Domowy izotonik – jak przygotować zdrowy napój izotoniczny?
Izotonik to napój, który doskonale nawadnia organizm. Istnieje wiele sytuacji, w których zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na wodę i elektrolity – m.in. intensywny trening, upały czy dolegliwości żołądkowo-jelitowe połączone z wymiotami. W takim momencie doskonale sprawdzi się napój izotoniczny. Co więcej, można go przygotować samodzielnie w domu!
Czym jest napój izotoniczny?
Napój izotoniczny to płyn uzupełniający wodę i elektrolity w organizmie. Jego osmolalność (czyli stężenie rozpuszczonych w wodzie substancji) jest zbliżona do płynów ustrojowych człowieka.
W związku z tym izotonik stanowi optymalną formę efektywnego nawodnienia.
W składzie napoju izotonicznego znajdują się składniki, które organizm naturalnie traci w przypadku intensywnego pocenia się.
Podstawowe składniki izotoniku to:
- 4-8 g węglowodanów (cukru)/ 100 ml płynu,
- 23-69 mg sodu/ 100 ml płynu.
Najczęściej w napoju izotonicznym znajdziemy również inne elektrolity, takie jak potas, wapń czy magnez [1].
Izotoniki – dla kogo są przeznaczone?
W ostatnich latach obserwuje się zwiększone spożycie izotoników. Nie są to już napoje wybierane wyłącznie przez sportowców czy osoby rekreacyjnie uprawiające sport. Zwiększenie zainteresowania napojami izotonicznymi widać m.in. wśród młodzieży [2].
Należy pamiętać, że częste spożywanie napojów izotonicznych może doprowadzić do dostarczania do organizmu nadmiernej ilości cukrów prostych i soli.
Taki sposób odżywiania to prosta droga do nadwagi czy otyłości. Wysokie ilości sodu prowadzą do zaburzeń w metabolizmie tkanki tłuszczowej. Cukry proste zawarte są przede wszystkim w żywności o niskiej wartości odżywczej, a więc zwiększanie ich udziału pogarsza jakość diety.
Jeśli chodzi o sól, jej długotrwałe spożywanie w nadmiarze może doprowadzić do rozwinięcia chorób układu krążenia, takich jak nadciśnienie tętnicze czy udar mózgu, a także raka żołądka.
Optymalny poziom spożycia sodu (nie soli) to wartości poniżej 1500 mg na dobę [3].
Przeliczając to na główne źródło sodu, czyli właśnie sól kuchenną, daje nam to maksymalnie jedną płaską łyżeczkę dziennie.
W związku z tym dodatkowe źródło soli w postaci izotoniku nie powinno być elementem codziennej diety.
Izotonik można włączyć wówczas, gdy zwiększa się zapotrzebowanie na wodę i elektrolity, np. u sportowców wyczynowych, u których niezwykle istotne jest utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej [4].
Czy izotonik to napój energetyzujący?
Napoje izotoniczne i napoje energetyzujące często traktowane są jako tożsame produkty. Jednak między obiema grupami napojów istnieją istotne różnice. Napoje energetyzujące są wzbogacone w składniki zmniejszające zmęczenie i poprawiające koncentrację – przede wszystkim kofeinę oraz taurynę, guaranę i wiele innych. Zazwyczaj zawierają one więcej cukrów prostych niż izotoniki w celu zniwelowania gorzkiego posmaku składników o działaniu pobudzającym. Natomiast napoje izotoniczne spożywa się w celu zapewnienia równowagi wodno-elektrolitowej, co wpływa na sprawność całego organizmu [5].
Jak zrobić zdrowy napój izotoniczny?
Rynek oferuje gotowe napoje izotoniczne. W skład takich produktów wchodzą woda i substancje odżywcze – przede wszystkim składniki mineralne (sód, potas, magnez, wapń). Napój izotoniczny może także zawierać witaminy, węglowodany proste (często zastępowane słodzikami) oraz aminokwasy, L-karnitynę i L-glutaminę.
Podczas wyboru izotoniku warto kierować się składem i unikać produktów zawierających substancje konserwujące i barwniki [6].
Aby mieć pewność, że napój izotoniczny zawiera w pełni naturalne składniki, można przygotować go samodzielnie w domu. W tym celu należy sięgnąć po produkty, które dostarczą podstawowych składników pozwalających na zadbanie o równowagę wodno-elektrolitową, czyli źródła węglowodanów i sodu. Dodatkowo napój można wzbogacić o dowolne dodatki smakowe. Bazą domowego izotoniku jest woda.
Ważne są proporcje między poszczególnymi składnikami.
Przykładowa receptura na litr domowego izotoniku:
- 1000 ml wody,
- 40-80 g cukru (można zamienić na miód),
- 1-1,5 g soli kuchennej,
- dodatki smakowe: sok z cytryny, mięta, rozmaryn,
- 2-3 kostki lodu.
Przygotowanie domowego napoju izotonicznego jest niezwykle proste. Wystarczy połączyć ze sobą składniki i gotowe! Cukier i sól można rozpuścić w odrobinie letniej wody. Dla lepszego smaku można rozgnieść świeże zioła przed dodaniem do wody. Aby napój zyskał bardziej wyrazisty smak, można go pozostawić na pół godziny w lodówce.
Izotonik może okazać się przydatny w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania na wodę i elektrolity. Przy wyborze warto czytać etykiety produktów i weryfikować ich skład. Można także przygotować domowy napój izotoniczny. Dzięki temu uzyskamy dobrze nawadniający płyn bez zbędnych dodatków. Pamiętaj jednak, by nie przesadzać z jego ilością na co dzień, ponieważ nadmierne spożywanie cukru i soli nie jest korzystne dla zdrowia.
Przeczytaj również:
Jak i czym uzupełnić elektrolity? Które elektrolity warto wybrać?
Źródła:
- https://www.foodfakty.pl/napoje-funkcjonalne-przeglad-rynku.
- Marcinkowska U. i wsp., Zmiany w konsumpcji napojów wśród młodzieży, Probl Hig Epidemiol 2014, 95 (4):907-911.
- Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.
- Frączek B., Gacek M., Grzelak A., Żywieniowe wspomaganie zdolności wysiłkowych w grupie sportowców wyczynowych, Probl Hig Epidemiol 2012, 93 (4):817-823.
- Anyżewska A., Lewczuk J., Napoje energetyzujące – charakterystyka, rozpowszechnienie, konsekwencje zdrowotne. Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna, 2019. 255-275.
- https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dla-kogo-napoje-izotoniczne-i-energetyczne/