Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
2

Porzeczka – rodzaje, wartość odżywcza, właściwości

Słuchaj artykułu

Porzeczki określa się mianem superfood – charakteryzują się wysoką wartością odżywczą i działają prozdrowotnie. Często rosną w przydomowych ogródkach i na działkach. Dlaczego warto jeść porzeczki?

Porzeczka – rodzaje, wartość odżywcza, właściwości

Porzeczka – charakterystyka i rodzaje 

Porzeczka to popularny w Polsce krzew owocowy z rodziny agrestowatych. Jest łatwa w uprawie, osiąga maksymalnie 3 m wysokości. W Polsce występuje w trzech, różniących się od siebie barwą i smakiem, odmianach. Wyróżniamy porzeczkę czarną, czerwoną i białą


Produkty zawierające porzeczki
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Porzeczka – wartość odżywcza 

Porzeczki cechują się niską wartością energetyczną (ok. 30 kcal/100 g). Są źródłem: 

  • błonnika pokarmowego; 
  • składników mineralnych (takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, miedź); 
  • witamin (zwłaszcza witaminy C). 

Szczególnie bogata w witaminę C jest czarna porzeczka. Porzeczki czarne i czerwone zawierają również beta-karoten. 

Czarna porzeczka – wartość odżywcza w 100 g: 

  • wartość energetyczna: 35 kcal; 
  • białko: 1,3 g; 
  • tłuszcz: 0,2 g; 
  • węglowodany: 14,9 g; 
  • błonnik pokarmowy: 7,9 g; 
  • wapń: 39 mg; 
  • żelazo: 1,2 mg; 
  • magnez: 20 mg; 
  • fosfor: 58 mg; 
  • potas: 336 mg; 
  • sód: 2 mg; 
  • cynk: 0,32 mg; 
  • miedź: 0,11 mg; 
  • witamina C: 182 mg; 
  • witamina B1: 0,06 mg; 
  • witamina B2: 0,03 mg; 
  • witamina B6: 0,08 mg; 
  • beta-karoten: 81 µg. 

Czerwona porzeczka – wartość odżywcza w 100 g: 

  • wartość energetyczna: 31 kcal; 
  • białko: 1,1 g; 
  • tłuszcz: 0,2 g; 
  • węglowodany: 13,8 g; 
  • błonnik pokarmowy: 7,7 g; 
  • wapń: 36 mg; 
  • żelazo: 0,9 mg; 
  • magnez: 12 mg; 
  • fosfor: 33 mg; 
  • potas: 259 mg; 
  • sód: 2 mg; 
  • cynk: 0,22 mg; 
  • miedź: 0,11 mg; 
  • witamina C: 45,8 mg; 
  • witamina B1: 0,04 mg; 
  • witamina B2: 0,02 mg; 
  • witamina B6: 0,04 mg; 
  • beta-karoten: 24 µg. 

Biała porzeczka – wartość odżywcza w 100 g: 

  • wartość energetyczna: 33 kcal; 
  • białko: 1 g; 
  • tłuszcz: 0,2 g; 
  • węglowodany: 13,1 g; 
  • błonnik pokarmowy: 6,4 g; 
  • wapń: 30 mg; 
  • żelazo: 1 mg; 
  • magnez: 12 mg; 
  • fosfor: 23 mg; 
  • potas: 275 mg; 
  • sód: 1 mg; 
  • cynk: 0,22 mg; 
  • miedź: 0,13 mg; 
  • witamina C: 40 mg; 
  • witamina B1: 0,08 mg; 
  • witamina B2: 0,02 mg; 
  • witamina B6: 0,05 g; 
  • beta-karoten: 0 µg. 

Porzeczka – właściwości 

Porzeczki obfitują w polifenole, czyli związki chemiczne o silnych właściwościach przeciwutleniających, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Porzeczki są również źródłem antocyjanów, które wpływają korzystnie na układ krążenia i obniżają poziom złego cholesterolu. Spożywanie owoców bogatych w antocyjany może mieć także korzystny wpływ na narząd wzroku. 

Porzeczki działają również przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo – ze względu na zawartość flawonoidów, witamin antyoksydacyjnych (A, C, E) i kwasów fenolowych. 

Dzięki zawartości witaminy C i związków bioaktywnych porzeczki (zwłaszcza czarna porzeczka) wzmacniają odporność. Ponadto mają działanie odtruwające i wspierają pracę układu moczowego.  

Porzeczki są niskokaloryczne – dobrze sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego regulują pracę przewodu pokarmowego – wspomagają perystaltykę jelit i przeciwdziałają zaparciom. Ze względu na niski indeks glikemiczny są odpowiednie dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność.

Przeczytaj również:
Wartości odżywcze truskawek – dlaczego warto je jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń

Źródła: 

  1. Lamer Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010. 
  2. Cieślowska B., Cieślowska P., Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Wydawnictwo SBM, 2016. 
  3. Gryszczyńska B., Iskra M., Gryszczyńska A. i wsp., Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców jagodowych, Postępy Fitoterapii 2011, 4. 
  4. Jurgiel-Małecka G., Buchwał A., Charakterystyka składu chemicznego owoców porzeczki uprawianej w rejonie Pomorza Zachodniego, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2016, 6 (109), 90-101. 
  5. Gopalan A., Reuben S. C., Ahmed S. i wsp., The health benefits of blackcurrants. Food & function, 2012,3(8), 795-809. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę