Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Inhalatory
X - Nutricia Bebilon
X - Nutricia Danacol
X - Galena DiaB12
X - Novamed Flaem
10

Alergeny w kosmetykach. Poznaj listę najczęstszych!

Słuchaj artykułu

Alergenami są substancje, które wywołują reakcje alergiczne u niektórych osób. Wiele z nich występuje w kosmetykach. Z którymi spotkasz się najczęściej? Sprawdź!

Alergeny w kosmetykach. Poznaj listę najczęstszych!

Jak działają alergeny?

Alergeny zapachowe wywołują reakcje alergiczne najczęściej.

Według szacunków 1-3% populacji generalnej cierpi na alergię kontaktową na składniki zapachowe. Około 16% pacjentów z wypryskiem – egzemą – w populacji europejskiej jest uczulonych na alergeny zapachowe. 

Alergeny zapachowe mogą wywoływać reakcje uczuleniowe w obrębie skóry. W większości są to reaktywne niskocząsteczkowe substancje chemiczne. Działają one na zasadzie haptenów – mogą powodować odpowiedź odpornościową po połączeniu z odpowiednimi białkami. Istota działania alergenów najczęściej polega zatem na związaniu haptenu ze specyficznymi białkami obecnymi w skórze. Skutkiem tego jest reakcja alergiczna. Niektóre z alergenów wymagają wcześniejszej aktywacji, np. chemicznej lub enzymatycznej, aby wywołać alergię. Reakcje nadwrażliwości mogą się objawiać w różnorodny sposób, głównie poprzez alergiczne kontaktowe zapalenie skóry.

Najczęstsze alergeny w kosmetykach – lista

Najważniejszym aktem prawnym regulującym zasady wprowadzania kosmetyków do obrotu i ich dystrybucję na terenie Unii Europejskiej jest Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku dotyczące produktów kosmetycznych. Opisuje ono również, które alergeny zapachowe powinny być obowiązkowo oznakowane na etykiecie produktu kosmetycznego.

Dany alergen musi być wymieniony w składzie INCI na etykiecie kosmetyku, jeśli przekracza stężenie:

  • 0,01% w produkcie spłukiwanym (np. mydło lub żel pod prysznic),
  • 0,001% w kosmetyku niespłukiwanym, pozostającym na skórze (np. krem do twarzy, balsam do ciała).

Alergeny podlegające obowiązkowemu oznakowaniu są wymienione w załączniku III Rozporządzenia 1223/2009.

Początkowo do grupy tej należało 26 alergenów pochodzących z syntetycznych kompozycji zapachowych, olejków eterycznych i ekstraktów, w tym:

  • Alpha-Isomethyl Ionone,
  • Amyl Cinnamal,
  • Amyl Cinnamyl Alcohol,
  • Anise Alcohol,
  • Benzyl Alcohol,
  • Benzyl Benzoate,
  • Benzyl Cinnamate,
  • Benzyl Salicylate,
  • Butylphenyl Methylpropional,
  • Cinnamal,
  • Cinnamyl Alcohol,
  • Citral,
  • Citronellol,
  • Coumarin,
  • Eugenol,
  • Evernia Prunastri Extract,
  • Evernia Furfuracea Extract,
  • Farnesol,
  • Geraniol,
  • Hexyl Cinnamal,
  • Hydroxycitronellal,
  • Hydroksyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde,
  • Isoeugenol,
  • Limonene,
  • Linalool,
  • Methyl 2-Octynoate.

W międzyczasie lista ta skróciła się o 2 alergeny: Hydroksyisohexyl 3-Cyclohexene Carboxaldehyde (lyral; HICC) oraz Butylphenyl Methylpropional [lilial; aldehyd 2-(4-tert-butylobenzylo)propionowy)]. Zostały one objęte zakazem stosowania w kosmetykach. Aktualnie producenci kosmetyków mają więc obowiązek wymieniania na etykietach 24 alergenów z powyższej listy. Te alergeny to substancje, dla których odnotowywano dużą ilość reakcji uczuleniowych wśród konsumentów kosmetyków 

Zwróćmy uwagę, że do grupy najczęstszych alergenów należą substancje pochodzenia:

  • naturalnego (np. Limonene zawarty w olejkach cytrusowych, Linalool obecny w olejkach lawendowych),
  • syntetycznego (Alpha-Isomethyl Ionone, Amyl Cinnamal, Amyl Cinnamyl Alcohol, Hydroxycitronellal, Methyl 2-Octynoate).

Niektóre z nich występują w naturze, ale mogą być również otrzymywane syntetycznie (Benzyl Alcohol). Jednak zdecydowana większość alergenów to substancje występujące naturalnie w roślinach jako składniki olejków eterycznych.

Należą do nich: 

