Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
6

Hibiskus. Jakie ma właściwości?

Słuchaj artykułu

Hibiskus kojarzy nam się z herbatkami owocowymi. Jego kwaśny posmak nadaje im często ciekawego charakteru. Czy wiesz, że poza walorami smakowymi hibiskus wykazuje również szereg właściwości leczniczych? Dlaczego warto pić herbatę z hibiskusa?

Hibiskus. Jakie ma właściwości?

Jak wygląda hibiskus?

Hibiskus jest nazywany ketmią szczawiową (łac. Hibiscus sabdariffa L.). Jest to roślina występująca w klimacie tropikalnym i subtropikalnym w różnych krajach świata. Jest rośliną jednoroczną osiągającą nawet 2,5 m wysokości. Kwiaty mają intensywną, czerwoną barwę i są grube i mięsiste. Mają niespecyficzny, słaby zapach i wyraźnie kwaśny smak. Przybierają postać kielichów i kieliszków. Stanowią surowiec farmaceutyczny i są zbierane w czasie dojrzewania owoców. Następnie podlegają suszeniu.

Hibiskus – kiedy kwitnie?

Okres kwitnienia hibiskusa trwa od lipca do października.

Hibiskus – odmiany

Wyróżniamy aż 220 gatunków hibiskusa. Najczęstszą odmianą hodowaną w przydomowych ogródkach jest hibiskus syryjski (Hibiscus syriacus). Jest krzewem, który ma wielkość do 3 metrów. Liście są szarozielone i ząbkowane. Średnica kwiatów to ok. 6 cm. 

Inne przykładowe odmiany hibiskusa to:

  • Ardens
  • Lavender Chiffon,
  • Red Heart,
  • French Cabaret,
  • Woodbrigde.

Hibiskus – skład 

Związkami chemicznymi występującymi w hibiskusie są: 

  • antocyjany (delfinidyna), 
  • flawonoidy, 
  • kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, winowy, szczawiowy, hibiskusowy), 
  • polisacharydy (śluzy, pektyny), 
  • fitosterole, 
  • kwasy fenolowe (kwas protokatechowy), 
  • eugenol (olejek eteryczny o właściwościach antyseptycznych). 

Produkty z hibiskusem
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Hibiskus – właściwości

Hibiskus dzięki swoim cechom charakterystycznym jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Bywa stosowany jako składnik napojów, dżemów, galaretek, kisieli i wina. Wchodzi również w skład powszechnie stosowanych herbat czy mieszanek ziołowych, także tych wykorzystywanych w celach leczniczych. Poprawia ich smak i wygląd.  

Hibiskus jest wykorzystywany od wieków w medycynie ludowej w formie naparów, zwłaszcza w krajach azjatyckich. Przypisuje się mu skuteczność w różnych stanach chorobowych. Jak się okazuje, wiele jego właściwości potwierdzają również badania naukowe.  

Hibiskus wykazuje właściwości:  

  • hipotensyjne (obniża ciśnienie tętnicze krwi),  
  • obniżające poziom cholesterolu, 
  • przeciwbakteryjne, 
  • immunomodulujące,  
  • ochronne na wątrobę, 
  • przeciwnowotworowe, 
  • antyoksydacyjne, 
  • łagodnie przeczyszczające,  
  • pobudzające łaknienie, 
  • moczopędne, 
  • żółciopędne, 
  • przeciwrobacze, 
  • zmniejszające stany zapalne skóry i błon śluzowych.

Hibiskus – zastosowanie

Hibiskus może być stosowany w profilaktyce chorób układu krążenia – obniża ciśnienie tętnicze i cholesterol. Ze względu na zawartość związków o charakterze antyoksydacyjnym działa ochronnie na naczynia krwionośne.

Może być również stosowany u osób z brakiem apetytu i jako łagodny środek przeczyszczający przy zaparciach. Działanie przeciwbakteryjne i przeciwrobacze daje możliwość jego zastosowania w zakażeniach przewodu pokarmowego i w przypadku chorób skóry. Ze względu na działanie immunomodulujące wykorzystuje się go pomocniczo w budowaniu odporności. Ze względu na działanie żółciopędne może być wykorzystywany w zaburzeniach trawienia, a także pomocniczo w chorobach wątroby (działanie hepatoprotekcyjne). Hibiskus jest również wykorzystywany w kosmetologii i dermatologii, zwłaszcza w preparatach dedykowanych cerze naczynkowej.

Herbata z hibiskusa – jak ją stosować?

Aby przygotować herbatę z hibiskusa, łyżeczkę suszu zalej szklanką wrzątku. Pozostaw całość pod przykryciem na ok. 5 minut. Dokładny czas parzenia znajdziesz na opakowaniu danego produktu. Może on się różnić w zależności od producenta.

Hibiskus – przeciwwskazania

Hibiskus korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Nie może być on jednak stosowany przez każdego.

Hibiskusa nie powinny stosować:

  • kobiety w ciąży i karmiące piersią – spekuluje się, że w hibiskusie znajdują się substancje, które mogą wywołać poronienie; nie jest to potwierdzone w badaniach naukowych, jednak ze względów bezpieczeństwa kobiety w ciąży nie powinny stosować hibiskusa;
  • kobiety w trakcie terapii hormonalnej – regularne spożywanie naparu z hibiskusa może wpływać na poziom estrogenów, dlatego kobiety w trakcie terapii hormonalnej powinny omówić kwestię stosowania tej rośliny z lekarzem;
  • osoby, które zmagają się z niskim ciśnieniem.

Przeczytaj również:
Gotu kola – właściwości, zastosowanie, skutki uboczne


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Znajdek-Awiżeń P., Matławska I., Właściwości lecznicze ketmii szczawiowej, Postępy Fototerapii 3/2011, 197-201. 
  • Ali B.H., Wabel N.A., Blunden G.,  Phytochemical, Pharmacological and Toxicological aspects of Hibiscus sabdariffa L.: an overview. Phytother Res 2005; 19:369-75. 
  • Matławska I., Farmakognozja, UM Poznań, Poznań 2008. 
  • Lamer-Zarawska E., Fitoterapia i leki roślinne, PZWL, 2010. 
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę