Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 22.04-05.05
X - Sale do -50%
X - Aurovitas UniGel Procto
X - Matura na maxa
X - Światowy Dzień Higieny Rąk
X - Strefa opalania
2

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Słuchaj artykułu

Gałka muszkatołowa to popularna przyprawa uzyskiwana z nasion niewielkiego drzewa Myristica fragrans Houtt. (Myristiceae). Funkcję przyprawy spełnia wysuszone jądro nasiona – najczęściej sproszkowane, ale dostępne również w postaci nieprzetworzonej.

Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie

Gałka muszkatołowa – charakterystyka 

Muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo z rodziny muszkatołowcowatych. Ma ciemnozielone, skórzaste liście i zazwyczaj dorasta do kilkunastu metrów wysokości. Niewielkie kwiatostany są w kolorze białym lub jasnożółtym. Roślina pochodzi z Indonezji, Indii i SriLanki. Do Europy przyprawa ta została sprowadzona prawdopodobnie w XII wieku.  

Owoce muszkatołowca zawierają nasiona otoczone osnówką o intensywnej ciemnoczerwonej barwie. Muszkatołowiec jest także źródłem: 

  • buzdyganu, 
  • olejku eterycznego (o działaniu uspokajającym) 
  • masła z gałki muszkatołowej (tłuszcz, którego głównym składnikiem jest mirystyna – trigliceryd kwasu mirystynowego).

Produkty zawierające gałkę muszkatołową
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

W celu otrzymania gałki muszkatołowej dojrzałe nasiona muszkatołowca są zrywane i suszone na słońcu przez kilka tygodni. Wysuszona okrywa nasienna jest łatwa do skruszenia, a otrzymana w ten sposób gałka muszkatołowa ma jajowaty, szaro-brązowy, bruzdowany kształt. 

Przyprawa ta ma charakterystyczny smak i zapach – nieco słodki i ostry. Najczęściej przyprawia się nią: 

  • mięsa, 
  • wędliny, 
  • ziemniaki, 
  • pieczywo, 
  • ciasta, 
  • sosy (np. beszamelowy), 
  • warzywa, 
  • ajerkoniak. 

Gałka muszkatołowa – skład 

Główne związki chemiczne zawarte w nasieniu muszkatołowca to: 

  • kwas mirystynowy, 
  • trymirystyna, 
  • glicerydy kwasów tłuszczowych, 
  • olejek eteryczny (mirystyna, elemycyna, eugenol, safrol, pinen, kamfen), 
  • białka, 
  • skrobia. 

Aktywność niektórych związków chemicznych zawartych w muszkatołowcu była badana m.in. pod kątem działania na koronawirusa SARS-CoV-2 z obiecującymi efektami. 

Gałka muszkatołowa – zastosowanie 

Gałka muszkatołowa jest powszechnie stosowaną przyprawą o charakterystycznych walorach smakowych. Jej zastosowanie w kuchni ma także efekt prozdrowotny, który obejmuje działanie: 

  • regulujące pracę przewodu pokarmowego, 
  • wiatropędne, 
  • tonizujące, 
  • obniżające stężenie lipidów, 
  • przeciwzakrzepowe, 
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwzapalne, 
  • przeciwutleniające. 

Z kolei w tradycyjnej medycynie wschodniej gałka muszkatołowa jest stosowana jako: 

  • afrodyzjak – podnosi libido u mężczyzn, zwiększa potencję i poprawia funkcje seksualne; 
  • środek na bóle brzucha, niestrawność
  • środek przeciwzapalny, łagodzący bóle reumatyczne
  • środek hamujący nudności i wymioty ciężarnych. 

Gałka muszkatołowa – skutki uboczne 

Z uwagi na różne związki zawarte w tej przyprawie jej nadmierne stosowanie może nieść za sobą skutki uboczne. Przedawkowanie lub regularne stosowanie gałki muszkatołowej w dużych ilościach może wywołać antycholinergiczne objawy zatrucia, takie jak: 

  • przyspieszone bicie serca (tachykardia), 
  • niepokój, 
  • pobudzenie, 
  • splątanie, 
  • rozszerzenie źrenic, 
  • suchość skóry i błon śluzowych, 
  • zatrzymanie moczu, 
  • porażenie perystaltyki jelit. 

Objawy zatrucia ostrego (głównie zaburzenia żołądkowo-jelitowe – nudności, biegunka, wymioty) są obserwowane po spożyciu ok. 5 g tej przyprawy.  

Przyprawy są źródłem wielu związków czynnych korzystnie wpływających na zdrowie. Z tego powodu są często stosowane w tradycyjnej medycynie dalekiego wschodu jako środki pomocnicze w łagodzeniu różnych schorzeń. Warto włączyć gałkę muszkatołową jako urozmaicenie codziennej diety, jednak warto stosować ją z umiarem. 

Przeczytaj również:
Prozdrowotne działanie kurkuminy


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Donald G., Barceloux M.D., Nutmeg (Myristica fragrans Houtt.). Disease-a-Month. Volume 55, Issue 6, June 2009, p. 373-379. 
  2. Nutmeg. Drugs and Lactation Database (LactMed). 
  3. Mulpur V., Mishra N., Computational Identification of SARS-CoV-2 Inhibitor in Tinospora cordifolia, Cinnamomum zeylanicum and Myristica fragrans. Virusdisease. 2021 Jul 26;1-7. 
  4. Manasa V., Vaishnav S.R., Tumaney A.W., Physicochemical characterization and nutraceutical compounds of the selected spice fixed oils. J Food Sci Technol. 2021 Aug;58(8):3094-3105. 
  5. Tajuddin, Shamshad Ahmad, Abdul Latif, Iqbal Ahmad Qasmi, and Kunwar Mohammad Yusuf Amin: An experimental study of sexual function improving effect of Myristica fragrans Houtt. (nutmeg). BMC Complement Altern Med. 2005; 5: 16. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę