Octan sodu (E262). Jakie ma zastosowanie?
Producenci, aby przedłużyć świeżość produktów żywnościowych, często stosują konserwanty. Wyróżniamy ponad 1500 rodzajów konserwantów – w tym octan sodu oznaczany symbolem E262. Czy jest szkodliwy?
Octan sodu (E262) – charakterystyka
Octan sodu należy do grupy związków organicznych. Jest to sól sodowa kwasu octowego. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji bakteryjnej cukru lub melasy. Występuje w postaci białego lub bezbarwnego proszku. W kontakcie z wodą uwalnia charakterystyczną woń octu, na ogół jednak jest substancją bezzapachową. Octan sodu jest substancją higroskopijną. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie, gorzej w alkoholu etylowym.
Octan sodu (E262) – zastosowanie
Octan sodu znalazł zastosowanie przede wszystkim w przemyśle spożywczym. Wykorzystuje się go również w kosmetyce – jako konserwant i stabilizator. Dodatek octanu sodu do kosmetyków uniemożliwia rozwój mikroorganizmów i maskuje nieprzyjemny zapach. Dzięki dodatkowi E262 kosmetyki zachowują stałe pH.
Ze względu na swoje właściwości octan sodu stosowany jest także w produkcji ogrzewaczy do stóp czy rąk. Wyglądają one jak kompresy żelowe i mogą mieć różne kształty. W wyniku aktywacji, np. poprzez wytrząsanie zawartości lub złamanie blaszki umieszczonej w roztworze, octan sodu ulega krystalizacji, wydzielając przy tym ciepło.
Octan sodu (E262) – zastosowanie w żywności
Octan sodu to powszechny konserwant. Na etykiecie produktów spożywczych oznaczony jest symbolem E262. Pełni rolę stabilizatora kwasowości. Octan sodu jest jednym z niewielu konserwantów występujących naturalnie w przyrodzie. E262 utrzymuje stałe pH produktu i wykazuje działanie bakteriobójcze. Ma zdolność wiązania jonów metali, dlatego jest tzw. sekwestrantem – zapobiega zmianie barwy, konsystencji i smaku żywności.
Znajdziemy go w składzie:
- dżemów,
- galaretek,
- majonezów,
- sosów (słodkich i wytrawnych),
- olejów,
- cukierków,
- przetworów zbożowych,
- koncentratów do zup,
- przetworów mięsnych i rybnych.
Octan sodu (E262) – czy jest szkodliwy?
Octan sodu jest uznany za substancję bezpieczną dla ludzi. Kwas octowy i jego sole zawarte w żywności są metabolizowane w wątrobie – najpierw do jonu wodorowęglanowego, a następnie do dwutlenku węgla i wody. Jedynym przeciwwskazaniem do spożycia E262 jest uczulenie na ocet. Jest substancją bezpieczną również dla dzieci i kobiet w ciąży.
Przeczytaj również:
Likopen (E160d) – właściwości i zastosowanie
- Bosacka K., Kozłowska-Wojciechowska M., Czy wiesz, co jesz?, Poznań 2011.
- Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, 2008.
- Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K., Kompendium dodatków do żywności.