Dieta matki karmiącej. Co warto wiedzieć?
Prawidłowe żywienie mamy to ważna kwestia, która wpływa na rozwój dziecka. W trosce o własne zdrowie, jak i zdrowie maluszka kobiety karmiące powinny dbać o odpowiednią ilość i jakość spożywanych posiłków. Czy istnieją jakieś zalecenia dotyczące diety matki karmiącej?
Czym jest laktacja?
Według obowiązującej definicji laktacja to proces wytwarzania i wydzielania mleka przez gruczoły sutkowe kobiety. Uzyskany pokarm to pełnowartościowy „płyn”, który zmienia i dostosowuje swój skład chemiczny w zależności od wieku dziecka. Stanowi on podstawę diety noworodka, a sam cykl karmienia i kontakt z matką przyczyniają się do nawiązania prawidłowej więzi między mamą a maluszkiem. W składzie mleka matki znajdują się:
- białka,
- węglowodany,
- tłuszcze,
- witaminy,
- sole mineralne,
- bakterie Lactobacillus,
- cholesterol,
- szereg związków o działaniu przeciwinfekcyjnym i wspomagającym rozwój układu odpornościowego.
Według zaleceń WHO dziecko powinno być karmione wyłącznie piersią do ukończenia 6. miesiąca życia. Karmienie naturalne powinno kontynuować się do ukończenia drugiego roku życia i dłużej, jednocześnie wprowadzając pokarmy uzupełniające.
Prawidłowa dieta matki karmiącej
Organizm poprzez wewnętrzne procesy potrafi regulować zawartość pokarmu. Głównymi substratami do produkcji mleka są produkty spożywane przez matkę. W przypadku niedoborowego żywienia głównym rezerwuarem składników niezbędnych do powstania pokarmu jest jej organizm. Dlatego, aby zachować prawidłowy stan zdrowia matki i dziecka, należy wprowadzić odpowiednią dietę w okresie laktacji. Dobowe zapotrzebowanie energetyczne w tym czasie jest zwiększone o ok. 670 kcal przez 6 pierwszych miesięcy w porównaniu z czasem przed ciążą, a następnie maleje do ok. 400 kcal (niektóre źródła wskazują na ok. 500 kcal).
Najlepiej zwiększyć ilość spożywanych kilokalorii o 500-600 kcal na dobę, co jest wyśrodkowaną wartością.
Jest to ważny aspekt, którego przestrzeganie zabezpiecza przed niebezpiecznym i intensywnym obniżeniem masy ciała matki, często o podłożu katabolicznym w stosunku do masy mięśniowej.
Prawidłowe żywienie w okresie laktacji dotyczy regularnej i zbilansowanej diety. Można ją nazwać „dietą zdrowego człowieka”, która niewiele różni się od rekomendacji dla przeciętnej dorosłej osoby. Mimo wzrostu zapotrzebowania na niektóre mikro- i makroelementy pewne kwestie pozostają takie same.
Przeczytaj również:
Okiem położnej – jak pobudzić laktację po porodzie [wywiad]
Dieta matki karmiącej, czyli „dieta zdrowego człowieka”
Do zaleceń – zarówno w okresie laktacji, jak i w standardowym jadłospisie dorosłego człowieka – należy ograniczenie spożywania:
- kwasów tłuszczowych nasyconych,
- kwasów tłuszczowych typu trans,
- żywności przetworzonej,
- nadmiaru słodkich i słonych przekąsek,
- żywności typu fast food,
- soli.
Obróbka termiczna powinna obejmować:
- gotowanie,
- duszenie,
- pieczenie.
Posiłki należy jeść regularnie w ilości 4-5 na dobę. Kaloryczność poszczególnych dań powinna być dostosowana do trybu życia danej osoby. W przypadku kobiet karmiących styl życia obejmuje klasyczne funkcjonowanie w ciągu dnia, stąd największymi z posiłków powinny być obiad i śniadanie, aby uniknąć objadania się wieczorem.
Szczegółowe zalecenia dla kobiet w okresie laktacji obejmują spożycie niektórych składników odżywczych w większej ilości niż w przypadku normalnego stanu fizjologicznego. Do takich związków należą:
- witaminy: A, E, C, B1, B2, niacyna, B6, foliany, B12, biotyna, kwas pantotenowy i cholina,
- składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, cynk, miedź, jod, selen, mangan i potas.
Nie stanowi to jednak podstawy do szczególnej suplementacji tych składników, ponieważ można je uzyskać z pożywienia o wysokiej bioprzyswajalności. Kluczem jest pełnowartościowa dieta bogata w różnorodne produkty, a w szczególności warzywa, owoce i wapń pochodzący z mleka i produktów mlecznych.
Wyjątkiem jest żelazo, którego poziom należy systematycznie badać, a dawki suplementacji należy dostosować według zaleceń lekarza.
Witamina D powinna być suplementowana przez każdego z nas w okresie jesienno-zimowym. Kobiety podczas laktacji, ze względu na intensywne korzystanie z zapasów wapnia, a także potencjalne zaburzenia nastroju, powinny przyjmować 1500-2000 UJ witaminy D/dobę.
Bezwzględnym zakazem jest spożywanie alkoholu, a także przyjmowanie narkotyków i palenie papierosów.
Rekomendowana podaż płynów przewyższa normy dla ciąży i sięga ok. 2700 ml/dobę. Stanowi to bazę do produkcji pokarmu dla dziecka.
W przypadku diety ubogiej w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 można wprowadzić suplementację. Niemniej jednak warto uwzględnić w jadłospisie produkty będące bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, czyli:
- siemię lniane,
- olej lniany,
- olej rzepakowy nierafinowany tłoczony na zimno,
- nasiona chia,
- tłuste ryby morskie,
- orzechy włoskie.
Przeczytaj również:
Kwasy omega-3 i omega-6 – dlaczego są tak ważnym elementem diety?
Udział białka (składnika budulcowego organizmu) w diecie powinien wynosić od 1,2 g do 1,44 g/kg masy należnej. W diecie klasycznej naprawdę rzadką sytuacją jest niedobiałczenie, ponieważ w naszym jadłospisie obecnych jest wiele produktów pochodzenia zwierzęcego.
Grupą ryzyka niedostatecznej podaży białka są kobiety karmiące, które stosują dietę wegańską.
Przeczytaj również:
7 ciekawych faktów dotyczących karmienia piersią
Mity żywieniowe związane z laktacją
Wokół żywienia w okresie laktacji powstało wiele mitów, które niesłusznie eliminują szeroką gamę produktów bogatych w wartości odżywcze.
Jednym z najpopularniejszych jest kwestia produktów alergizujących. Niegdyś uważano, że spożywanie potencjalnie alergizującej żywności przez matkę może mieć wpływ na odporność dziecka.
Według obecnych badań odchodzi się od tej hipotezy i zaleca kobiecie spożywanie tych pokarmów przy jednoczesnej obserwacji maluszka.
Co ciekawe wczesna ekspozycja na antygeny pokarmowe zachodzi już w trakcie życia płodowego, dlatego niemożliwa jest ich całkowita eliminacja.
Należy pamiętać, że produkty spożywane przez matkę nie wpływają na powstanie alergii, astmy czy atopowego zapalenia skóry u dziecka.
Kolejnym aspektem są kolki jelitowe przypisywane głównie nieprawidłowej diecie matki. Okazuje się jednak, iż etiologia tych objawów jest wysoce nieswoista, ciężka do zdiagnozowania i istnieje wiele potencjalnych przyczyn kolek.
Jedynym czynnikiem dietozależnym związanym z kolkami jest alergia na białka mleka krowiego. Jeżeli zostanie ona udowodniona, należy wyeliminować mleko i produkty mleczne, a objawy kolki powinny ustąpić.
Podsumowując, laktacja nie jest wskazaniem do szczególnych zaleceń żywieniowych. Jadłospis powinien być bardzo zbliżony do diety przeciętnego człowieka, a różni go przede wszystkim zwiększone zapotrzebowanie na makro- i mikroelementy.
- Czerwionka-Szaflarska M., Gawryjołek J. Kolka jelitowa w praktyce pediatrycznej. Forum Medycyny Rodzinnej, 4(6), s. 408-414, 2010,
- Ehmke vel Emczyńska-Seliga E. Co może jeść kobieta karmiąca? Wszystko! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia, 2019,
- Jeleń K. i in. Odżywianie w okresie ciąży i laktacji a ryzyko wystąpienia choroby atopowej u dziecka. Standardy Medyczne, Pediatria, 12, s. 587-592, 2015,
- Makowska-Donajska M. Suplementacja witamin i składników mineralnych podczas laktacji. Pielęgniarstwo XXI wieku, 17(2), 54-57, 2018.