6
09 stycznia 2019

Rozszerzenie diety dziecka w produkty zbożowe. Jak zrobić to mądrze?

Warzywa i owoce to pierwsze produkty uzupełniające, o jakie rozszerzana jest dieta dziecka. Następnie, już w 5. miesiącu życia można zacząć wprowadzać do diety produkty zbożowe. Jak to zrobić i czy faktycznie warto opóźniać wprowadzanie do jadłospisu produktów zawierających gluten?

Mama, która karmi dziecko produktami zbożowymi

Produkty zbożowe dla dzieci

Z wprowadzaniem produktów zbożowych do diety dziecka nie warto zwlekać. To źródło energii niezbędnej do wzrostu i aktywnego poznawania świata. Dostarczają one też składników odżywczych potrzebnych do zdrowego rozwoju, np. żelaza niezbędnego do rozwoju funkcji poznawczych.

Na dobry początek: kleiki

Na pierwsze spotkanie ze zbożami dobrze sprawdzą się kleiki – ryżowy lub kukurydziany. Ich prosty skład pozwoli łagodnie zapoznać dziecko z nowym smakiem i nieznaną wcześniej konsystencją, znacznie różniącą się od mleka mamy. Podając kleik, rodzice mogą też sprawdzić, jak niemowlę toleruje produkty zbożowe. Można dodać go do mleka modyfikowanego lub zupki jarzynowej. Porcja kleiku z dodatkiem tartego jabłka lub przecieru owocowego to pomysł na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pierwsze kaszki bezglutenowe

Kiedy maluszek zasmakuje już w kleikach, czas podać mu pierwsze kaszki bezglutenowe, np. ryżowe. To delikatny posiłek, który jest idealnie dopasowany do potrzeb maluszków na etapie rozszerzania diety. Mnogość dostępnych wariantów smakowych sprawia, że każdy maluszek z pewnością znajdzie kaszkę, którą polubi.

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Rodzice często obawiają się wprowadzania glutenu do diety dziecka. Zupełnie niepotrzebnie – to naturalne białko zawarte w ziarnach pszenicy, jęczmienia, żyta oraz owsa.

Celiakia (choroba trzewna) to poważne schorzenie, w którym organizm nie toleruje glutenu. Dotyka ona zarówno dzieci, jak i dorosłych – łącznie 1% ludzi. Osoby, u których nie stwierdzono nietolerancji glutenu nie muszą jednak wykluczać go ze swojej diety. Bez wskazań lekarskich nie należy zatem unikać lub opóźniać wprowadzania glutenu do diety dziecka.

Niezalecane jest zarówno zbyt wczesne, jak i zbyt późne wprowadzanie glutenu do jadłospisu maluszka. Według lekarzy i żywieniowców, kaszki glutenowe można zacząć podawać dziecku w dowolnym okresie po ukończeniu 4. miesiąca (17. tydzień życia) do 12. miesiąca życia.

Początkowo porcja kaszki glutenowej (np. kaszka manna) powinna być niewielka. Można dodać ją do jednego posiłku w ciągu doby, np. przecieru jarzynowego lub mleka modyfikowanego.

Jeśli dziecko nie wykazuje objawów nietolerancji glutenu (takich jak biegunki, brak przybierania na wadze czy wysypka), po początkowym okresie podawania niewielkich porcji, można już wprowadzić pełną porcję kaszki zawierającej gluten, czyli ok. 160 ml. Niewielkie porcje pieczywa, które zawiera mąki zbóż glutenowych (np. pszenicy), można zacząć podawać, gdy maluch będzie miał pierwsze ząbki (ok. 8.-9. m.ż).

Rozszerzanie diety dziecka to niesamowita przygoda dla całej rodziny. Po produktach zbożowych przychodzi czas na pierwsze mięso, jaja, a później rybę i produkty mleczne. Każdy kolejny produkt to dla maluszka szansa na zapoznanie się z nowymi smakami. Dostarczają mu one również energii i niezbędnych składników odżywczych.

Ważna informacja

W okresie pierwszych 6 miesięcy życia dziecka zalecane jest wyłączne karmienie piersią. Po tym okresie należy rozpocząć wprowadzanie żywności uzupełniającej o odpowiedniej wartości odżywczej przy jednoczesnej kontynuacji karmienia piersią do ukończenia przez dziecko 2 lat i dłużej. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, dlatego czas wprowadzenia posiłków uzupełniających należy skonsultować z lekarzem lub położną.

Odpowiedzi na pytania naszych czytelników

Jak przechowywać pokarm kobiecy?

Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy…

Zobacz więcej

Ile witaminy D3 dla niemowlaka od 6. miesiąca?

Według najnowszych wytycznych z 2018 r. dawka witaminy D3 dla dziecka, jaką należy podać od 6 miesiąca życia do 1…

Zobacz więcej

Wpływ zmiany smoczka na ilość wypijanego mleka

Pani Wioleto, być może faktycznie to smoczek powoduje, że dziecko pije mniejsze ilości, a częściej. Jeden jak i drugi model…

Zobacz więcej

Olej z czarnuszki a laktacja

Olej z czarnuszki słynie z wielu właściwości zdrowotnych. Wykazuje m.in. działanie: przeciwzapalne, przeciwbólowe, antynowotworowe, antywrzodowe, przeciwalergiczne. Stosowany zewnętrznie radzi sobie…

Zobacz więcej

Ibuprofen a karmienie piersią

Ibuprofen zaliczany jest do leków najbezpieczniejszych w trakcie laktacji. Można go zastosować w dawkach 200-400 mg, ale nie więcej niż…

Zobacz więcej

Czy laktator posiada gwarancję producenta?

Laktatory, jak każde inne urządzenia, powinny posiadać gwarancję producenta. Zwykle jest ona udzielona na 2 lub 3 lata. Jej długość…

Zobacz więcej

Jak pobudzić laktację przed porodem?

Proszę się nie martwić, kobiecy organizm jest dobrze przygotowany do nowej roli. Pokarm pojawia się od razu po porodzie, nawet…

Zobacz więcej

Dzienna dawka witaminy C dla dziecka

Witamina C, czyli kwas askorbinowy to związek, który powinien być dostarczany naszemu organizmowi każdego dnia. Doskonałym preparatem z witaminą C…

Zobacz więcej

Zostaw komentarz

  1. Katarzyna pisze:

    Skandal, że pod przykrywką „poradnika” i będąc apteką reklamujecie produkty jednej firmy. Produkty słabej jakości, z dużą ilością dyskusyjnych składników. Macie w swojej ofercie lepsze kaszki pod kątem składu. A jako apteka, powinniście promować aktualne zalecenia dotyczące rozszerzania diety u niemowląt tzn. rozszerzanie po ukończonym 6. miesiącu życia (zamiast dokładać krótką notkę na sam koniec, podczas gdy cały artykuł mówi o rozszerzaniu od 4.-5. miesiąca!), zamiast publikować pseudoartykuły pod dyktando koncernów produkujących żywność dla niemowląt.

  2. Anna pisze:

    Informacje podane w treści artykułu są niespójne z ostatnim jego akapitem, w którym mowa o WYŁĄCZNYM karmieniu piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka. Wyłączne karmienie piersią = niepodawanie innych posiłków czy tez wody przez te pierwsze 6 miesięcy. WHO zaleca rozszerzanie diety po skończonym 6 miesiącu. A skończony 6 miesiąc to zdecydowanie nie jest 17 tydzień. Wprowadzacie Państwo w błąd tymi informacjami, niestety 🙁

  3. Apteka Gemini pisze:

    Wszystkie zawarte w artykule informacje są zgodne z aktualnymi zaleceniami. Nie pojawia się w nim zachęta do rozszerzania diety dziecka od 4. miesiąca, a najwcześniej po 4. miesiącu, czyli zgodnie z rekomendacjami ekspertów. Od 2016 roku obowiązuje w Polsce Schemat żywienia niemowląt opracowany przez Polskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Zgodnie z przygotowanym przez ekspertów stanowiskiem „wprowadzanie pokarmów uzupełniających należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia”. Dokument ten wskazuje, że produkty zbożowe mogą pojawić się w diecie dziecka w 5.-6. miesiącu. To rodzic, obserwując swoje dziecko, decyduje w którym dokładnie momencie, mieszczącym się w tym zakresie, rozpocząć rozszerzanie diety maluszka.

    Zgadzamy się, że najlepszym sposobem żywienia niemowląt jest karmienie piersią. Zachęcamy do wyłącznego karmienia piersią do końca 6. miesiąca życia dziecka – wtedy rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć pod koniec 26. tygodnia życia dziecka.

Mama, która karmi dziecko produktami zbożowymi

Produkty zbożowe dla dzieci

Czytaj także
28 października 2020 Emilia Jaśniewska
27 listopada 2018 Poradnik Gemini
13 października 2020 Agnieszka Żurawska
Dziękujemy za Twoje pytanie!
Postaramy się udzielić odpowiedzi w jak najkrótszym czasie :)
Dziękujemy!
Twój adres e-mail został dodany do newslettera :)