Goryczka żółta – działanie lecznicze
Goryczka żółta to roślina wysokogórska od wielu lat ceniona ze względu na liczne substancje gorzkie zawarte w jej korzeniu. Wykazują one korzystne działanie na układ pokarmowy i odpornościowy. Właściwości te są powszechnie wykorzystywane w lecznictwie.
Goryczka żółta – charakterystyka i występowanie
Goryczka żółta, gencjana żółta (łac. Gentiana lutea) jest byliną rosnącą dziko na zboczach gór południowej i środkowej Europy, a także na Kaukazie. W Polsce występuje bardzo rzadko. Jest rośliną chronioną, a jej zaobserwowane skupiska pojawiają się najczęściej w rejonach Babiej Góry i Tatr Wysokich. Jest uprawiana do celów leczniczych w wielu krajach. W medycynie wykorzystuje się jej korzeń (łac. Gentianae radix). Roślina charakteryzuje się jasnożółtymi kwiatami osadzonymi w kątach górnych liści oraz na szczycie łodygi. Ze względu na spore wymagania, dotyczące odpowiednio wilgotnego podłoża wapienno-próchniczego rozwój gencjany żółtej trwa bardzo długo, nawet 10-15 lat.
Jakie substancje są zawarte w korzeniu goryczki żółtej?
Z korzenia goryczki izoluje się wiele substancji goryczowych, czyli sekoirydoidów. Do najważniejszych z nich zaliczamy: gencjopikrozyd, amarogentynę, amaroswerynę, amaropaninę. Ponadto w korzeniu gencjany występują pochodne ksantonu (gentyzyna, izogentyzyna, gencjobioza), a także w mniejszych ilościach alkaloidy: gencjanina i gencjalutyna oraz olejki eteryczne.
Korzeń goryczki – właściwości
Substancje gorzkie zawarte w korzeniu goryczki wykazują wiele leczniczych właściwości, m.in.:
- pobudzają łaknienie;
- zwiększają wydzielanie śliny i soków trawiennych (dzięki właściwościom drażniącym nerwy odpowiedzialnym za ich wydzielanie);
- wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze;
- sprawdzają się jako środek żółciopędny w chorobach wątroby oraz pęcherzyków wątrobowych;
- przyśpieszają gojenie ran;
- wykazują działanie antyoksydacyjne, wzmacniające i tonizujące;
- działają immunostymulująco, zwalczają osłabienie organizmu.
Korzeń goryczki – przeciwwskazania
Podawany w niewielkich ilościach wyciąg z korzenia gencjany żółtej jest bezpieczny dla większości ludzi, ale przyjmowany w większych dawkach może wywołać przekrwienie błony śluzowej żołądka, nudności oraz wymioty. Powinny unikać go osoby cierpiące na zaawansowaną chorobę wrzodową żołądka lub dwunastnicy, a także kobiety w ciąży ze względu na brak badań dotyczących bezpieczeństwa stosowania ekstraktów z goryczki. Istnieją obawy, że stosowanie goryczki może pogarszać niskie ciśnienie krwi oraz zaburzać leczenie farmakologiczne nadciśnienia tętniczego.
Podsumowując, gorycze zawarte w gencjanie pobudzają działanie układu trawiennego, usprawniają perystaltykę jelit, przyspieszają wchłanianie substancji odżywczych, redukują wiele powszechnych dolegliwości trawiennych oraz wzmagają apetyt. Ponadto wskazane są do stosowania przy zaburzeniach odporności i flory bakteryjnej. Goryczka żółta ma również właściwości wzmacniające, antyoksydacyjne, tonizujące oraz ochraniające miąższ wątroby. Sprawia to, że wyciąg z korzenia goryczki jest składnikiem wielu preparatów dostępnych w aptekach i sklepach zielarsko-medycznych. Należy pamiętać, aby preparaty zawierające w swoim składzie gorycze przyjmować zawsze przed posiłkami.
Przeczytaj również:
Bylica piołun – czym się charakteryzuje?
Źródła:
- Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Kowalska V., Goryczka żółta – gorzkie remedium nie tylko na niestrawność. Lek w Polsce 2013, 8.
- Strzelecka H., Kowalska J. (red.), Encyklopedia zielarstwa i ziołolecznictwa. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2000: 166-167.
- Mirzaee F., Hosseini A., Jouybari H., Davoodi A., Azadbakht Medicinal M., biological and phytochemical properties of Gentiana species. J Tradit Complement Med. 2017 Oct; 7(4): 400-408.