Jak przechowywać pokarm kobiecy?
Mleko matki to najlepszy pokarm dla noworodka i niemowlęcia, który zaspokaja w pełni jego potrzeby żywieniowe przez pierwsze 6 miesięcy życia, a później jest doskonałym uzupełnieniem rozszerzanej diety. Jak każdy produkt żywnościowy, wymaga on jednak odpowiednich warunków przechowywania.
Mleko kobiece powinno być przechowywane w specjalnych pojemnikach lub torebkach, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością. Pojemniki takie zazwyczaj posiadają podziałkę, są odpowiedniej wielkości oraz bardzo często pasują do laktatora, co umożliwia bezpośrednie odciągnięcie do nich pokarmu. Na rynku dostępne są pojemniki i woreczki plastikowe, przy których należy zwrócić uwagę na materiał, z jakich są wykonane. Ważne, by zawierały dopisek “BPA free”. Bisfenol A (BPA) jest związkiem wykorzystywanym do produkcji plastiku, który ma niekorzystny wpływ na układ rozrodczy i hormonalny. Bezpiecznymi materiałami do produkcji butelek i pojemników są polipropylen, poliamid, polifenylosulfon i szkło. Pojemniki plastikowe i szklane nadają się do sterylizacji, a woreczki wykorzystywane do przechowywania pokarmu są jednorazowe i wysterylizowane przed producenta. Dodatkowo jednorazowe, sterylne, pojedynczo pakowane w woreczek foliowy pojemniki są polecane dla wcześniaków i dzieci chorych.
Każdy pojemnik powinien być oznaczony datą i godziną odciągnięcia, a w przypadku transportu pokarmu do oddziału szpitalnego – również imieniem i nazwiskiem dziecka. W przypadku zanoszenia pokarmu do oddziału szpitalnego ważnym jest, by za każdym razem odciągać pokarm do nowego pojemnika, aby podczas kolejnego otwierania nie narażać pokarmu na skażenie różnymi drobnoustrojami.
Nie zaleca się mieszania ze sobą mleka z różnych odciągnięć, a jeśli już taki zabieg wykonujemy, to mieszamy mleko schłodzone z ostatnich 12-24 godzin. Ważne jest również, by nie stawiać pokarmu na drzwiach lodówki, gdyż temperatura tam jest dość zmienna, zawsze należy pojemniki wstawiać w głąb lodówki.
Długość przechowywania pokarmu zależy od miejsca jego przechowywania:
- temperatura pokojowa: mleko świeżo odciągnięte do 6 godzin, mleko rozmrożone do 4 godz.;
- półki dolne/ środkowe w lodówce: świeże mleko do 6 dni, rozmrożone: do 24 godz. od momentu całkowitego rozmrożenia;
- zamrażarka (-18 st. C): świeże mleko do 6 miesięcy; rozmrożone mleko nie nadaje się ponownie do zamrożenia.
Rozmrożonego mleka nie wolno gotować, podgrzewać bezpośrednio na kuchence gazowej ani w gorącej wodzie. Nie nadaje się również do podgrzewania w mikrofali. Najlepszym sposobem jest podgrzewanie mleka kobiecego w kąpieli wodnej lub podgrzewaczu do temp. 30-36 st. C.
Przeczytaj również:
W czym przechowywać odciągnięty pokarm?