowo jest zależny od wielu czynników.  

Z uwagi na eliminację ryb z jadłospisu należy zwrócić szczególną uwagę na kwasy omega-3 w diecie wegan.  

Źródła kwasów omega-3 

Pierwszym, co możemy zrobić w trosce o odpowiedni poziom kwasów tłuszczowych omega-3 na diecie wegańskiej, jest  zadbanie o źródła ALA w swojej diecie. Mimo że nie zrekompensuje nam to całkowitego braku DHA i EPA, to spożycie produktów z ALA będzie miało wiele korzyści, np. obniżenie stężenia cholesterolu LDL. Poniżej zaprezentowano 10 produktów roślinnych, które mogą być źródłem ALA u wegan.

Nazwa produktuZawartość kwasów omega-3 (g) w 100 g produktu
Olej lniany59,2
Olej rydzowy (z lnianki) 35,7
Siemię lniane22,8
Olej konopny19
Nasiona chia 17,8
Nasiona konopi 10
Olej rzepakowo-sojowy 9,9
Olej rzepakowy tłoczony na zimno9,9
Olej sojowy6,8
Orzechy włoskie 6,6
Olej z zarodków pszennych 5,5

Źródło: program dietetyczny Kcalmar 

Kwasy omega-3 na diecie wegańskiej – co warto wiedzieć? 

Kwasy tłuszczowe omega-3 są bardzo wrażliwe na czynniki zewnętrzne, takie jak temperatura, obróbka termiczna, światło. Dlatego spożywając nasiona lub olej, należy trzymać się kilku praktycznych wskazówek: 

  • Kupując olej roślinny bogaty w omega-3, wybierz tłoczony i nierafinowany. Olej powinien być sprzedawany w ciemnej, szklanej butelce i być przechowywany w lodówce zarówno w naszych domu, jak i przed zakupem. Taki olej dostaniemy w dobrej olejarni lub aptece. 
  • Olej z omega-3 należy dodawać do potraw na surowo. Wykluczone jest smażenie i duszenie na olejach bogatych w kwasy omega-3, ponieważ w ten sposób pozbawimy go najlepszych składników! 
  • Siemię lniane przed spożyciem należy zmielić, np. za pomocą młynka do kawy.  Zmielone siemię lniane można przechować w szczelnie zamkniętym szklanym ciemnym pojemniku w lodówce maksymalnie przez kilka dni. Najlepiej spożyć je tuż po zmieleniu. 
  • Nasiona chia przed spożyciem należy namoczyć lub zmielić. Świetnym sposobem podania będzie pudding chia. 
  • Nasiona konopi, podobnie jak siemię lniane i nasiona chia, są najlepiej przyswajalne po zmieleniu. 

Suplementacja kwasami omega-3 

Nieodzownym elementem diety pozbawionej ryb jest suplementacja kwasów omega-3 w formie DHA i EPA. Suplementy wegańskie są produkowane z alg morskich. Suplementacja kwasami omega-3 jest efektywna i podnosi stężenie DHA w organizmie. Nie ma jednoznacznych wytycznych co do dawki, dlatego najlepiej skonsultować się ze specjalistą, który dobierze ją na bazie wyników badań i analizy diety. 

W diecie roślinnej warto zwrócić szczególną uwagę na niektóre składniki pożywienia, do których należą kwasy tłuszczowe omega-3. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, pamiętaj o regularnym spożywaniu roślinnych źródeł kwasów omega-3 oraz suplementacji. Nie zaniedbuj badań profilaktycznych, by regularnie monitorować stan swojego zdrowia i reakcję organizmu na stosowany sposób żywienia. 

Przeczytaj również:
Czy suplementacja kwasami omega-3 jest niezbędna?
Dieta wegańska – na czym właściwie polega?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Kibil I. Wege – dieta roślinna w praktyce. 2019:33-42. 
  2. Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:36. 
  3. Clarys P, Deliens T, Huybrechts I, Deriemaeker P, Vanaelst B, De Keyzer W, i in. Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet. Nutrients. 2014;6(3):1318–32.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę