Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Beauty Week
X - Nowości
X - Męska strefa
X - Produkty z gratisem
X - Niezbędnik majówkowy
2

Zeaksantyna – czym jest i jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Zeaksantyna należy do związków o korzystnym działaniu na kondycję oczu. Jest popularnym składnikiem suplementów diety wspomagających narząd wzroku. Znajduje się również w wielu produktach pochodzenia naturalnego. Jakie ma właściwości?

Zeaksantyna – czym jest i jakie ma właściwości?

Zeaksantyna – charakterystyka 

Zeaksantyna należy do karotenoidów, a właściwie ich pochodnych – ksantofili, czyli związków barwnikowych naturalnie występujących w przyrodzie. Ksantofile pełnią ważną funkcję w budowie struktur oka oraz wpływają na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zeaksantyna ma korzystny wpływ na zdrowie oczu – chroni je przed uszkodzeniami i ślepotą związaną z wiekiem. Jest związkiem, którego organizm nie może sam syntetyzować, dlatego dostarcza się ją z dietą lub w formie suplementacji. Może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób oczu, takich jak: zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma czy zwyrodnienie barwnikowe siatkówki.

Zeaksantyna, razem z luteiną, jest składnikiem wielu preparatów korzystnie wpływających na funkcjonowanie narządu wzroku. Rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto ją suplementować podczas spożywania posiłku zawierającego tłuszcze.


Produkty z zeaksantyną
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Zeaksantyna – właściwości 

Zeaksantyna wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych i zapobiegają uszkodzeniom oksydacyjnym. Jest to istotne w leczeniu i profilaktyce wielu chorób przewlekłych. Wspiera pracę układu krążenia i działa przeciwzapalnie. Poprawia pamięć i funkcje poznawcze, zmniejsza ryzyko występowania udarów czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Wykazując aktywność przeciwutleniającą i ochronną na komórki, zeaksantyna opóźnia procesy starzenia się i przyspiesza odnowę naskórka. Występuje najczęściej z luteiną i w takiej formie określa się jej zawartość w produktach spożywczych.

Zeaksantyna – gdzie ją znajdziemy? 

Najbogatszymi źródłami luteiny i zeaksantyny są: 

  • brokuły (ok. 2,4 mg / 100 g), 
  • brukselka (ok. 1,59 mg / 100 g), 
  • dynia (ok. 2,12 mg / 100 g), 
  • fasolka szparagowa (ok. 1,14 mg / 100 g), 
  • groszek (ok. 1,76 mg / 100 g), 
  • jarmuż (ok. 3,95 mg / 100 g), 
  • kalafior (ok. 1,30 mg / 100 g), 
  • kapusta (ok. 3,10 mg / 100 g), 
  • kukurydza (ok. 8,84 mg / 100 g), 
  • marchew (ok. 0,32 mg / 100 g), 
  • marchewki baby (ok. 3,5 mg / 100 g), 
  • pietruszka (ok. 10 mg / 100 g), 
  • pomarańcza (ok. 1,87 mg / 100 g), 
  • pomidor (ok. 1,30 mg / 100 g), 
  • sałata zielona (ok. 2,63 mg / 100 g), 
  • szpinak (ok. 11,9 mg / 100 g), 
  • zielony groszek (ok. 1,35 mg / 100 g), 
  • zielona kapusta (ok. 22,07 mg / 100 g). 

Zeaksantyna jest składnikiem niezbędnym do zachowania prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w owoce i warzywa, pozwala dostarczyć odpowiednie ilości tego związku. Zeaksantyna wykazuje właściwości przeciwutleniające, korzystnie wpływa na układ krążenia i układ nerwowy, a także poprawia pamięć i funkcje poznawcze. Chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, dlatego sprawdzi się również w profilaktyce wielu chorób przewlekłych.

Przeczytaj również:
Zioła na dobry wzrok


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Postępy Hig Med Dosw, 2015; 69: 418-428. 
  2. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B., Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii, 2011, 2, 127-143. 
  3. Rewucka A., Hamułka J., Ocena dostępności oraz składu suplementów diety zawierających ksantofile – luteinę, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 3 (124), 87-99. 
  4. Hamułka J., Nogal D., Ocena oraz charakterystyka suplementów diety zawierających luteinę i zeaksantynę obecnych na polskim rynku farmaceutycznym, Roczn. PZH 2008, 59, nr 1, 47-57. 
  5. Bonczar A., Mrukwa-Kominek E., Wpływ barwników plamki na proces widzenia, Klinika Oczna 2017, 119 (4). 
  6. Kwiatkowska E., Demmig-Adams B., López-Pozo M., Stewart J. J., Molecules. 2020 Aug 8;25(16):3607.
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

  1. 8 czerwca 2023, 08:59
    Janek

    Artykuł krótki, ale rzeczowy i ciekawy ?
    Szkoda że artykułów tego typu jest tak mało
    Dziękuję
    ☀️☀️☀️??☕???

    1. 9 czerwca 2023, 11:23
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Dziękujemy za miły komentarz 🙂

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę