Zdrowe przekąski na sylwestra. Poznaj nasze przepisy!
Sylwester to huczna uroczystość, której towarzyszą nie zawsze zdrowe przekąski. W tę wyjątkową noc warto znaleźć dla nich alternatywy. Dzięki temu zjemy nie tylko smacznie, ale i z korzyścią dla naszego organizmu.
Fasolowe brownie
Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 50 g kakao,
- 150-200 g suszonych daktyli bez pestek,
- 2 jajka,
- 60 g posiekanych orzechów,
- 2 łyżki dowolnej mąki.
Sposób wykonania:
Piekarnik ustaw na 180°C. Daktyle zalej wrzątkiem, fasolę przepłucz zimną wodą, a orzechy drobno posiekaj. Po wystygnięciu do miski wrzuć daktyle, pozostałe składniki i dolej połowę szklanki wody po daktylach (możesz również wykorzystać mleko). Całość zblenduj aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Do silikonowej formy przelej powstałą masę i piecz przez 20 minut. Ostudzone ciasto podaj np. z owocami lub polewą z gorzkiej czekolady.
Chipsy z jarmużu
Składniki:
- 200 g jarmużu,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka lub ostra,
- sok z cytryny.
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej do 190°C. Liście jarmużu podziel na mniejsze kawałki, a grube łodygi wyrzuć. Zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut, a następnie wysusz liście. Wymieszaj z olejem, przyprawami i sokiem z cytryny. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie liście jarmużu. Piecz 10-12 minut na górnym poziomie.
Tortille
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego do masy i 1 łyżeczka na patelnię,
- łyżeczka soli,
- szklanka wrzątku.
Sposób wykonania:
W misce dokładnie wymieszaj 2 szklanki mąki, a następnie dodaj olej, sól i wrzątek. Na początku ciasto wyrabiaj łyżką, a później dłońmi. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Następnie przykryj je folią i czekaj do wystygnięcia. Podziel na 10-12 kawałków uformowanych w kulki. Każdy z nich rozwałkuj i połóż na rozgrzanej, płaskiej patelni. Smaż z każdej strony po ok. 20-30 sekund.
Gotowe tortille możesz podać z ulubionymi składnikami lub skorzystać z poniższych inspiracji:
- tortilla z pstrągiem wędzonym, białym serkiem do smarowania, rukolą i pomidorami koktajlowymi,
- tortilla z filetem z kurczaka, roszponką, kukurydzą, czerwoną papryką i oliwą z oliwek,
- tortilla z selerem naciowym, ogórkiem kiszonym, natką pietruszki i cebulą.
Życzymy udanej imprezy!
- Kosewski G. i in. Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 49(3), s. 313-318, 2016.
- Żbikowska A. i in. Akrylamid w żywności charakterystyka i sposoby ograniczenia. Przemysł Spożywczy, 72(2), s. 30-35, 2018.