Oczyszczanie jelit – jak naturalnie zapobiegać zaparciom?
Problemy związane z oddawaniem stolca są częstą przypadłością. Zaleganie treści kałowej w jelitach może przyczynić się do powstawania wielu nieprzyjemnych odczuć, dlatego warto poznać sposoby pozwalające oczyścić jelita.
Zaparcia – czym są?
Zaparcia są identyfikowane jako problemy z wypróżnieniem, a co za tym idzie zaleganiem treści kałowej w jelitach. O zaparciu mówi się, gdy oddawanie stolca jest nie częstsze niż do dwóch razy w tygodniu. Problem ten może objawiać się jako trudności z rozpoczęciem defekacji, ból w trakcie oddawania stolca i uczucie niepełnego wypróżnienia. Oddawany stolec może mieć postać suchych, zbitych bryłek. Taki stan powinien być alarmujący, gdyż zbyt mała ilość wypróżnień może powodować nie tylko nieprzyjemne doznania bólowe, ale również może być objawem wielu poważnych chorób.
Dieta oczyszczająca jelita
Oczyszczanie jelit jest możliwe dzięki spożywaniu określonej grupy produktów. Sposoby na zaparcia to m.in. spożywanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy i/lub zawierających nasiona i łupiny babki płesznik i babki jajowatej.
Produkty bogate w błonnik pokarmowy
Węglowodany złożone, czyli wielocukry zwane także włóknem pokarmowym, zawarte w niektórych produktach spożywczych. W składzie błonnika pokarmowego wyróżnić można celulozę, ligniny, hemicelulozę, gumy, śluzy i pektyny. W organizmie człowieka odgrywają bardzo ważną rolę ze względu na swoje właściwości. Dzięki temu, że włókna nie są trawione w przewodzie pokarmowym, trafiają w prawie niezmienionym kształcie do jelita grubego. Ich obecność jest bardzo korzystna, gdyż wchłaniając wodę, zmiękczają masy kałowe. Umożliwia to łatwiejsze usunięcie ich z organizmu.
Błonnik drażni również ścianę jelit, a więc pobudza perystaltykę, a co za tym idzie przyspiesza przesuwania zalegającej w świetle jelita treści.
Najwięcej błonnika pokarmowego jest w produktach zbożowych, pośród których wyróżnić można:
- kaszę gryczaną,
- kaszę jęczmienną,
- ryż brązowy,
- pieczywo żytnie,
- pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren,
- pieczywo pszenne z mąki graham,
- płatki zbożowe pszenne i żytnie,
- otręby.
Kolejną grupą są rośliny strączkowe:
- ciecierzyca,
- fasola,
- groch,
- soja,
- bób.
Warto spożywać również suszone owoce: morele, jabłka, brzoskwinie itp.
Produkty z babki jajowatej i babki płesznik
Nasiona i łupiny babki płesznik i babki jajowatej są bogate w śluz, białka i oleje tłuste. Spożywanie ich z dużą ilością wody powoduje, że trafiają w prawie niezmienionej postaci do jelita grubego. Pęczniejąc, powodują wchłanianie większej ilości wody do masy kałowej, przez co zapewniają jej zmiękczenie. Proces ten ponadto powoduje zwiększenie perystaltyki jelita grubego oraz przyspiesza proces defekacji.
Obie rośliny występują w postaci mieszanki nasion i łupin. Odmierzoną dawkę produktu zalewa się wodą lub sokiem, w zależności od zaleceń producenta i odstawia do napęcznienia. Po spożyciu należy wypić kolejną szklankę wody, aby błonnik mógł zadziałać w jelitach.
Problem zaparć jest bardzo często spotykany. Stosowanie się do wyżej wymienionych porad może zmniejszyć jego dokuczliwość. Warto wiedzieć, jakie produkty spożywcze i zielarskie są pomocne w walce z zaparciami.
Przeczytaj również:
Dieta bogatoresztkowa – kiedy ją stosować?
Źródła:
- Zaparcie – objawy, przyczyny, leczenie i leki na zaparcia, portal internetowy Medycyna Praktyczna dla pacjentów.
- Pokarmowe źródła błonnika, portal internetowy Medycyna Praktyczna dla pacjentów.
- Latkowski B., Medycyna Rodzinna, Warszawa, 018, PZWL, ISBN 978-83-200-5310, s. 465.
- Które produkty żywnościowe zawierają błonnik, portal internetowy Medycyna Praktyczna dla pacjentów.