Lubczyk – właściwości i zastosowanie
Lubczyk jest rośliną o niezwykle szerokim spektrum działania. Wykorzystuje się go nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie i przemyśle kosmetycznym. Jakie ma właściwości? Kto powinien go stosować?
Lubczyk – co to za roślina?
Lubczyk ogrodowy (Levisticum officinale) należy do rodziny roślin selerowatych. Pochodzi z dawnych terenów Persji, ale obecnie uprawia się go powszechnie w wielu rejonach świata, także w Polsce.
Większości z nas kojarzy się przede wszystkim z przyprawą kuchenną – lubczyk wydobywa z potraw smak umami. Najczęściej stosuje się go do zup i sosów. Ma charakterystyczny, intensywny smak i specyficzny zapach. Jako przyprawę najczęściej używa się liści lubczyku, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej.
Właściwości lecznicze ma korzeń lubczyku. To właśnie z niego przygotowuje się preparaty lecznicze w postaci nalewek czy kapsułek [1-3].
Lubczyk – wartości odżywcze, właściwości i działanie
Korzeń lubczyku zawiera szereg związków aktywnych wpływających korzystnie na zdrowie. Do najważniejszych z nich należą olejki eteryczne, kwasy organiczne i sterole roślinne (fitosterole). Korzeń jest również bogaty w skrobię.
Lubczyk ma działanie:
- moczopędne,
- rozkurczowe,
- oczyszczające, detoksykujące,
- wspomagające trawienie,
- przeciwzakrzepowe,
- przeciwmiażdżycowe,
- wykrztuśne,
- przeciwtrądzikowe,
- przeciwłuszczycowe [1-3].
Zastosowanie lubczyku
Lubczyk a układ moczowy
Lubczyk znany jest z właściwości moczopędnych. Warto stosować go wspomagająco w leczeniu chorób nerek.
Udowodniono, że dzięki działaniu moczopędnemu lubczyk ma zdolność zapobiegania kamieniom nerkowym.
Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu, odtruwającemu i moczopędnemu z powodzeniem można go stosować w dolegliwościach ze strony układu moczowego, m.in. infekcjach pęcherza [2].
Lubczyk a układ pokarmowy
Lubczyk działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, dlatego może być stosowany w stanach skurczowych przewodu pokarmowego, np. jelit. Lubczyk łagodzi wzdęcia, hamuje nadmierną fermentację w jelitach i poprawia perystaltykę. Warto go stosować w niestrawnościach, ponieważ reguluje procesy trawienne w przewodzie pokarmowym.
Według badań lubczyk może być pomocny w łagodzeniu objawów wrzodów żołądka. Ma też działanie profilaktyczne w tej dolegliwości.
Lubczyk wpływa na mięśnie gładkie dróg żółciowych, dzięki czemu ułatwia przepływ żółci do dwunastnicy i wspomaga procesy trawienia tłuszczów.
Lubczyk ma także właściwości oczyszczające i odtruwające, może więc wspomagać leczenie zatruć pokarmowych.
Ftalidy zawarte w lubczyku wykazują działanie hepatoprotekcyjne, czyli chroniące komórki wątroby. Ze względu na właściwości odtruwające warto go stosować w różnych chorobach wątroby.
Lubczyk przyspiesza także przemianę materii.
Ze względu na pobudzanie czynności żołądka można go stosować przy braku apetytu.
Badania wskazują także na zdolność lubczyku do obniżania poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Zaleca się stosowanie lubczyku w hiperlipidemii, która może być konsekwencją cukrzycy. Trwają dalsze badania nad działaniem lubczyku w cukrzycy typu 2 [3-5].
Lubczyk – wpływ na skórę
Lubczyk wykazuje także działanie na skórę. Stosowany zewnętrznie, np. jako jeden ze składników maści, może łagodzić różne problemy skórne.
Szczególne działanie przypisuje się witaminom z grupy B i witaminie C zawartym w lubczyku. Może być on stosowany w leczeniu zmian trądzikowych.
Badania wskazują także, że lubczyk ogranicza objawy łuszczycy, takie jak zaczerwienienie, pieczenie i świąd.
Witaminy zawarte w lubczyku wpływają na poprawę kondycji skóry, wyrównanie kolorytu i redukcję przebarwień.
Lubczyk zawiera również wiele substancji o działaniu antyoksydacyjnym, dzięki czemu działa przeciwstarzeniowo na skórę.
Lubczyk ogranicza również rozległe stany zapalne skóry. W tym celu można go zastosować do kąpieli.
Olejek lubczykowy jest wykorzystywany także w przemyśle kosmetycznym, m.in. do tworzenia kompozycji zapachowych perfum.
Ponadto lubczyk wywiera wpływ na włosy. Wchodzi w skład kosmetyków regenerujących i zapobiegających wypadaniu włosów [2,4].
Lubczyk a układ krążenia
Lubczyk zawiera duże ilości fitosteroli (steroli roślinnych), które wykazują korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Lubczyk ma działanie przeciwmiażdżycowe i obniża poziom cholesterolu.
Dzięki obecności kumaryn lubczyk działa także przeciwzakrzepowo. Kwas chlorogenowy zawarty w lubczyku ma zdolność obniżania ciśnienia tętniczego.
Regularne przyjmowanie preparatów z lubczykiem może działać wzmacniająco na serce.
Poleca się go wszystkim osobom cierpiących na choroby układu sercowo-naczyniowego [1,3].
Lubczyk a układ odpornościowy
Dzięki obecności witaminy C lubczyk pozytywnie działa na układ odpornościowy.
Warto go stosować w infekcjach przebiegających z kaszlem. Lubczyk wspomaga oczyszczanie dróg oddechowych zarówno dzięki działaniu wykrztuśnemu, jak i zdolności do rozrzedzania zalegającej wydzieliny [1,3,4].
Lubczyk jako naturalny afrodyzjak
Lubczyk dzięki zawartości wielu składników wpływających na rozszerzanie naczyń krwionośnych działa pobudzająco. Podejrzewa się, że zwiększenie potencji wynika także z działania rozkurczowego. Lubczyk pobudza libido mężczyzn i kobiet. Dokładny mechanizm działania lubczyku jako afrodyzjaku jak dotąd nie został potwierdzony.
Korzeń lubczyku można znaleźć w wielu suplementach diety wspomagających aktywność seksualną [6].
Lubczyk – pozostałe działania
Jak wcześniej wspomniano, lubczyk jest silnym przeciwutleniaczem dzięki wysokiej zawartości kumaryn. Składniki antyoksydacyjne chronią organizm przed groźnym działaniem wolnych rodników, dzięki czemu zapobiegają procesom nowotworzenia. Poliacetyleny zawarte w lubczyku mają zdolność hamowania wzrostu komórek nowotworowych.
Ze względu na właściwości rozkurczowe na mięśnie gładkie brzucha lubczyk może być stosowany w łagodzeniu bólu menstruacyjnego [4,6].
Przeciwwskazania do spożywania lubczyku
Lubczyk ma niewiele przeciwwskazań do stosowania. Nie powinny spożywać go osoby, u których w przeszłości wystąpiła reakcja alergiczna.
Nadwrażliwość może pojawić się u osób, które źle tolerują kwas glutaminowy. Spożycie lubczyku w większej ilości może wywołać podobne objawy w przypadku syntetycznego glutaminianu.
Lubczyk ze względu na swoje działanie rozkurczowe powinien być stosowany ze szczególną ostrożnością u kobiet w ciąży.
Nie należy używać silnie skoncentrowanych preparatów, jednak w formie przyprawy nie stanowi zagrożenia.
Istotnym przeciwwskazaniem do stosowania lubczyku jest ostre lub przewlekłe upośledzenie funkcjonowania nerek.
Lubczyku, w formie innej niż przyprawy, nie powinny spożywać dzieci.
Badania naukowe nie wskazują na żadne interakcje lubczyku z substancjami leczniczymi [1,7].
Przeczytaj również:
Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Źródła:
- Andruszczak S., Lubczyk ogrodowy – cenna przyprawa i roślina lecznicza, Panacea 2010.
- Lutomski J. i wsp., Fitoterapia w urologii, Postępy Fitoterapii, 2000.
- Mascoloti Spréa R. i in., Chemical and bioactive characterization of the aromatic plant Levisticum officinale, WDJ Koch: A comprehensive study, Food & Function 11.2, 2020.
- Kubasova E. D. I in., Pharmacological effect of biologically active compounds od the levisticum officinale, WDJ Koch, 2021.
- Nahid G., Pouraboli I., Askari N., Antidiabetic properties of hydroalcoholic leaf and stem extract of Levisticum officinale: an implication for α-amylase inhibitory activity of extract ingredients through molecular docking, Iranian Journal of Pharmaceutical Research: IJPR 19.1, 2020.
- Tvrdá E. i in., Levisticum officinale and its effects on bovine spermatozoa activity, Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2021.
- Łuczak A. i wsp., Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Farmacja Współczesna 2017.
Informacje o lubczyku ciekawe i wymagają jeszcze rozszerzenia. Stara roślina, znana głównie w środowiskach wiejskich, ale obecnie przechodzi renesans.
Jest naprawdę bardzo dobry życzę zdrowia z lupczykiem ma moc pa trzymajcie się