Dieta nisko- czy wysokowęglowodanowa – która z nich lepiej odchudza?
Dane przedstawione przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) wykazały, że częstość występowania otyłości na całym świecie uległa potrojeniu w ostatnich kilku dekadach. Miliony ludzi na świecie próbuje schudnąć, często dokonując radykalnych zmian w swojej diecie, w tym wykorzystując modne diety (np. niskowęglowodanowe i ketogeniczne), które są szeroko promowane przez środki masowego przekazu.
Co sprawia, że diety niskowęglowodanowe i ketogeniczne są dzisiaj tak popularne?
Diety niskowęglowodanowe i ketogeniczne, w których węglowodany zastępuje się większym spożyciem tłuszczu i białka są popularną w dzisiejszych czasach opcją odchudzania, w porównaniu z tradycyjną zbilansowaną dietą z przewagą węglowodanów (45-65% udziału kalorii) oraz umiarkowaną zawartością tłuszczu (20-35% całodziennego udziału energii).
Diety niskowęglowodanowe mogą być świetnym sposobem na utratę nadmiernej tkanki tłuszczowej, na co wskazują wyniki wielu dobrze zaprojektowanych badań z ostatnich kilku lat. Jednak należy podkreślić, że głównym czynnikiem odpowiedzialnym za ubytek masy ciała jest deficyt kaloryczny, a nie unikanie węglowodanów w diecie.
Aktualna popularność diet niskowęglowodanowych, w tym ketogenicznej wynika z faktu, iż taki sposób odżywiania sprzyja długotrwałemu zachowaniu sytości (wysoka podaż białka) i kontroli spożycia kalorii w diecie (lista pokarmów, których nie można jeść), jak również często łagodzi szeroko rozpowszechnione w społeczeństwie objawy jelitowe (brak owoców, warzyw skrobiowych, produktów zbożowych i roślin strączkowych).
Ponadto, diety bardzo niskowęglowodanowe powodują szybki spadek masy ciała w początkowym etapie związany przede wszystkim z całkowitym uszczupleniem zapasów glikogenu w mięśniach i wątrobie oraz zwiększeniem wydalania wody, co motywuje do dalszego przestrzegania zaleceń.
Zmiany związane z przestrzeganiem diety niskowęglowodanowej w porównaniu z dietą o wysokiej zawartości węglowodanów
- Większy spadek masy ciała (średnio o 1,3 kg),
- Większa redukcja trójglicerydów (przeciętnie o 0,10 mmol/l),
- Większy wzrost lipoprotein o dużej gęstości HDL – tzw. „dobrego cholesterolu” (średnio o 0,05 mmol/l),
- Większy wzrost cholesterolu całkowitego (przeciętnie o 0,10 mmol/l),
- Większy wzrost lipoprotein o małej gęstości LDL – tzw. „złego cholesterolu” (średnio o 0,07 mmol/l),
- Podobny wpływ na wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego (zmniejszenie odpowiednio o 5,14 mmHg i 3,21 mmHg).
Z aktualnych badań wynika zatem, że diety niskowęglowodanowe mogą skutecznie zmniejszać masę ciała, wartość skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi oraz poprawiać poszczególne parametry lipidogramu, takie jak cholesterol frakcji HDL oraz trójglicerydy. Należy to jednak zrównoważyć z potencjalnymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi podwyższonego poziomu cholesterolu całkowitego i lipoprotein frakcji LDL w perspektywie długoterminowej. Ten niesprzyjający wpływ diety niskowęglowodanowej i ketogenicznej na niektóre parametry lipidogramu wynika z wysokiej częstotliwości spożycia takich pokarmów jak choćby tłusty nabiał i mięso.
W jaki sposób zminimalizować niekorzystny wpływ diety niskowęglowodanowej na profil lipidowy krwi?
Doskonałym rozwiązaniem dla entuzjastów bardzo niskowęglowodanowej diety ketogenicznej (do 50 g węglowodanów na dobę) jest wariant śródziemnomorski, który charakteryzuje się względnie niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu pokarmowego. W zamian za to oferuje dużą ilość bardzo zdrowych jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (tj. alfa-linolenowego – ALA i linolowego – LA) oraz niezwykle cenionych kwasów EPA (eikozapentaenowego) i DHA (dokozaheksaenowego) z rodziny omega-3.
Oznacza to, że głównym źródłem tłuszczu w śródziemnomorskim wariancie bardzo niskowęglowodanowej diety ketogenicznej są pokarmy pochodzenia roślinnego, takie jak:
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia,
- olej rzepakowy,
- orzechy,
- migdały,
- nasiona i pestki,
- awokado,
- pasta sezamowa (tahini),
- masło orzechowe,
- oliwki.
Ten sposób odżywiania, oprócz redukcji masy ciała, zmniejszenia obwodu talii i wartości ciśnienia tętniczego krwi, korzystnie wpływa na stężenie glukozy, cholesterolu całkowitego, lipoprotein frakcji LDL i HDL oraz trójglicerydów w surowicy krwi. Odżywiając się w ten sposób, redukuje się znacznie ryzyko wystąpienia dyslipidemii (tj. podwyższonego poziomu lipidów we krwi) i co za tym idzie chorób układu sercowo-naczyniowego.
Przeczytaj również:
Kwas CLA – czy faktycznie skutecznie wpływa na odchudzanie?
Źródła:
- Chawla S., Tessarolo Silva F., Amaral Medeiros S., et al., The Effect of Low-Fat and Low-Carbohydrate Diets on Weight Loss and Lipid Levels: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020 Dec 9;12(12):3774.
- Ge L., Sadeghirad B., Ball G.D.C., et al.: Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2020 Apr 1;369:m696.
- Mansoor N., Vinknes K.J., Veierød M.B., et al., Effects of low-carbohydrate diets v. low-fat diets on body weight and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2016 Feb 14;115(3):466-79.