  • Anise Alcohol – obecny w olejku anyżowym i absolucie waniliowym; 
  • Benzyl Benzoate – występuje m.in. w balsamie peruwiańskim, olejku jaśminowym i ylang-ylang; 
  • Benzyl Cinnamate – występuje w balsamie peruwiańskim i styraksie; 
  • Benzyl Salicylate – obecny w olejku ylang-ylang, goździkowym i tuberozowym; 
  • Cinnamal – występuje w dużych ilościach w olejku z kory i liści cynamonowca wonnego; 
  • Cinnamyl Alcohol – obecny w absolucie z hiacyntu i narcyza, olejku z liści cynamonowca wonnego; 
  • Citral – występuje m.in. w olejku trawy cytrynowej, drzewa herbacianego, werbenowym, melisowym, bazyliowym, tymiankowym; 
  • Citronellol – obecny w olejkach eterycznych wielu roślin, m.in. niektórych gatunków róży, melisy, trawy cytrynowej, liściach cytryny, geranium i pomarańczy; 
  • Coumarin – składnik olejku lawendowego, cynamonowego i narcyzowego; 
  • Eugenol – występuje w olejku goździkowym, cynamonowym, bazyliowym, jaśminowym i różanym; 
  • Evernia Furfuracea Extract – ekstrakt mchu drzewnego; 
  • Evernia Prunastri Extract – ekstrakt mchu dębowego; 
  • Farnesol – obecny m.in. w piżmie, olejku drzewa sandałowego, neroli, ylang-ylang, różanym i palmaroza; 
  • Geraniol – występuje w olejku bergamotowym, różanym, trawy cytrynowej, tymiankowym i lawendowym; 
  • Hexyl Cinnamal – występuje np. w olejku rumiankowym; 
  • Isoeugenol – obecny w olejku tatarakowym, bazyliowym, ylang-ylang, goździkowym; 
  • Limonene – powszechnie występujący w skórkach owoców cytrusowych, np. pomarańczy słodkiej, grejpfruta, cytryny, limonki i mandarynki; 
  • Linalool – obecny w olejku drzewa różanego, kolendrowym, tymiankowym, bazyliowym, lawendowym i neroli. 

Kosmetyki hipoalergiczne
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Nowe alergeny – lista

Obecnie trwają prace legislacyjne nad wprowadzeniem nowych alergenów do załącznika III rozporządzenia kosmetycznego. Według nowych zasad producenci będą musieli oznakować aż 138 substancji alergennych w składach INCI. Dane kliniczne i eksperymentalne pokazują, że istnieje o wiele więcej substancji zapachowych niż aktualnie deklarowane 24 alergeny o działaniu uczulającym dla człowieka. 

Wśród „nowych alergenów” prawdopodobnie znajdziemy:

  • Menthol,
  • Terpineol,
  • Camphor,
  • Santalol,
  • Pinene,
  • Vanillin,
  • ketony różane: Rose Ketone 1, Trans-Rose Ketone 3,
  • pochodne linalolu (Linalyl Acetate),
  • pochodne geraniolu (Geranial i Geranyl Acetate).

Większość nowej listy alergenów stanowią jednak roślinne olejki eteryczne oraz ekstrakty, np.:

  • olejek lawendowy (Lavandula Officinalis Flower Oil),
  • olejek ylang-ylang (Cananga Odorata Flower Oil),
  • olejek cynamonowy (Cinnamomum Zeylanicum Bark Oil),
  • olejek jaśminowy (Jasminum Officinale Oil),
  • ekstrakt z kwiatów róży damasceńskiej (Rosa Damascena Flower Extract). 

Ze względu na grupowe nazewnictwo oznakowanych zostanie 56 nowych alergenów. Przykładowo Citral, Geranial i Neral będą stanowić jedną grupę alergenów, ale oznakowany zostanie wyłącznie Citral. 

Co jeszcze może nas uczulić?

Poza typowymi alergenami, które wchodzą w skład kompozycji zapachowych i olejków eterycznych, kosmetykach mogą uczulać też: 

  • niektóre konserwanty (Triclosan, MIT-y: Methylisothiazolinone i Methylchloroisothiazolinone),
  • surfaktanty (Lauryl Glucoside, Decyl Glucoside, zanieczyszczenia występujące w betainie),
  • hydrolizowane białka pszenicy (Hydrolyzed Wheat Protein), 
  • substancje aktywne (np. Ascorbyl Tetraisopalmitate),
  • barwniki do włosów (np. p-Phenylenediamine), 
  • filtry UV (np. benzofenony, Octocrylene),
  • emulgatory (np. Cetearyl Alcohol),
  • glikole (Propylene Glycol, Butylene Glycol), 
  • kopolimery PVP,
  • akrylany. 

Nie tylko znane alergeny mogą uczulać. Alergię może wywołać każdy składnik kosmetyczny. Zdarzają się zatem przypadki reakcji alergicznej na bakuchiol, tokoferol, a nawet pantenol. Reakcje alergiczne to kwestia indywidualna – u jednej osoby dana substancja wywołać uczulenie, a u innej nie. Warto wziąć to pod uwagę podczas wyboru kosmetyków. Nie przekreślajmy więc z góry składnika uznawanego za częsty alergen, ponieważ w naszym przypadku może on nie wywołać uczulenia. 

Przeczytaj również:
Choroby skóry – które z nich są najczęstsze?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  1. Scientific Committee on Consumer Safety, Opinion on Fragrance allergens in cosmetic products, SCCS/1459/11, 2011. 
  2. Białas I., Zmiany legislacyjne w stosowaniu składników zapachowych. Czy czeka nas era kosmetyków bezzapachowych?, Świat Przemysłu Kosmetycznego 2020; 1: 98-104. 
  3. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku dotyczące produktów kosmetycznych. 
  4. Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/1410 z dnia 2 sierpnia 2017 r. zmieniające załączniki II i III do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych. 
  5. Rozporządzenie Komisji (UE) 2021/1902 z dnia 29 października 2021 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 w odniesieniu do stosowania w produktach kosmetycznych niektórych substancji sklasyfikowanych jako rakotwórcze, mutagenne lub działające szkodliwie na rozrodczość. 
  6. Tisserand R., Young R., Essential Oil Safety: A Guide for Health Care Professionals (Second Edition), Churchill Livingstone, Elsevier, 2014. 
  7. https://ec.europa.eu/docsroom/documents/34512. 
  8. https://www.vigiaccess.org.
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę