Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
7

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?

Słuchaj artykułu

Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja dodawana do wielu produktów, np. napojów gazowanych, soków owocowych czy słodyczy. Regularne spożywanie dużych ilości produktów tego typu może prowadzić do zaburzeń metabolizmu, a w konsekwencji wielu groźnych chorób.

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?

Syropy skrobiowe są obecnie często stosowane w przemyśle spożywczym jako zamienniki cukru. Stanowią one tani środek słodzący, który stał się alternatywą dla sacharozy. Syrop glukozowo-fruktozowy przez wielu konsumentów został przyjęty z wielką aprobatą, jednak z upływem czasu okazało się, że płynna słodycz dodawana do codziennie spożywanych produktów może mieć poważne konsekwencje zdrowotne. 

Jak powstaje syrop glukozowo-fruktozowy? 

Najczęściej stosowanym syropem cukrowym jest syrop glukozowo-fruktozowy, zwany też wysokofruktozowym (HFCS, ang. High Fructose Corn Syrup). Jego przemysłową produkcję zapoczątkowano w latach 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych, po czym zyskał popularność na całym świecie.    


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest poprzez enzymatyczną lub kwaśną hydrolizę skrobi, np. pszennej lub kukurydzianej: 

  • W pierwszym etapie powstaje syrop wysokoglukozowy, po czym glukoza przekształcana jest we fruktozę przy użyciu odpowiednich procesów technologicznych.  
  • Kolejne etapy obejmują oczyszczanie i zagęszczanie, czego efektem jest otrzymanie gotowego syropu cukrowego, zawierającego wolną glukozę i wolną fruktozę w pożądanych proporcjach.  

Czym charakteryzuje się syrop glukozowy-fruktozowy? 

Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynną i nie ulega krystalizacji. Ułatwia to jego dawkowanie podczas procesu technologicznego, bez potrzeby uprzedniego rozpuszczania.  

Zapewnia stabilność mikrobiologiczną oraz zmniejsza wysychanie produktów, przedłużając ich świeżość i atrakcyjną konsystencję. Charakteryzuje się niską lepkością, co wpływa na jego bezproblemowe rozlewanie i transport do zakładów produkcyjnych. Syrop glukozowo-fruktozowy określany jest także jako stabilizator smaku, gdyż podkreśla aromat i kolor produktu, do którego jest dodawany.  

Ogromne znaczenie dla branży przemysłowej ma fakt, że stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego jest tańsze i łatwiejsze niż wykorzystywanie sacharozy, a nazwa surowca zawierająca słowa „glukoza” i „fruktoza” daje konsumentowi pozorne poczucie spożywania produktu bezpiecznego, wpisującego się w zdrowy styl życia. 

Syrop glukozowo-fruktozowy – w jakich produktach się znajduje?  

Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w następujących produktach: 

  • bezalkoholowe napoje gazowane i niegazowane, 
  • niektóre napoje alkoholowe i likiery, 
  • soki owocowe, 
  • produkty i napoje mleczne,  
  • lody i mrożone desery, 
  • dżemy i marmolady, 
  • galaretki, 
  • słodycze, 
  • zalewy do ogórków i śledzi, 
  • gotowe sosy, 
  • owoce kandyzowane, 
  • słodkie syropy dla dzieci

Czy syrop glukozowo-fruktozowy może być niebezpieczny dla naszego zdrowia? 

Choć stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego jako zamiennika sacharozy jest zdecydowanie korzystniejsze pod względem przemysłowym, to jednak w aspekcie zdrowia istnieją liczne wątpliwości i kontrowersje. Wykorzystanie syropów skrobiowych na światową skalę sprawiło, że stały się one jednym ze składników zawartych w spożywanych codziennie produktach. Podyktowało to konieczność przeprowadzenia szeregu badań dotyczących wpływu syropu glukozowo-fruktozowego na funkcjonowanie organizmu człowieka.  

Konsekwencje nadmiernej konsumpcji syropu glukozowo-fruktozowego mogą obejmować między innymi: 

  • zwiększony apetyt, 
  • nadwagę i otyłość, 
  • zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2, 
  • wystąpienie insulinooporności, 
  • zaburzenie metabolizmu cukrów w organizmie, 
  • ryzyko gwałtownych zmian glukozy we krwi, 
  • wzrost stężenia cholesterolu i triacylogliceroli, 
  • ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby, 
  • spadek reakcji organizmu na leptynę, która reguluje odczuwanie sytości, 
  • wzrost stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi, co z kolei sprzyja pojawieniu się kamieni nerkowych i rozwoju dny moczanowej, 
  • zaburzenia pracy nerek,  
  • nadciśnienie tętnicze i choroby układu krwionośnego, 
  • ryzyko zakrzepów, 
  • zaburzenie metabolizmu miedzi, 
  • nasilenie stresu oksydacyjnego, 
  • osłabienie syntezy kolagenu, 
  • przyspieszone starzenie organizmu. 

Warto zaznaczyć, że sporadyczne stosowanie produktów zawierających syrop skrobiowy nie powinno stwarzać niebezpieczeństwa, jednak regularne spożywanie go w większych ilościach może zaburzyć nasz metabolizm.  

Oszacowano, że już 250 gramów produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy wyczerpuje bezpieczną ilość monocukrów w naszej diecie, a przecież porcja ta jest niejednokrotnie przekraczana, np. poprzez picie słodkich napojów gazowanych. Konieczne jest więc uważne czytanie etykiet i przemyślane komponowanie posiłków, tak by nasza dieta była dobrze zbilansowana. 

Źródła: 

  • Bilek M., Stawarczyk K., & Pasternakiewicz A. (2014). Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy w wybranych napojach typu soft drink. Probl Hig Epidemiol, 95(2), 438-444. 
  • Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J., Brończyk-Puzoń A., Gwizdek K., Bucior J., & Zubelewicz-Szkodzińska B. (2014). Cukier–czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi. Nowa Medycyna, 1, 36-41. 
  • Lipiński Z., & Czajkowska K. (2012). Metody nowoczesnego wykrywania zafałszowań miodu syropami cukrowymi ze skrobi. Życie Weterynaryjne, 87(05). 
  • Okręglicka K., Pardecki M., Jagielska A., & Tyszko P. Z. (2017). Metaboliczne efekty nadmiernego spożycia fruktozy z dietą. Medycyna Ogólna i Nauki o zdrowiu, 23,165-170. 
  • Sadowska J., & Rygielska M. (2014). Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności. Żywność Nauka Technologia Jakość, 21(3). 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę