Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Sukraloza. Czym jest?

Słuchaj artykułu

Próbujesz ograniczyć spożycie cukru? Szukasz jego zdrowszego zamiennika? W tym celu możesz sięgnąć po słodziki. Jedną z substancji słodzących jest sukraloza. Co to za związek? Czy jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

Sukraloza. Czym jest?

Sukraloza co to? 

Sukraloza to syntetyczny słodzik. Jest pochodną sacharozy. Jest wytwarzana z cukru w wieloetapowym procesie chemicznym, czyli tzw. chlorowaniu sacharozy. Wskutek tego traci zdolności do wchłaniania się w naszym przewodzie pokarmowym.

Sukraloza po raz pierwszy została dopuszczona do obrotu w Kanadzie w 1991 roku, natomiast w Europie jest stosowana od 2004 roku.

Związek ten wykazuje ciekawe właściwości fizykochemiczne: bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu oraz jest odporny na działanie wysokich i niskich temperatur. W związku z tym jest szeroko stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do żywności. Na etykietach produktów znajdziemy go jako symbol E955.

Sukralozę wykorzystuje się głównie przy wytwarzaniu niskokalorycznych produktów:

  • napojów niskokalorycznych, 
  • syropów, 
  • płatków śniadaniowych, 
  • jogurtów, 
  • napojów alkoholowych i bezalkoholowych, 
  • gum do żucia, 
  • żelków, 
  • ciast i słodyczy, 
  • suplementów diety.

Sukralozę możemy kupić w postaci proszku, granulek, tabletek czy płynu, a następnie wykorzystać ją do słodzenia kawy, herbaty czy przygotowywania deserów. 


Słodziki
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Sukraloza jakie ma działanie? 

W odróżnieniu od innych słodzików sukraloza nie dostarcza żadnych kalorii do naszego organizmu, ponieważ nie jest metabolizowana. Jej indeks glikemiczny wynosi 0.

Sukraloza jest prawie 600 razy słodsza od cukru, dlatego już jej niewielka ilość wystarczy do słodzenia herbaty czy potraw.

Dodatkowo w porównaniu z aspartamem czy acesulfamem K tuż po spożyciu nie pozostawia lekkiego uczucia goryczy.

Badania dowodzą, że sukraloza nie podnosi poziomu glukozy we krwi i nie podwyższa poziomu insuliny po posiłku. W związku z tym mogą ją stosować osoby zmagające się z cukrzycą. Dodatkowo po ten słodzik sięgają osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Pamiętaj jednak, że sama sukraloza nie obniża masy ciała. 

Sukraloza czy jest zdrowa? 

Sukraloza jako substancja nie wykazuje właściwości zdrowotnych, choć Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał względem niej dwa pozytywne oświadczenia dotyczące jej dodawania do żywności. Według nich pomaga ona w utrzymaniu prawidłowego stopnia mineralizacji zębów i zmniejszeniu glikemii poposiłkowej. Jest zatem dobrym zamiennikiem cukru w przypadku diabetyków pod warunkiem umiarkowanego spożycia (do 15 miligramów na kilogram masy ciała).

Polskie Towarzystwo Diabetologiczne uznaje ją za produkt bezpieczny, który pozwala zastąpić sacharozę, przede wszystkim u pacjentów z nadwagą, nietolerancją glukozy czy cukrzycą typu 2.

Pamiętaj, że stosowanie niskokalorycznych substancji słodzących nie może być jedynym elementem zmiany stylu życia i jest to jedynie sposób na zaspokajanie odczuwania słodkiego smaku.

Sukraloza – czy jest bezpieczna dla zdrowia? 

Sukraloza została bardzo dokładnie przebadana pod kątem bezpieczeństwa i działań niepożądanych. Na podstawie licznych analiz i badań badacze stwierdzili, że jej umiarkowane spożycie jest bezpieczne dla naszego zdrowia.

Pamiętaj, aby nie przekraczać dopuszczalnych dziennych dawek. Może to niekorzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie i samopoczucie.

Nadmiar sukralozy może aktywować układ nagrody w mózgu. W rezultacie tego procesu pobudzamy apetyt, który jest jedną z głównych przyczyn rozwoju nadwagi i otyłości.

Długotrwałe stosowanie tej substancji wiąże się z wystąpieniem biegunek, wzdęć i gazów.

Inne badania dowodzą, że nadmierne spożycie sukralozy negatywnie wpływa na mikroflorę jelitową i potencjalnie może zaburzać wchłanianie niektórych substancji czy leków w przewodzie pokarmowym.

Inne doniesienia wskazują na jej potencjalny wpływ na obniżenie wrażliwości na insulinę i powstawanie zespołu metabolicznego.

Sukralozy nie używaj do wypieków. W temperaturze powyżej 119°C rozpada się ona do szkodliwych związków.

Sukraloza od lat jest obiektem badań naukowców. Większość z nich nie uzyskała potwierdzenia, że spożywanie tego słodzika może mieć związek z rozwojem choroby nowotworowej. Niektórzy jednak dopatrują się w niej potencjalnego czynnika rakotwórczego, m.in. w wyniku nadmiernego spożycia czy jako efekt reakcji z innym, jednocześnie przyjmowanym związkiem. Obserwacje te jednak wymagają głębszej analizy i dalszych badań.

Przeczytaj również:
Słodziki – czy są bezpieczne dla organizmu?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • https://ptdiab.pl/images/docs/zalecenia/CTiD-1-2022-pl.pdf. 
  • https://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=search
  • Sharma A., Amarnath S., Thulasimani M. i wsp., Artificial sweeteners as a sugar substitute: Are they really safe?, Indian J Pharmacol 2016; 48 (3); 237-240. 
  • Schiffman, Rother K. I., Sucralose a synthetic organochlorine sweetener: overview of biologilac issues, J Toxicol Environ Health B Crit Rev 2013; 16 (7); 399-451.
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027869151930688X.
  • https://bioresscientia.com/article/health-bio-diversity-and-organic-farming-compromised-by-sucralose.
  1. 12 lutego 2024, 12:12
    Andrzej

    Bardzo wartościowy i rzetelny artykuł

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę