Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
66

Dieta w dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać?

Słuchaj artykułu

Dna moczanowa (podagra) to choroba często spowodowana przez niewłaściwą dietę. Odkładające się w stawach kryształy kwasu moczowego powodują ból i ograniczają sprawność. Jakie produkty spożywcze wybierać przy dnie moczanowej? Jakich produktów unikać? 

Dieta w dnie moczanowej. Co jeść, a czego unikać?

W przebiegu dny moczanowej dochodzi do zaburzenia metabolizmu puryn i zwiększenia poziomu kwasu moczowego we krwi. Puryny to związki chemiczne obecne w produktach spożywczych, zwłaszcza tych bogatych w białko. Nadmiar kwasu moczowego odkłada się w stawach, co powoduje stan zapalny, zaczerwienienie i ból. Dna moczanowa może pojawić się u osób, które spożywają dużą ilość puryn.  

W leczeniu dny moczanowej bardzo ważną rolę odgrywa dieta. Może ona obniżyć poziom kwasu moczowego i zapobiec napadom dny moczanowej. Według wskazań podaż puryn z diety przy dnie moczanowej powinna być ograniczona do 300 mg/dzień, a w trakcie ataków dny do 120 mg/dzień. 

Dna moczanowa – co jeść, czego unikać 

W diecie moczanowej bardzo ważny jest dobór odpowiednich produktów spożywczych, które nie zwiększają stężenia kwasu moczowego. 

Zalecane:

  • warzywa, np. papryka, bakłażan, cukinia, ogórek, sałata, marchew, rzodkiewka, burak;
  • owoce, np. wiśnie, czereśnie, jabłka, maliny, jagody;
  • produkty zbożowe, np. pieczywo razowe, ryż brązowy, gruboziarniste kasze, płatki owsiane górskie;
  • chude i półtłuste mleko oraz jego przetwory: ser biały, jogurty, maślanka, kefir;
  • jaja;
  • strączki, np. ciecierzyca, soczewica, soja, fasola;
  • zdrowe tłuszcze – orzechy, oliwa z oliwek, olej lniany, margaryna miękka.

Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Akceptowalne:

  • mięso – drób, wołowina, jagnięcina;
  • szpinak;
  • kukurydza;
  • grzyby;
  • łosoś, karp, makrela, mintaj, dorsz, sandacz, flądra;
  • czekolada.

Niezalecane: 

  • podroby, np. wątróbka;
  • pasztety;
  • konserwy;
  • galarety mięsne;
  • wywary mięsne;
  • owoce morza – langusty, małże, homary, krewetki;
  • szproty, śledzie, sardynki, tuńczyk, anchois, ikra;
  • drożdże piekarskie;
  • piwo, napoje spirytusowe.

Praktyczne porady: 

  • Jedz 4-5 posiłków dziennie, co 3-4 godziny. 
  • W okresie napadów dny moczanowej najlepiej wybierz dietę wegetariańską. 
  • Ogranicz produkty spożywcze z dużą ilością fruktozy i syropu glukozowo-fruktozowego. Fruktoza zwiększa produkcję kwasu moczowego w organizmie. 
  • Do codziennej diety włącz mleko i jego przetwory. Zawarte w mleku kazeina i laktoglobulina mogą obniżać stężenie kwasu moczowego we krwi średnio o 0,25 mg/dl. 
  • Nie wykluczaj z diety nasion roślin strączkowych. Mimo zawartości puryn ich wchłanianie jest bardzo niskie. Nie podnoszą ilości kwasu moczowego we krwi, a są dobrym źródłem białka w diecie. 
  • Jedz więcej warzyw, najlepiej surowych. 
  • Wprowadź do swojej diety wiśnie, które mogą obniżać stężenie kwasu moczowego we krwi. 
  • Zadbaj o odpowiednią podaż witaminy C w diecie. Zwiększa ona usuwanie kwasu moczowego przez nerki.  

  • Unikaj smażenia potraw, postaw na gotowanie na parze lub w wodzie.  
  • Nie pij wywarów z gotowanych mięs i kości.  
  • Wypijaj co najmniej 3 litry płynów na dzień, najlepiej wody. Ograniczy to odkładanie się kryształów kwasu moczowego. 
  • Wyeliminuj z diety alkohol, w szczególności wysokopurynowe piwo.  
  • Jeśli masz nadwagę, postaraj się zredukować liczbę kilogramów. Obniżenie masy ciała zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi.  

