Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Baby Week 22.04-05.05
X - Sale do -50%
X - Aurovitas UniGel Procto
X - Matura na maxa
X - Światowy Dzień Higieny Rąk
X - Strefa opalania
6

Halibut. Czy to zdrowa ryba?

Słuchaj artykułu

Ryby to świetne źródło kwasów omega-3, witamin i minerałów, dlatego powinniśmy po nie sięgać dwa razy w tygodniu. Czy tak jest również w przypadku halibuta? Jakie wartości odżywcze ma ta ryba? Jak przyrządzić halibuta?

Halibut. Czy to zdrowa ryba?

Halibut – gdzie występuje? 

Halibut to drapieżna ryba z rodziny flądrowatych. Halibut czarny, zwany inaczej niebieskim, występuje w rejonach Grenlandii. Zamieszkuje Morze Japońskie, Ochockie, Beringa oraz Zatokę Alaska i jest gatunkiem narażonym na wyginięcie. Sporadycznie spotykany w rejonach Morza Bałtyckiego jest z kolei halibut biały (halibut atlantycki), często mylony z halibutem niebieskim.  

Halibut jest w Polsce dosyć popularny. W sklepach znajdziemy świeżą lub wędzoną rybę.  

Czy halibut jest zdrowy? 

Mięso halibuta to doskonałe źródło pełnowartościowego białka (aż 18,6 g w 100 g ryby) oraz aminokwasów egzogennych. Zawiera niewiele tłuszczu – tylko 1,3 g w 100 g. Jest za to bogaty w cenne kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, czyli kwasy EPA i DHA. Zmniejszają one ryzyko chorób układu krążenia oraz cukrzycy typu 2, działają przeciwzapalnie i korzystnie na układ nerwowy. Ich najlepszym źródłem są właśnie ryby. 


Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

W halibucie nie znajdziemy węglowodanów ani błonnika pokarmowego. Zawiera on za to znaczne ilości witamin z grupy B, witaminę A oraz D. Jest też bogaty w niektóre składniki mineralne, takie jak potas, fosfor czy selen. Rekomendowane dzienne spożycie selenu dla kobiet i mężczyzn wynosi 55 mcg. Porcja halibuta o wadze 120 g pokrywa zatem dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. 

Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w 100 g halibuta:

  • potas – 435 mg, 
  • fosfor – 236 mg, 
  • magnez – 23 mg, 
  • selen – 46 mcg, 
  • cynk – 0,36 mcg, 
  • witamina B1 – 0,05 mg, 
  • witamina B2 – 0,03 mg, 
  • witamina B6 – 0,55 mg, 
  • witamina PP – 6,5 mg, 
  • cholina – 62 mg, 
  • witamina A – 20 mcg, 
  • witamina D – 4,7 mcg. 

Halibut jest niskokaloryczną rybą – 100 g dostarcza około 91 kcal. Jest to szczególnie istotne dla osób stosujących diety redukcyjne oraz aktywnych fizycznie. 

Halibut – jak często go jeść? 

Zgodnie z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) powinniśmy jeść dwie porcje ryb tygodniowo. Przynajmniej jedną z nich powinna stanowić tłusta ryba. Istnieją jednak pewne ograniczenia związane z możliwością zanieczyszczenia ryb substancjami chemicznymi czy metalami ciężkimi (np. rtęcią). Dlatego po halibuta, jako rybę drapieżną, nie powinny sięgać zbyt często kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz małe dzieci. Zalecana porcja to maksymalnie 150 g na tydzień.  

Halibut – jak go przyrządzić?

Halibut z piekarnika 

Składniki: 

  • filet z halibuta (porcja 120-150 g), 
  • ząbek czosnku
  • łyżka natki pietruszki, 
  • łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz, 
  • łyżeczka oliwy z oliwek. 

Umyj i osusz rybę. Przygotuj marynatę: połącz oliwę z sokiem z cytryny, przyprawami oraz posiekaną natką pietruszki. Następnie natrzyj nią rybę i piecz w 180°C przez 15-20 minut. 

Smażony halibut 

Składniki: 

  • filet z halibuta (porcja 120-150 g), 
  • łyżka oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka octu winnego, 
  • 10 g masła klarowanego, 
  • 2 łyżeczki sezamu, 
  • sól, pieprz. 

Przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, ocet winny oraz przyprawy. Natrzyj rybę gotowym sosem, oprósz ją sezamem, a następnie usmaż na maśle klarowanym.

Przeczytaj również:
Ryby. Dlaczego warto je jeść?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Glover K.A., Svåsand T., Olesen I., Rye M., Atlantic halibut – Hippoglossus hippoglossus, Genimpact final scientific report, 2006. 
  • https://ryby.wwf.pl/species/reinhardtius-hippoglossoides/ 
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098856/nutrients 
  • Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko ptd 2016. 
  • Januszko O., Kałuża J., Znaczenie ryb i przetworów rybnych w żywieniu człowieka – analiza korzyści i zagrożeń, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, Tom 68 2019, 269-281. 
  • Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020. 
Daj nam znać, co myślisz o tym artykule

Wpisz swój komentarz...
Imię

Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę