Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
3

Zdrowe przekąski na sylwestra. Poznaj nasze przepisy!

Słuchaj artykułu

Sylwester to huczna uroczystość, której towarzyszą nie zawsze zdrowe przekąski. W tę wyjątkową noc warto znaleźć dla nich alternatywy. Dzięki temu zjemy nie tylko smacznie, ale i z korzyścią dla naszego organizmu.

Zdrowe przekąski na sylwestra. Poznaj nasze przepisy!

Fasolowe brownie

Składniki: 

  • 1 puszka czerwonej fasoli, 
  • 50 g kakao,
  • 150-200 g suszonych daktyli bez pestek,
  • 2 jajka, 
  • 60 g posiekanych orzechów, 
  • 2 łyżki dowolnej mąki.

Sposób wykonania:

Piekarnik ustaw na 180°C. Daktyle zalej wrzątkiem, fasolę przepłucz zimną wodą, a orzechy drobno posiekaj. Po wystygnięciu do miski wrzuć daktyle, pozostałe składniki i dolej połowę szklanki wody po daktylach (możesz również wykorzystać mleko). Całość zblenduj aż do uzyskania gładkiej, gęstej masy. Do silikonowej formy przelej powstałą masę i piecz przez 20 minut. Ostudzone ciasto podaj np. z owocami lub polewą z gorzkiej czekolady. 

Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • 200 g jarmużu,  
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona słodka lub ostra, 
  • sok z cytryny.

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzej do 190°C.  Liście jarmużu podziel na mniejsze kawałki, a grube łodygi wyrzuć. Zalej wrzątkiem i odczekaj 10 minut, a następnie wysusz liście. Wymieszaj z olejem, przyprawami i sokiem z cytryny. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż równomiernie liście jarmużu. Piecz 10-12 minut na górnym poziomie. 

Tortille

Składniki: 

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mąki orkiszowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do masy i 1 łyżeczka na patelnię,
  • łyżeczka soli, 
  • szklanka wrzątku.

Sposób wykonania:

W misce dokładnie wymieszaj 2 szklanki mąki, a następnie dodaj olej, sól i wrzątek. Na początku ciasto wyrabiaj łyżką, a później dłońmi. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Następnie przykryj je folią i czekaj do wystygnięcia. Podziel na 10-12 kawałków uformowanych w kulki. Każdy z nich rozwałkuj i połóż na rozgrzanej, płaskiej patelni. Smaż z każdej strony po ok. 20-30 sekund. 

Gotowe tortille możesz podać z ulubionymi składnikami lub skorzystać z poniższych inspiracji: 

  • tortilla z pstrągiem wędzonym, białym serkiem do smarowania, rukolą i pomidorami koktajlowymi,
  • tortilla z filetem z kurczaka, roszponką, kukurydzą, czerwoną papryką i oliwą z oliwek,
  • tortilla z selerem naciowym, ogórkiem kiszonym, natką pietruszki i cebulą.

Życzymy udanej imprezy! 


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Kosewski G. i in. Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 49(3), s. 313-318, 2016.
  • Żbikowska A. i in. Akrylamid w żywności charakterystyka i sposoby ograniczenia. Przemysł Spożywczy, 72(2), s. 30-35, 2018.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę