Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Niezbędnik majówkowy
X - Alergia 2024
X - Baby Week 22.04-05.05
X - Bądź Eco
X - Sale do -50%
7

Olej z kryla – właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Słuchaj artykułu

Olej z kryla jest pozyskiwany ze skorupiaka morskiego żyjącego w głębokich wodach morskich. Podobnie jak ryby głębinowe, stanowi on bogactwo kwasów tłuszczowych omega-3. Dobry skład lipidowy i wysoka zawartość antyoksydantów powodują, że olej z kryla to nutraceutyk istotny w profilaktyce chorób układu krążenia.

Olej z kryla – właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Olej z kryla antarktycznego – właściwości zdrowotne 

Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba) zawiera wysoki poziom korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, ale przede wszystkim jest bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) [1].  

Olej z kryla charakteryzuje się również obecnością fosfolipidów i astaksantyny o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, które wymiatają wolne rodniki i wzmacniają odporność.


Preparaty z olejem z kryla
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są składnikami błon komórkowych pod postacią fosfolipidów i wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowonaczyniowego, wykazują właściwości obniżające ciśnienie krwi i stężenie trójglicerydów w osoczu [2-4]. Odgrywają one dużą rolę w regulacji czynności układu nerwowego, rozwoju funkcji poznawczych, działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i immunostymulująco.  

Olej z kryla jest skuteczny w leczeniu dyslipidemii, gdyż obniża cholesterol całkowity, lipoproteiny o małej gęstości („zły cholesterol”) i trójglicerydy [1-2].  

Badania naukowe wskazują, że olej z kryla wykazuje lepszy efekt terapeutyczny w obniżaniu profilu lipidowego w stosunku do olejów rybich, przy zastosowaniu równych bądź niższych dawek EPA i DHA [3].  

Poza wsparciem w dyslipidemii, olej z kryla jest stosowany w chorobach stawów i w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Ponadto wywiera korzystny wpływ na układ krwionośny poprzez obniżenie lepkości krwi i dotlenienie tkanek, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, niwelując tym samym ryzyko zawału serca.  

Warto wspomnieć, że kryl ze względu na korzystne warunki środowiskowe bytowania, zawiera niewielkie ilości substancji zanieczyszczających [3].  

Choroby układu krążenia 

Dieta obfitująca w kwasy omega-3 zmniejsza zachorowalność na choroby układu krążenia, choroby wieńcowej serca, miażdżycy oraz zmniejsza ryzyko śmiertelności z powodu incydentów sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 zawarte w oleju z kryla obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu) oraz podnoszą poziom cholesterolu frakcji HDL (tzw. dobrego cholesterolu) [2, 4].  

Otyłość i zespół metaboliczny 

Olej z kryla stanowi istotną rolę w profilaktyce zapobiegania chorobom cywilizacyjnym, tj. cukrzycy typu 2, nadwadze, otyłości, dyslipidemii, nadciśnieniu tętniczemu. Osoby z nadwagą i otyłością mają niższe stężenie kwasów tłuszczowych omega-3 w stosunku do osób o odpowiedniej masie ciała [2]. Kwasy omega-3 regulują również apetyt i przyspieszają metabolizm oraz redukują stan zapalny w organizmie. 

Depresja 

Suplementacja preparatów z olejem z kryla antarktycznego dostarcza organizmowi kwasów omega-3, co poprawia ich stosunek do kwasów omega-6 w diecie. Kwasy omega-3 wywierają korzystny wpływ na stan psychiczny u osób z depresją, ponieważ są prekursorem do syntezy serotoniny – „hormonu szczęścia”, poprawiając tym samym nastrój [2]. 

Olej z kryla – przeciwwskazania 

Przyjmując olej z kryla, musimy mieć na uwadze, że w codziennej diecie należy zachować odpowiednią proporcję kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6, która wynosi 1:5. Dlatego ważne jest, żeby podczas jego zewnętrznej suplementacji nie przekraczać zalecanej dawki. Należy zachować ostrożność w przypadku stosowania leków przeciwzakrzepowych, przeciwbólowych, moczopędnych i hormonalnych. Przeciwwskazaniem do przyjmowania oleju z kryla jest alergia na ryby, skorupiaki i owoce morza. W okresie ciąży i karmienia piersią należy zasięgnąć porady lekarza. 

Olej z kryla antarktycznego – dawkowanie 

Zgodnie z najnowszymi rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), prawidłowe spożycie kwasów omega-3 powinno wynosić 300-500 mg na dobę, zaś zalecany poziom spożycia dla sumy kwasów DHA i EPA to 250 mg dziennie [5].  

Lecznicze dawki omega-3 zmniejszające stężenie trójglicerydów wynoszą 2 g, natomiast dawka 3 g posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi [2, 4]. Aby uzyskać korzystny efekt, suplementy diety zawierające w swoim składzie olej z kryla antarktycznego stosuje się zwyczajowo w ilości od 1 do 2 kapsułek na dobę, co dostarcza od 500-1000 mg oleju, w tym od 110-320 mg kwasów omega-3, 100-180 mg EPA oraz od 55-110 mg DHA. Zaleca się przyjmowanie kapsułek podczas posiłku

Który olej z kryla antarktycznego warto wybrać? 

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z olejem z kryla antarktycznego. Przy wyborze należy kierować się przede wszystkim dawką, tak aby dostarczał on minimum 300 mg standaryzowanego oleju z kryla antarktycznego. Taki preparat powinien charakteryzować się wysoką jakością i być wolny od zanieczyszczeń, takich jak rtęć czy też inne metale ciężkie, czyli zawierać czyste kwasy tłuszczowe.  

Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, suplement diety powinien zawierać dodatek astaksantyny, która chroni przed utlenianiem i powstawaniem wolnych rodników. Zaleca się korzystanie z produktów, które zawierają jak najmniejszą ilość substancji dodatkowych.

Przeczytaj również:
Olej z wątroby rekina – właściwości, skład i przeciwwskazania


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Joob B., Wiwanitkit V., Krill oil: new nutraceuticals, Journal of Coastal Life Medicine 2015; 3(8): 669-670. 
  2. Sicińska P. i in., Suplementacja kwasami omega w różnych chorobach, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 838-852. 
  3. Ulven S., Holven K., Comparison of bioavailability of krill oil versus
    fish oil and health effect, Vascular Health and Risk Management, September 2015. 
  4. Kolanowski W., Długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 – znaczenie zdrowotne w obniżaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych, Bromat. Chem. Toksykol. – XL, 2007, 3, str. 229-237. 
  5. Jarosz M. (red.), Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia Warszawa 2020. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę