Jakie właściwości ma węglan sodu?
Węglan sodu to substancja, z którą mamy styczność zarówno w żywności, jak i w środkach czystości. Jakie są jego właściwości? Do jakich produktów jest dodawany i czy jest szkodliwy?
Węglan sodu – charakterystyka
Węglan sodu to sól kwasu węglowego oraz sody. Na skalę przemysłową otrzymuje się go w reakcji chlorku sodu, amoniaku oraz dwutlenku węgla Związek ten ma konsystencję białego, krystalicznego, higroskopijnego proszku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. W środowisku występuje w postaci naturalnej w jeziorach sodowych oraz w popiele roślin morskich.
Pod symbolem E500 kryją się trzy rodzaje węglanu sodu:
- E500 (I) – soda kalcynowana Na2CO3,
- E500 (II) – wodorowęglan sodu NaHCO3, soda oczyszczona,
- E500 (III) – soda śnieżna, Na3H(CO3)2.
Węglan sodu – zastosowanie
Węglan sodu stosowany jest w różnych gałęziach przemysłu.
Poza przemysłem spożywczym związek ten wykorzystywany jest:
- w produkcji szkła i papieru,
- do zmiękczania wody,
- w przemyśle chemicznym, do produkcji proszku do prania, mydła, szamponów itp.
W naszych domach soda kalcynowana służy do sprzątania, ponieważ doskonale zwalcza uporczywy brud.
Węglan sodu w żywności
Węglan sodu w żywności oznaczany jest symbolem E500 i stosowany jako substancja spulchniająca, stabilizująca oraz regulator kwasowości. Najbardziej znana sól to E500 (II), którą kupimy w sklepie w postaci proszku do pieczenia. Pod wpływem temperatury rozkłada się ona na m.in. dwutlenek węgla, dzięki czemu wypieki rosną i są pulchne.
Węglan sodu – gdzie się znajduje?
Substancja ta dodawana jest głównie do:
- lodów,
- budyniu,
- słodzików,
- dżemów,
- wyrobów czekoladowych i kakaowych,
- mleka zagęszczonego oraz w proszku,
- krakersów,
- paluszków,
- żywności dla niemowląt na bazie zbóż,
- serów dojrzewających,
- masła,
- wyrobów cukierniczych.
Węglan sodu – czy jest szkodliwy?
W organizmie węglany sodu są rozkładane do dwutlenku węgla i wydychane. Nie została określona maksymalna dzienna dawka, którą możemy spożyć. Węglan sodu jest uznany za substancję bezpieczną, jednak jak wszystko w nadmiarze może zaszkodzić i wywołać skutki uboczne, tj. wymioty czy biegunkę. Częste spożywanie produktów z dodatkiem węglanu sodu może doprowadzić do uszkodzenia nerek lub nadmiernej produkcji soku żołądkowego. Bezpośredni kontakt z substancją wywołuje podrażnienie oczu, wymioty oraz biegunkę.
Węglan sodu to substancja szeroko wykorzystywana w przemyśle spożywczym i chemicznym. Mamy z nim do czynienia bardzo często, ponieważ jest składnikiem wielu wyrobów cukierniczych, dżemów czy lodów. Znajdziemy go także w proszkach do prania oraz wybranych kosmetykach. Na etykietach produktów ukrywa się pod symbolem E500.
- Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M., Czy wiesz, co jesz?, Wydawnictwo Publicat, Poznań 2011,
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr1129/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.,
- Kępiński J., Technologia chemiczna nieorganiczna, Warszawa: PWN, 1984.
Zastanawiam się co jest zdrowe dla nas jako ludzi
Picie sody z kwaskiem =
Działanie antyoksydacyjne, odmładzające, przyspieszenie gojenie ran, wzrost alkaliczności organizmu, działanie antybakteryjne. ??
Woda wodorowa:
-szklanka wody kranowej
-szczypta sody
– troszkę kwasku lub cytryny?
Woda alkaliczna:
-szklanka wody kranowej
– szczypta sody lub proszku do pieczenia.
Lemoniada:
-1L wody kranowej
– łyżeczka sody
– troszkę kwaski dwie cytryny lub pomarańczy ??????
– miód ???
Może tak produkty nieprzetworzone? Może owoce, warzywa najlepiej z własnych sadów. Własne kury jaja, itp. Generalnie trzeba omijać produkty które w składzie mają więcej niż 3 składniki i już będzie ok.
dużo się nauczyłem dzięki
Cieszymy się, że artykuł okazał się pomocny 🙂
” w nadmiarze może zaszkodzić i wywołać skutki uboczne” – jaka jest bezpieczna dawka jednorazowa?
Jak zostało to zaznaczone w tekście – “Nie została określona maksymalna dzienna dawka, którą możemy spożyć.”