Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
8

Glutation. Kiedy warto go suplementować?

Słuchaj artykułu

Antyoksydanty to temat nieustannie badany przez naukowców. Substancje te mogą korzystnie wpływać na nasze zdrowie, a nawet długość życia. Jednym z nich jest glutation. Jak działa ten składnik i kiedy warto go uzupełnić?

Glutation. Kiedy warto go suplementować?

Glutation – co to jest? 

Glutation występuje we wszystkich komórkach roślinnych i zwierzęcych. Jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy i chroni struktury białek przed nieodwracalnym uszkodzeniem. Odpowiada też za wiele innych procesów przebiegających w organizmie, np. detoksykację, metabolizm czy transport cząsteczek. 

Glutation – gdzie występuje? 

Najwyższe stężenie glutationu występuje w cytoplazmie, mitochondriach oraz jądrze komórkowym. Zasoby tego składnika najbardziej wykorzystują: mózg, nerki, płuca, serce, jelita oraz białe i czerwone krwinki. Sporo glutationu zużywają także intensywnie pracujące mięśnie. Wpływa to na ich ochronę przed stresem oksydacyjnym, czyli stanem, w którym powstawanie szkodliwych wolnych rodników przewyższa możliwości obronne organizmu. 

Regulacja stężenia glutationu w tkankach jest cechą indywidualną. Warto jednak wiedzieć, że wraz z wiekiem organizm produkuje go coraz mniej.

Badania wykazały, że u osób starszych istnieje wyraźny związek między wysokim poziomem glutationu a dobrym nastrojem. 

Glutation – na co pomaga? 

Obniżony poziom glutationu towarzyszy wielu chorobom.  

W związku z tym warto suplementować ten składnik w przypadku: 

  • choroby alkoholowej – alkohol zaburza prawidłowy przebieg procesów w komórce, zmniejszając też zasoby glutationu. Prowadzi to do licznych zaburzeń przebiegających we wszystkich tkankach i narządach (zwłaszcza w wątrobie, płucach, mięśniach szkieletowych oraz sercu). Zjawisko to nasila się wraz z wiekiem, ponieważ mechanizmy obronne tkanek są już osłabione; 
  • cukrzycy – badania na zwierzętach wykazały, że w przypadku cukrzycy dochodzi do zmniejszenia stężenia GSH w komórkach wątroby i erytrocytach;
  • chorób neurodegeneracyjnych – spadek stężenia GSH w neuronie wywołuje reakcję prowadzącą do śmierci komórki nerwowej. Za zmiany intelektualne w chorobie Alzheimera odpowiadają przede wszystkim złogi białka β-amyloidu w mózgu. Wpływa on na powstanie stresu oksydacyjnego, co powoduje zmniejszenie stężenia GSH. U osób z chorobą Parkinsona stężenie glutationu w komórkach istoty szarej wynosi o 40% mniej w porównaniu do osób zdrowych;
  • palenia papierosów – dym papierosowy zawiera mnóstwo szkodliwych dla zdrowia substancji. Palacze mają obniżone stężenie glutationu we krwi, ponieważ jest on zużywany na potrzeby detoksykacji organizmu;
  • HIV/AIDS – u osób zakażonych wirusem HIV odnotowano obniżony poziom glutationu we krwi, a w przypadku pacjentów z zaawansowanymi objawami AIDS stężenie było zmniejszone również w limfocytach. Spadek stężenia GSH u osób zakażonych wirusem HIV osłabia działanie części komórek układu odpornościowego. Według niektórych doniesień podanie glutationu w pierwszych tygodniach od zarażenia wirusem HIV może wpłynąć na regres choroby;
  • intensywnych treningów – intensywny wysiłek zwiększa zapotrzebowanie mięśni na glutation. 

Nie zawsze to choroba przyczynia się do obniżenia poziomu glutationu. Niekiedy to jego mała ilość może zwiększać ryzyko rozwoju schorzenia. Tak jest w przypadku incydentów sercowo-naczyniowych.

Według badań obniżony poziom GSH może spowodować rozwój zmian miażdżycowych, głównie małych naczyń mózgowych. Może się to przekładać na wzrost ryzyka pojawienia się udaru. 

Glutation – jak uzupełnić jego braki? 

Podstawowym czynnikiem wpływającym na stężenie glutationu w komórkach jest dieta. Świeże warzywa i owoce oraz świeżo ugotowane mięso są bogate w glutation. Natomiast w produktach mlecznych, jajach, olejach i tłuszczach, napojach i produktach zbożowych znajduje się niewielka ilość tego tripeptydu. O ile mrożenie nie wpływa na zawartość glutationu w żywności, o tyle inne metody konserwacji oraz obróbki jedzenia znacząco go obniżają. Warto jednak wiedzieć, że proces pobierania glutationu przez komórki jest mało wydajny. 

W przypadku produkcji glutationu przez organizm bardzo ważne jest dostarczenie składników potrzebnych do syntezy, głównie metioniny i cysteiny. 


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Dieta bogata w glutation wpływa na zmniejszenie wchłaniania obecnych w pokarmie nadtlenków lipidowych. Według jednego z badań może też zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej i gardła. 

Oprócz diety poziom glutationu możemy uzupełnić również za pomocą suplementacji. Jest dostępny najczęściej w kapsułkach, ale występuje także w formie żelu i płynu. Najlepszym wyborem jest glutation liposomalny. Ze względu na zamknięcie go w mikrokapsułce, czyli liposomie, nie jest on trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Dzięki temu komórki lepiej przyswajają tę substancję.


    

Glutation – skutki uboczne 

Glutation jest produkowany przez nasz organizm, nie jest zatem toksyczny dla człowieka. Nie odnotowano też działań niepożądanych w czasie suplementacji tego związku. 

Glutation – cena 

Ceny preparatów z glutationem wahają się od ok. 47 zł do 280 zł, zależnie od marki i postaci suplementu.  

Glutation to mała cząsteczka o dużej mocy, która korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Warto zatem sięgnąć po suplementy dobrej jakości, które uzupełnią niedobory tego antyoksydantu. 

Przeczytaj również:
Skutki stresu oksydacyjnego w organizmie
Astaksantyna. Jeden z najsilniejszych antyoksydantów świata


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Bukowska B., Glutation: biosynteza, czynniki indukujące oraz stężenie w wybranych jednostkach chorobowych, Medycyna Pracy 2004., t. 55, nr 6, s. 501-509. 
  • Winiarska K., Glutation: niezwykłe funkcje popularnego tripeptydu, Postępy Biochemii 2000, t. 46, nr 4, s. 318-324. 
  • Markuszewski L., Okoński P., Banach M., Wierzbiński P., Pietruszyński R., Rola stresu oksydacyjnego i reaktywnych postaci tlenu w patogenezie uszkodzenia mięśnia sercowego po reperfuzji. Glutation jako związek zapobiegający uszkodzeniom poreperfuzyjnym, Folia Cardiologica 2006, t. 13, nr 1, s. 9-18. 
  • Kamińska A., Kumański K., Alkohol a glutation, KOSMOS Problemy Nauk Biologicznych 2012, t. 61, nr 1, s. 105-120. 
  • Czeczot H., Witwicka J., Charakterystyka dostępnych w Polsce suplementów diety zawierających w swoim składzie glutation (GSH), Bromatologia Farmaceutyczna 2020, t. 76, nr 4, s. 195-202.
  1. 29 lutego 2024, 10:20
    Aga

    Witam,
    Czy glutation działa rozrzedzająco na krew w dłuższym stosowaniu, i czy, co za tym idzie, możliwe lub nie jest jego stosowanie z betablokerami, np. Propranololem? Dziękuję za odpowiedź.

    1. 29 lutego 2024, 13:49
      mgr farm. Marta Grabowska
      mgr farm. Marta Grabowska

      Według badań stosowanie glutationu jest bezpieczne, jednak nie badano jego wpływu na gęstość krwi. Podczas stosowania z lekami rozrzedzającymi krew warto kontrolować czynniki krzepnięcia krwi.

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę