Przepisy na przekąski bezglutenowe
Brakuje Ci pomysłu na pyszne przekąski bezglutenowe? Sprawdź poniższe propozycje w wersji na słono i na słodko. Zaskocz swoich bliskich i pokaż im, że przepisy w wersji bezglutenowej też mogą być smaczne!
Przekąski bezglutenowe wytrawne
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- 3 garści jarmużu
- 150 g jogurtu skyr
- 20 g oliwy z oliwek
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Do miski wsyp ulubione przyprawy (np. sól, pieprz, zioła prowansalskie), dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj. Jarmuż umyj, osusz, przełóż do miski z przyprawami i dokładnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej jarmuż. Piecz w temperaturze 200°C przez około 10 minut. Gotowe chipsy podawaj z jogurtem.
Tortilla z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- placek bezglutenowej tortilli
- 1 łyżeczka musztardy
- 100 g filetu z kurczaka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki rozmarynu
- 2 plastry mozzarelli
- garść szpinaku
- 1 marchew
- 1 pomidor
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj oliwę, sos sojowy, musztardę i przyprawy, energicznie wymieszaj. Filet pokrój w paski, obtocz w marynacie i smaż na patelni przez około 3 minuty z obu stron. Pomidora umyj i pokrój w plastry, marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Na drugiej suchej patelni podgrzej tortillę lub opiecz ją w piekarniku. Na tak przygotowany placek połóż warzywa (szpinak, marchewkę, pomidora), mięso i mozzarellę. Tortillę złóż i zawiń. Przygotowaną tortillę możesz również pokroić na mniejsze kawałki.
Bruschetta z pomidorem i oliwkami
Składniki:
- łyżka świeżej bazylii
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 4 oliwki
- 1 pomidor
- 2 kromki bezglutenowego pieczywa
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w piórka, pomidora w kostkę, a oliwki w paski. Pokrojone warzywa wymieszaj z bazylią. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą. Pieczywo opiecz w opiekaczu, piekarniku lub na patelni, następnie natrzyj je czosnkową oliwą i delikatnie posól. Na grzanki nałóż warzywa i oprósz je pieprzem. Podawaj na ciepło.
Mini pizze cukiniowe
Składniki:
- 100 g cukinii
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 pomidor
- 3 łyżki żółtego startego sera
- 3 plastry szynki z piersi kurczaka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- szczypta bazylii, oregano, tymianku
Przygotowanie:
Plastry cukinii (1,5-2 cm grubości) ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą z oliwek, posmaruj przecierem pomidorowym i przyprawami. Nałóż dodatki – szynkę, plasterki pomidora, starty ser i kukurydzę. Piecz w 220℃ do momentu, gdy ser będzie rumiany.
Babeczki warzywne
Składniki:
- 40 g cukinii
- 1 jajo
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 40 g papryki czerwonej
- 20 g twarogu półtłustego
- 1 łyżka parmezanu
- garść szpinaku
- szczypta soli
Przygotowanie:
Paprykę, obraną cukinię i szpinak drobno pokrój. Wymieszaj z roztrzepanym jajkiem, serem twarogowym, nasionami lnu i dopraw do smaku szczyptą soli i pieprzu. Wyłóż do foremek silikonowych i posyp z wierzchu startym parmezanem. Piecz w piekarniku w temperaturze 180℃ przez 15 minut.
Warzywne słupki z sosem tzatziki
Składniki:
- 1 marchew
- 1 zielony ogórek
- 2 gałązki selera naciowego
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Marchew i selera naciowego obierz i pokrój w słupki. Ogórka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odsącz z nadmiaru wody. Do startego ogórka dodaj jogurt, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Warzywa podawaj z przygotowanym sosem.
Nuggetsy z ciecierzycy
Składniki:
- 120 g ciecierzycy (z zalewy)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 15 g płatków kukurydzianych
- 20 g płatków owsianych bezglutenowych
- szczypta: papryki mielonej, czarnego pieprzu, majeranku, mielonego czosnku, soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Ciecierzycę umieść na sicie, a 1/2 zalewy odlej do miski. Zalewę ubij na sztywną pianę. Cieciorkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie umieść ją w malakserze i zmiksuj, pozostawiając grudki. Do zmiksowanej cieciorki dodaj olej, przyprawy oraz ubitą zalewę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj zmielone płatki owsiane, jednocześnie mieszając, aby masa zgęstniała i odstaw na kwadrans. Formuj niewielkie nuggetsy, obtaczaj w panierce powstałej z rozgniecionych płatków kukurydzianych i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 25 minut w 180℃.
Wegańskie rollsy
Składniki:
- 2 łyżki ciecierzycy konserwowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 ogórek kiszony
- 3 suszone pomidory
- 150 g tofu
- 2 łyżeczki nasion słonecznika
- 2 arkusze papieru ryżowego
Przygotowanie:
Tofu podsmaż z ulubionymi przyprawami na patelni. Upraż słonecznik. Pokrój warzywa. Ciecierzycę i kukurydzę odsącz. Składniki połącz i zawiń w papier ryżowy.
Jaglano-łososiowe kotleciki z dipem czosnkowym
Składniki:
- 100 g łososia
- 70 g kaszy jaglanej
- 100 g brokułów
- 30 g pora
- białko jaja kurzego
- łyżeczka koperku
- łyżeczka soku z limonki
- szczypta chili
Dip czosnkowy:
- ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka koperku
- szczypta mielonego pieprzu
Przygotowanie:
Kaszę przepłucz zimną wodą i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Piecz łososia w 200℃, przez 25 minut. Upieczoną rybę podziel na mniejsze kawałki. Brokuły i pora pokrój na drobne kawałki, a koperek posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski, dodaj białko jaja, sok z limonki oraz chili i wymieszaj. Uformuj kotleciki i piecz je w 180℃ przez 15 minut. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i pieprz. Kotleciki podawaj z dipem.
Przekąski bezglutenowe słodkie
Mus czekoladowy z awokado i banana
Składniki:
- pół awokado
- pół banana
- 5 łyżek mleka kokosowego (stała część)
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki bezglutenowego kakao
Sposób przygotowania:
Awokado i banana obierz. Wszystkie składniki zmiksuj na gładką, puszystą masę.
Ciastka amarantusowe
Składniki:
- 1 banan
- 40 g ekspandowanego amarantusa
- 2 łyżeczki masła orzechowego bez soli
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sezamu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Banana obierz ze skóry, przełóż do miski i rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Na blasze rozłóż papier do pieczenia i przy pomocy łyżki nakładaj powstałą masę, formując ciasteczka. Piecz 20 minut w temperaturze 180℃ lub 170℃ z termoobiegiem.
Puszyste pianki wiśniowe
Składniki:
- 3 łyżki galaretki wiśniowej bez cukru
- 150 g jogurtu greckiego
- 150 g mrożonych wiśni
- 2 łyżeczki erytrolu
Sposób przygotowania:
Owoce zmiksuj wraz z jogurtem na gładką masę, zostawiając kilka sztuk do dekoracji. Galaretkę wraz z erytrolem rozpuść w 200 ml gorącej wody. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Następnie przelej do masy jogurtowej, delikatnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Przelej do foremek na muffinki lub do miseczek. Odstaw do stężenia do lodówki. Podawaj z owocami.
Przeczytaj również:
Dieta bezglutenowa. Dla kogo jest wskazana?