Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
3

Jakie są mity na temat alkoholu?

Słuchaj artykułu

Mimo udowodnionej szkodliwości alkoholu, wiele osób i tak go spożywa. Wokół tego tematu pojawiło się wiele mitów i niejasności, które wprowadzają nas w błąd. Co należy wiedzieć o piciu alkoholu? Jakie mity są najczęściej powielane?

Jakie są mity na temat alkoholu?

Alkohol jest pozbawiony kalorii 

Wbrew pozorom alkohol posiada kilokalorie i jego spożywanie może przyczynić się do wystąpienia nadwagi czy otyłości. Dzieje się tak również przy każdej innej nadwyżce energetycznej w stosunku do dziennego zapotrzebowania.  

1 g alkoholu to w przybliżeniu 7 kcal. Można je określić jako puste kalorie, ponieważ nie dostarczają one organizmowi żadnych wartości odżywczych. 

Alkohol świetnie rozgrzewa 

Drugą kwestią jest rozgrzewające działanie alkoholu. Można się spotkać z tezą, że alkohol pomaga w ogrzaniu organizmu, np. podczas pobytu na nartach czy pieszych wycieczkach zimą. W rzeczywistości jest to pozorne uczucie ciepła. Tracimy je poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych, a wewnątrz naszego organizmu następuje wychłodzenie. 


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Alkohol wspomaga trawienie 

Alkohol wpływa pozytywnie na trawienie? Niestety nie – jest to kolejny mit. Alkohol podrażnia ściany żołądka, a jego nadużywanie może doprowadzić do patofizjologii m.in. w obrębie trzustki i wątroby, których prawidłowe funkcjonowanie wpływa na trawienie. 

Przeczytaj również:
Alkohol – jak wpływa na nasze zdrowie?

Alkohol poprawia jakość snu 

Alkohol bywa traktowany jako substancja wspomagająca zasypianie. Chociaż w wielu przypadkach uzyskuje się oczekiwany efekt, to taki sposób na sen jest daleki od prawidłowego. Nocny wypoczynek po spożyciu alkoholu nie jest tak wartościowy, jak w przypadku naturalnej drogi, przez co można obudzić się niewyspanym i nerwowym. 

Połączenie alkoholu i napojów energetycznych pozwala nam więcej wypić 

Alkoholu nie należy mieszać z tzw. energetykami. Tej mieszance przypisuje się negatywne działanie na organizm. Przeprowadzano wiele badań w tej kwestii, a naukowcy doszli na następujących wniosków: 

  • Nie istnieje tzw. zjawisko maskujące stan upojenia. 
  • Działanie energetyczne nie umożliwia większego spożycia i nie pomaga w metabolizmie alkoholu. 
  • Mieszanie alkoholu z napojami energetycznymi nie zwiększa „limitu” ogólnego spożycia alkoholu. 

Mieszanie alkoholi różnego typu sprawia, że bardziej się upijamy 

Ciekawostką są informacje krążące na temat mieszania trunków. Powszechnie uważa się, że jednoczesne picie różnych rodzajów alkoholu, np. piwa i wina lub wódki i whisky, prowadzi do znacznie większej intoksykacji, czyli głębszego upojenia alkoholowego. Ponadto mówi się o tym, że mieszanie różnych trunków potęguje siłę odczuwanego kaca.  

Aby sprawdzić tę tezę, należy przyjrzeć się związkom o nazwie kongenery, które znajdują się w alkoholu. Są one odpowiedzialne za wystąpienie kaca. Większą ilość kongenerów można znaleźć w: 

  • whisky, 
  • burbonie, 
  • brandy, 
  • czerwonym winie.  

Zatem jeżeli chcemy uniknąć kaca po spożyciu alkoholu, warto wybrać inne trunki.  

Ponadto badania nie potwierdzają występowania większego kaca po zmieszaniu różnych rodzajów alkoholu. 

Skąd więc wziął się ten mit? Rzadko zdarza się, że człowiek wypija jedno piwo i lampkę wina. Podczas mieszania kilku typów alkoholu po prostu spożywamy jego większą ilość. Co więcej, zaczynając picie od piwa i przechodząc do czegoś cięższego, np. wódki, kolejny alkohol zazwyczaj pijemy w podobnym tempie, nie zwracając uwagi na wyższą zawartość etanolu. Dlatego wydaje nam się, że mieszanie różnych rodzajów alkoholu wpływa na to, że bardziej się upijamy.  

Źródła: 

  • Köchling J., i in. Grape or grain but never the twain? A randomized controlled multiarm matched-triplet crossover trial of beer and wine. The American Journal of Clinical Nutrition, 109(2), s. 345–352, 2019. 
  • Rohsenow DJ., Howland J. The role of beverage congeners in hangover and other residual effects of alcohol intoxication: a review. Current Drug Abuse Reviews, 3, s. 76-79, 2010. 
  • Verster JC., Penning R. Treatment and prevention of alcohol hangover. Current Drug Abuse Reviews, 3(2), s. 103-109, 2010. 
  • Verster JC., i in. Alcohol mixed with energy drink (AMED): A critical review and meta‐analysis. Human Psychopharmacology, 33(2), s. 1-19, 2018.  
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę