Dieta po operacji resekcji wyrostka robaczkowego
W rekonwalescencji po operacji wycięcia wyrostka robaczkowego zalecana jest dieta lekkostrawna, odciążająca układ pokarmowy. Powinna być dobrze zbilansowana i dostarczać wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Dieta po operacji resekcji wyrostka robaczkowego – na czym polega?
Odpowiednie postępowanie żywieniowe po operacji resekcji wyrostka robaczkowego jest niezbędne, aby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. W okresie rekonwalescencji zastosowanie ma dieta lekkostrawna, która powinna pokryć zapotrzebowanie energetyczne i dostarczyć wszystkich składników pokarmowych. Kluczowym założeniem diety jest dobór produktów łatwostrawnych i zastosowanie odpowiednich technik przygotowywania posiłków. Wykluczeniu podlegają wszystkie tłuste, smażone, pieczone, długo zalegające w żołądku, wzdymające, pikantne potrawy i produkty. Należy również ograniczyć zawartość błonnika pokarmowego, w tym celu zaleca się:
- spożywanie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców;
- obieranie warzyw i owoców;
- gotowanie, przecieranie i miksowanie pokarmów;
- spożywanie oczyszczonych (białych) produktów zbożowych.
Co można jeść po operacji resekcji wyrostka robaczkowego?
Po resekcji wyrostka robaczkowego węglowodany powinny stanowić połowę wartości energetycznej w diecie. Przy ich wyborze należy kierować się zawartością błonnika pokarmowego – zalecane są jasne odmiany pieczywa.
Źródła węglowodanów zalecane w diecie po resekcji wyrostka robaczkowego:
- chleb pszenny;
- bułki kajzerki;
- kasze: manna, jaglana, jęczmienna;
- biały ryż;
- białe makarony;
- ziemniaki;
- kluski.
Istotne jest dostarczenie pełnowartościowego białka o wysokiej wartości biologicznej, które znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zalecane są chude mięso, takie jak cielęcina, kurczak, indyk oraz chude ryby, takie jak dorsz, sola, morszczuk, mintaj. Dobrym wyborem będą również mleko i przetwory mleczne – należy jednak wybierać te chude czy półtłuste. Do diety można również włączyć gotowane jajka w ograniczonych ilościach.
Tłuszcze powinny być dodawane do potraw na surowo, w postaci olejów roślinnych – oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, oleju lnianego. Dozwolone jest również stosowanie masła (w kontrolowanych ilościach). Nie zaleca się używania margaryny, śmietany, smalcu, słoniny, boczku, tłustych gatunków mięs czy ryb.
Dieta po operacji resekcji wyrostka robaczkowego – jak przygotowywać posiłki?
Potrawy powinny być przygotowywane na świeżo, tuż przed spożyciem. Zalecane techniki kulinarne przygotowywania potraw to gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania, pieczenie w folii czy na pergaminie, bez dodatku tłuszczu. Zabronione jest smażenie na tłuszczu, ponieważ tak przygotowane produkty są ciężkostrawne. Tłuszcze roślinne należy dodawać do gotowych potraw na surowo.
Dieta po operacji resekcji wyrostka robaczkowego – czego unikać?
Niezalecane są tłuste gatunki mięs, wędlin, ryb, wędzonki oraz tłuste produkty mleczne. Wykluczeniu podlegają również produkty bogate w błonnik pokarmowy – pełnoziarniste pieczywo, pieczywo żytnie, bułki grahamki, gruboziarniste kasze, brązowy ryż czy pełnoziarnisty makaron. Niezalecane są warzywa kapustne, nadmiernie wzdymające i obciążające przewód pokarmowy, takie jak: cebula, czosnek, por, warzywa strączkowe, ogórki, brukiew, rzodkiewka, kalarepa, warzywa marynowane. Zabronione są również niektóre owoce, takie jak: gruszki, czereśnie, owoce suszone. Wykluczeniu podlegają także niektóre przyprawy: pieprz, papryka, chili, curry, ziele angielskie, gorczyca. Należy ograniczać również słodycze i fast foody.
Przeczytaj również:
Dieta w żylakach przełyku – o czym warto pamiętać?
Źródła:
- Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010.
- Ciborowska H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, 2007.
- Jarosz M., Normy żywienia dla populacji Polski, Instytut Żywności i Żywienia, 2017.