Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy?
Syrop glukozowo-fruktozowy to substancja dodawana do wielu produktów, np. napojów gazowanych, soków owocowych czy słodyczy. Regularne spożywanie dużych ilości produktów tego typu może prowadzić do zaburzeń metabolizmu, a w konsekwencji wielu groźnych chorób.
Syropy skrobiowe są obecnie często stosowane w przemyśle spożywczym jako zamienniki cukru. Stanowią one tani środek słodzący, który stał się alternatywą dla sacharozy. Syrop glukozowo-fruktozowy przez wielu konsumentów został przyjęty z wielką aprobatą, jednak z upływem czasu okazało się, że płynna słodycz dodawana do codziennie spożywanych produktów może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.
Jak powstaje syrop glukozowo-fruktozowy?
Najczęściej stosowanym syropem cukrowym jest syrop glukozowo-fruktozowy, zwany też wysokofruktozowym (HFCS, ang. High Fructose Corn Syrup). Jego przemysłową produkcję zapoczątkowano w latach 70. ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych, po czym zyskał popularność na całym świecie.
Syrop glukozowo-fruktozowy otrzymywany jest poprzez enzymatyczną lub kwaśną hydrolizę skrobi, np. pszennej lub kukurydzianej:
- W pierwszym etapie powstaje syrop wysokoglukozowy, po czym glukoza przekształcana jest we fruktozę przy użyciu odpowiednich procesów technologicznych.
- Kolejne etapy obejmują oczyszczanie i zagęszczanie, czego efektem jest otrzymanie gotowego syropu cukrowego, zawierającego wolną glukozę i wolną fruktozę w pożądanych proporcjach.
Czym charakteryzuje się syrop glukozowy-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynną i nie ulega krystalizacji. Ułatwia to jego dawkowanie podczas procesu technologicznego, bez potrzeby uprzedniego rozpuszczania.
Zapewnia stabilność mikrobiologiczną oraz zmniejsza wysychanie produktów, przedłużając ich świeżość i atrakcyjną konsystencję. Charakteryzuje się niską lepkością, co wpływa na jego bezproblemowe rozlewanie i transport do zakładów produkcyjnych. Syrop glukozowo-fruktozowy określany jest także jako stabilizator smaku, gdyż podkreśla aromat i kolor produktu, do którego jest dodawany.
Ogromne znaczenie dla branży przemysłowej ma fakt, że stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego jest tańsze i łatwiejsze niż wykorzystywanie sacharozy, a nazwa surowca zawierająca słowa „glukoza” i „fruktoza” daje konsumentowi pozorne poczucie spożywania produktu bezpiecznego, wpisującego się w zdrowy styl życia.
Syrop glukozowo-fruktozowy – w jakich produktach się znajduje?
Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy w następujących produktach:
- bezalkoholowe napoje gazowane i niegazowane,
- niektóre napoje alkoholowe i likiery,
- soki owocowe,
- produkty i napoje mleczne,
- lody i mrożone desery,
- dżemy i marmolady,
- galaretki,
- słodycze,
- zalewy do ogórków i śledzi,
- gotowe sosy,
- owoce kandyzowane,
- słodkie syropy dla dzieci.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy może być niebezpieczny dla naszego zdrowia?
Choć stosowanie syropu glukozowo-fruktozowego jako zamiennika sacharozy jest zdecydowanie korzystniejsze pod względem przemysłowym, to jednak w aspekcie zdrowia istnieją liczne wątpliwości i kontrowersje. Wykorzystanie syropów skrobiowych na światową skalę sprawiło, że stały się one jednym ze składników zawartych w spożywanych codziennie produktach. Podyktowało to konieczność przeprowadzenia szeregu badań dotyczących wpływu syropu glukozowo-fruktozowego na funkcjonowanie organizmu człowieka.
Konsekwencje nadmiernej konsumpcji syropu glukozowo-fruktozowego mogą obejmować między innymi:
- zwiększony apetyt,
- nadwagę i otyłość,
- zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2,
- wystąpienie insulinooporności,
- zaburzenie metabolizmu cukrów w organizmie,
- ryzyko gwałtownych zmian glukozy we krwi,
- wzrost stężenia cholesterolu i triacylogliceroli,
- ryzyko niealkoholowego stłuszczenia wątroby,
- spadek reakcji organizmu na leptynę, która reguluje odczuwanie sytości,
- wzrost stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi, co z kolei sprzyja pojawieniu się kamieni nerkowych i rozwoju dny moczanowej,
- zaburzenia pracy nerek,
- nadciśnienie tętnicze i choroby układu krwionośnego,
- ryzyko zakrzepów,
- zaburzenie metabolizmu miedzi,
- nasilenie stresu oksydacyjnego,
- osłabienie syntezy kolagenu,
- przyspieszone starzenie organizmu.
Warto zaznaczyć, że sporadyczne stosowanie produktów zawierających syrop skrobiowy nie powinno stwarzać niebezpieczeństwa, jednak regularne spożywanie go w większych ilościach może zaburzyć nasz metabolizm.
Oszacowano, że już 250 gramów produktu zawierającego syrop glukozowo-fruktozowy wyczerpuje bezpieczną ilość monocukrów w naszej diecie, a przecież porcja ta jest niejednokrotnie przekraczana, np. poprzez picie słodkich napojów gazowanych. Konieczne jest więc uważne czytanie etykiet i przemyślane komponowanie posiłków, tak by nasza dieta była dobrze zbilansowana.
Źródła:
- Bilek M., Stawarczyk K., & Pasternakiewicz A. (2014). Zawartość glukozy, fruktozy i sacharozy w wybranych napojach typu soft drink. Probl Hig Epidemiol, 95(2), 438-444.
- Koszowska A., Dittfeld A., Nowak J., Brończyk-Puzoń A., Gwizdek K., Bucior J., & Zubelewicz-Szkodzińska B. (2014). Cukier–czy warto go zastąpić substancjami słodzącymi. Nowa Medycyna, 1, 36-41.
- Lipiński Z., & Czajkowska K. (2012). Metody nowoczesnego wykrywania zafałszowań miodu syropami cukrowymi ze skrobi. Życie Weterynaryjne, 87(05).
- Okręglicka K., Pardecki M., Jagielska A., & Tyszko P. Z. (2017). Metaboliczne efekty nadmiernego spożycia fruktozy z dietą. Medycyna Ogólna i Nauki o zdrowiu, 23,165-170.
- Sadowska J., & Rygielska M. (2014). Technologiczne i zdrowotne aspekty stosowania syropu wysokofruktozowego do produkcji żywności. Żywność Nauka Technologia Jakość, 21(3).