Jagoda kamczacka. Czy jej owoce są zdrowe?
Jagoda kamczacka to owoc, który zyskuje coraz większą popularność. Ta mała jagoda, zaliczana do superfood, ma ciemnoniebieską skórkę, ciemnoczerwony miąższ i unikalny kształt. Jest prawdziwą bombą przeciwutleniaczy. W smaku przypomina połączenia maliny, czarnej porzeczki i borówki. Sprawdź, co warto o niej wiedzieć.
Czym jest jagoda kamczacka?
Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) to inaczej wiciowiec siny. Rośnie w górach w Rosji, Japonii i Chinach. Jest krzewem dorastającym do nawet 3 metrów. Nie ma specjalnych wymagań względem klimatu i gleby. Jest odporna na mróz (nawet do -46°C), choroby i szkodniki.
Owoce jagody kamczackiej mają ciemnoniebieski lub ciemnofioletowy kolor. Są pokryte błękitnym, woskowym nalotem. Mają wielkość od 1,5 do 3 cm i słodko-kwaśny smak z nutą goryczy.
Prozdrowotne właściwości jagody kamczackiej były znane wśród japońskiego rdzennego ludu Ajnów, który uznawał ją za „eliksir życia”. W medycynie ludowej była stosowana do zmniejszenia ryzyka występowania jaskry, nadciśnienia tętniczego, anemii, osteoporozy, malarii i chorób przewodu pokarmowego.
Jagoda kamczacka – właściwości
Jagoda kamczacka jest świetnym źródłem prozdrowotnych polifenoli. Odpowiadają one za działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i prewencyjne w chorobie niedokrwiennej serca.
Jagoda kamczacka jest również bogata w witaminę C. Średnio już 100 g owoców pokrywa dzienne zapotrzebowanie na nią. Dzięki działaniu antyoksydacyjnemu neutralizuje wolne rodniki oraz chroni przed stresem oksydacyjnym, który może prowadzić do miażdżycy, choroby wieńcowej czy chorób neurodegeneracyjnych.
Jagoda kamczacka a wpływ na wzrok
Dzięki zawartości antocyjanów jagoda kamczacka może wspierać leczenie chorób wzroku. Zwiększają one elastyczność naczyń krwionośnych, regulują przepuszczalność śródbłonka oraz polepszają widzenie po zmroku. Jagoda kamczacka może wspomóc leczenie jaskry prostej i wirusowych chorób siatkówki.
Jagoda kamczacka a działanie przeciwdrobnoustrojowe
W trakcie infekcji możesz spożywać jagody lub przygotowane z niej przetwory (np. domową nalewkę). Badania pokazują, że ekstrakty z owoców wykazują działanie przeciwbakteryjne. Dodatkowo utrudniają one adhezję (przyleganie) bakterii, co może stanowić profilaktykę chorób jamy ustnej, układu moczowego i pokarmowego.
Jagoda kamczacka a borówka – który owoc jest zdrowszy?
Skład jagody kamczackiej zależy od stopnia dojrzałości. Owoce zrywane pod koniec sezonu zawierają więcej antocyjanów, ale za to mniej witaminy C. Na zawartość związków czynnych nie wpływa rodzaj gleby i nawozu.
Badacze porównali zawartość związków czynnych w jagodzie kamczackiej i borówce. Jagoda kamczacka zawiera kilkukrotnie więcej ekwiwalentu kwasu galusowego w porównaniu z borówką, truskawką i maliną. Ten związek odpowiada m.in. za działanie antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne.
Badacze oznaczyli również ilość antocyjanów w przeliczeniu na 3-O-glukozyd cyjanidyny. Borówka zawierała ok. 100 mg tego związku, a jagoda kamczacka 1300 mg w przeliczeniu na 100 g świeżych owoców. Antocyjany, oprócz wspomnianych wcześniej właściwości, normalizują poziom glukozy i lipidów we krwi oraz przeciwdziałają insulinooporności.
Który owoc zatem wybrać: jagodę kamczacką czy borówkę? Najlepiej jedz oba. Mogą one stać się wartościowym elementem zróżnicowanej diety.
Jagoda kamczacka – jak ją jeść?
Możesz cieszyć się smakiem jagód zarówno w formie surowej, jak i w przetworach (konfitury, dżemy, soki, nalewki).
Pamiętaj, by nie jeść niedojrzałych owoców.
Najwięcej prozdrowotnych właściwości pozostanie w owocach, jeśli je zamrozisz. Mogą stanowić później doskonały dodatek do koktajli, lodów czy wypieków. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, możesz ich użyć do przygotowania sosów do mięs i ryb. Jagoda kamczacka dobrze komponuje się z kaczką i łososiem.
Przeczytaj również:
Borówka amerykańska. Jakie ma właściwości?
- Kula M., Krauze-Baranowska M., Jagoda kamczacka (Lonicera caerulea L.) – aktualny stan badań fitochemicznych i aktywności biologicznej, Postępy fitoterapii, 2016.
- Szot I., Lipa T., Sosnowska B., Jagoda kamczacka – właściwości prozdrowotne owoców i możliwości ich zastosowania, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2014.
- Rupasinghe V., Arumuggam N., Amararathna M., De Silva A.B.K.H, The potential health benefits of haskap (Lonicera caerulea L.): Role of cyanidin-3-O-glucoside, Journal of Functional Foods, 2018.