Dna moczanowa – leczenie cytryną 

Zwolennicy naturalnych metod leczenia proponują terapię cytrynami przy dnie moczanowej. Terapia ta polega na piciu soku z cytryny połączonego z wodą przez 3 dni. Cytryny są bogate w witaminę C, która przyspiesza usuwanie kwasu moczowego przez nerki. Regularne spożywanie soku z cytryny może zatem wpłynąć pozytywnie na dnę moczanową i obniżenie poziomu kwasu moczowego we krwi. Warto jednak pamiętać, że najlepszą metodą leczenia dny moczanowej jest stosowanie się do zaleceń lekarza i zmiana diety na niskopurynową.  

Dna moczanowa a alkohol 

Alkohol jest substancją, która zmniejsza wydalanie kwasu moczowego wraz z moczem. Przez to działanie nadmiar kwasu odkłada się w postaci kryształów i wywołuje objawy dny moczanowej. Najlepiej całkowicie zrezygnować z alkoholu. 

Dna moczanowa – przykładowy jadłospis 

  • Śniadanie: naleśniki z mąki pszenno-żytniej z lekkim twarożkiem z dodatkiem pomidorków koktajlowych i bazylii. 
  • II śniadanie: kanapki z chleba razowego z pastą z czerwonej soczewicy, oliwkami i natką pietruszki. 
  • Obiad: curry z dyni i ciecierzycy z ryżem.  
  • Podwieczorek: koktajl wiśniowy z dodatkiem jabłka, borówek i siemienia lnianego. 
  • Kolacja: sałatka z rukolą, roszponką, serem mozzarella light i nektarynką, z grzankami z chleba graham.


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/03/zalecenia_dietetycy_dna-moczanowa.pdf 
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/czy-chorujac-na-dne-moczanowa-nalezy-eliminowac-rosliny-straczkowe/  
  • Wolnicka K. i in., Zalecenia żywieniowe w dnie moczanowej, Warszawa 2023. 
  1. 18 czerwca 2021, 03:39
    Anonim

    Czy seler lub sok z selera można pić przy dnie moczanowej ?

    1. 21 czerwca 2021, 09:44
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      Dzień dobry.
      Seler to warzywo o niskiej zawartości związków purynowych, dlatego jest zalecany u osób cierpiących na dnę moczanową. W przypadku ostrego napadu choroby szczególnie sprawdzi się sok z tego warzywa.

  2. 21 lipca 2021, 23:04
    grzegorz

    witam.czy piwo bezalkoholowe też jest zabronione przy dnie?

    1. 26 lipca 2021, 11:52
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Dzień dobry.
      Przy dnie moczanowej spożywanie piwa jest przeciwwskazane, również tego bezalkoholowego. Może ono zawierać puryny, które zwiększają ilość kwasu moczowego i mogą wywołać napad dny moczanowej.

  3. 2 sierpnia 2021, 13:29
    Tadeusz

    Czy przy dnie moczanowej można pić kwas z kapusty kiszonej i z ogórków kiszonych cytryna

    1. 4 sierpnia 2021, 13:05
      mgr farm. Marta Junowicz
      mgr farm. Marta Junowicz

      Dzień dobry.
      Kapusta i ogórki należą do produktów ubogopurynowych, jednak ich kiszonki zawierają duże ilości soli, którą należy ograniczać w przypadku dny moczanowej. Cytryna, pomimo kwaśnego smaku, nie zakwasza organizmu, więc owoc i jego sok mogą być bezpiecznie spożywane. Warto skorzystać z pomocy dietetyka, który będzie wsparciem w przestrzeganiu codziennej diety przy tym schorzeniu.

  4. 30 sierpnia 2021, 19:11
    sf.

    Ech, chciałbym zobaczyć dietę na dnę moczanową, gdzie lekarz nie próbuje przy okazji sprzedać pacjentowi diety “żyj zdrowo i długo jak asceta” tylko ograniczyć ją do tego, co autentycznie zawiera duże ilości puryn.

  5. 27 lutego 2023, 17:35
    Danuta

    bardzo dziękuję za ten artykuł

  6. 15 stycznia 2024, 05:54
    Krzysztof

    W końcu jest jeden z niewielu artykułów w którym konkretnie jest opisane co wolno jeść a co jest szkodliwe i zabronione.
    Konkret nawet dla tych którzy pogubili się w gąszczu nawzajem wykluczających się informacji zalewających internet.
    Brawo i dziękuję bardzo.

    1. 15 stycznia 2024, 08:14
      Poradnik Gemini
      Poradnik Gemini

      Cieszymy się, że artykuł był dla Pana przydatny!

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę