Selen – dlaczego jest ważnym składnikiem diety?
Selen odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, ponieważ jest antyoksydantem i opóźnia procesy starzenia. Wspiera pracę tarczycy i mięśni, a także płodność. Jego niedobór w diecie może przejawiać się osłabieniem, anemią czy łamliwością włosów i paznokci.
Selen – właściwości
Selen (łac. selenium, Se) jest półmetalem o właściwościach nieco zbliżonych do siarki. To jeden z pierwiastków śladowych. W temperaturze pokojowej bezpostaciowy selen to proszek o ceglastoczerwonym kolorze. Pali się niebieskim płomieniem, wydzielając przy tym charakterystyczny nieprzyjemny zapach.
Pierwiastek ten w organizmie ludzkim jest niezbędnym składnikiem tzw. selenoprotein – grupy 25 białek, z których część pełni rolę enzymatyczną. Najważniejsze to:
- peroksydaza glutationu (GPX) – jej główną funkcją jest neutralizacja nadtlenku wodoru i organicznych wodronadtlenków na poziomie komórkowym;
- reduktaza tioredoksyny (TrxR) – odpowiada za równowagę redox w komórce, a także odgrywa istotną rolę w syntezie DNA i apoptozie (programowanej śmierci komórki);
- dejodynaza jodotyroniny (IDD) – odgrywa rolę w metabolizmie hormonów tarczycy, jej działanie jest ściśle powiązane z obecnością jodu;
- selenoproteina P (SeIP) – bierze udział m.in. w międzytkankowym transporcie selenu.
Wszystkie te białka odgrywają istotną rolę przeciwutleniaczy, dlatego selen jest uznany za pierwiastek niezbędny w naturalnych procesach antyoksydacyjnych w organizmie. Jego obecność jest wymagana dla szerokopojętego działania przeciwstarzeniowego oraz prawidłowej regeneracji komórek.
Selen jest niezbędny również w:
- syntezie hormonów tarczycy,
- profilaktyce nowotworów (metyloselenol),
- tworzeniu przeciwciał,
- aktywności limfocytów T,
- aktywności komórek NK (Natural Killers),
- prawidłowej spermatogenezie (dojrzewanie i ruchliwość plemników),
- prawidłowym przebiegu implantacji zarodka, utrzymaniu odpowiedniej kondycji łożyska,
- prawidłowej budowie włosów i paznokci,
- prawidłowym funkcjonowaniu mięśni (wytrzymałość i regeneracja).
Selen – zapotrzebowanie
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na ten mikroskładnik jest na poziomie około 60-70 µg, a u dzieci powyżej 1 roku życia zaczyna się od 20 µg. Selen musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Jego wchłanianie następuje głównie w jelicie cienkim, a bioprzyswajalność zależy od formy chemicznej – najkorzystniejsze są związki organiczne.
Nie ma istotnych różnic pomiędzy zapotrzebowaniem na selen u kobiet ciężarnych i nieciężarnych. Jedynie w przypadku kobiet karmiących wartość ta wzrasta nieznacznie, o kilkanaście µg na dobę.
Selen – niedobór
Niedobór selenu w organizmie wynika z braku podaży w diecie i może objawiać się m.in.:
- zmniejszeniem przewodnictwa nerwowo-mięśniowego,
- osłabieniem,
- anemią,
- problemami z płodnością,
- kruchością i łamliwością włosów i paznokci.
Źródła selenu
Możliwość uzupełnienia selenu wraz z pożywieniem, jest zależna od jego ogólnej podaży w środowisku (np. w glebie czy w wodzie), przy czym Polska uchodzi za kraj ubogi w ten pierwiastek.
Najważniejszym źródłem selenu są:
- orzechy brazylijskie,
- orzechy nerkowca,
- owoce morza: ośmiornice, ostrygi, kalmary, małże,
- sardynki,
- tuńczyk,
- białe pieczarki,
- wołowina.
Selen w dostępnych suplementach diety może występować w postaci:
- soli nieorganicznych (selenków, selenianów),
- soli organicznej (sole, aminokwasy).
Jedną z popularniejszych form jest selenometionina i selenocysteina. Bogatym źródłem tego pierwiastka są – również wykorzystywane w suplementach diety – tzw. drożdże selenowe. Są to drożdże z gatunku Saccharomyces cerevisiae, hodowane na podłożu bogatym w selen. Organizmy te włączają ten pierwiastek w swoje szlaki enzymatyczne. Takie wysuszone drożdże mają postać brązowego proszku o charakterystycznym zapachu.
Kto powinien suplementować selen?
Suplementację selenem warto rozważyć w przypadku:
- chorób tarczycy,
- cukrzycy, szczególnie typu 1,
- powikłań wynikających z hiperglikemii,
- nieprawidłowej pracy układu odpornościowego,
- chorób autoimmunologicznych,
- leczenia bezpłodności,
- niektórych chorób sercowo-naczyniowych,
- chorób z upośledzeniem wchłaniania składników pokarmowych w jelicie (np. choroba Leśniowskiego-Crohna),
- osób dializowanych.
Preparaty z selenem często zawierają też witaminę E, która wspiera działanie antyoksydacyjne i przeciwstarzeniowe.
Selen – nadmiar
Tak jak każdy składnik mineralny, tak i selen można przedawkować. Objawy nie są charakterystyczne i należą do nich:
- zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
- przewlekłe zmęczenie,
- zaburzenia neurologiczne,
- łamliwość i kruchość włosów i paznokci,
- przebarwienia zębów i paznokci,
- metaliczny posmak w ustach,
- „czosnkowy” zapach oddechu i wydzielanego potu.
Jak widać, selen jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jego niedobór może być przyczyną niektórych chorób przewlekłych. Należy jednak pamiętać, aby rozważnie suplementować ten składnik, ponieważ jego przedawkowanie może prowadzić do nieswoistych, a więc trudnych do zdiagnozowania objawów.
Źródła:
- Kiełczykowska M, Kocot J, Paździor M, Musik I. Selenium – a fascinating antioxidant of protective properties. Adv Clin Exp Med. 2018 Feb;27(2):245-255.
- Mehdi Y, Hornick JL, Istasse L, Dufrasne I. Selenium in the environment, metabolism and involvement in body functions. Molecules. 2013 Mar 13;18(3):3292-311.
- Steinbrenner H, Al-Quraishy S, Dkhil MA, Wunderlich F, Sies H. Dietary selenium in adjuvant therapy of viral and bacterial infections. Adv Nutr 2015 Jan 15;6(1):73-82.
- Wang N, Tan H, Sha Li, Yu Xu, Wei Guo, Yibin Feng. Supplementation of Micronutrient Selenium in Metabolic Diseases: Its Role as an Antioxidant. Oxid Med Cell Longev. 2017;2017:7478523.
- Prabhu KS, Xin Gen Lei. Selenium. Adv Nutr. 2016 Mar 15;7(2):415-7.
- https://mgr.farm/opinie/selen/.