Kategorie
Gemini.pl

Artykuły

X - Black Week
X - Nutricia Bebilon
X - Axobiotic
X - Inhalatory
8

Hipoglikemia reaktywna. Jaką dietę stosować?

Słuchaj artykułu

Hipoglikemia reaktywna jest dość rzadkim zaburzeniem metabolizmu glukozy, które występuje po posiłku. Objawia się obniżeniem poziomu cukru we krwi w ciągu 3-5 godzin po jedzeniu u osób niechorujących na cukrzycę. Dieta ma tutaj kluczowe znaczenie, ponieważ ułatwia kontrolę poziomu glikemii. Pomaga również zapobiegać dalszym powikłaniom niedocukrzenia. Jakie produkty wybierać i jak skomponować jadłospis przy hipoglikemii reaktywnej? 

Hipoglikemia reaktywna. Jaką dietę stosować?

Hipoglikemia reaktywna – ogólne zalecenia dietetyczne 

Dzięki prawidłowym nawykom żywieniowym i odpowiednio skomponowanej diecie możesz zapobiec epizodom hipoglikemii reaktywnej, a tym samym zmniejszyć objawy niedocukrzenia. Dietetycy nie opracowali jeszcze konkretnego modelu żywienia, będącego „złotym środkiem” w leczeniu hipoglikemii reaktywnej.  

Optymalnym rozwiązaniem jest dieta o niskim indeksie glikemicznym (IG).  

Warto zastosować się do rekomendacji Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, tak aby zalecenia dietetyczne pokrywały się z modelem dietoterapii dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, np. z cukrzycą typu 2 czy insulinoopornością.  

Przede wszystkim sięgaj po produkty o niskim indeksie i ładunku glikemicznym, które pomogą Ci zmniejszyć stężenie glukozy, jak i insuliny po posiłku. Jedz od 4 do 5 posiłków dziennie. Przerwy między nimi nie powinny być dłuższe niż 3 godziny.  

Posiłki powinny być zbilansowane i zawierać pełnowartościowe białko, dobrej jakości tłuszcze oraz dostarczać złożonych węglowodanów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Główne źródło węglowodanów powinny stanowić pełnoziarniste produkty zbożowe, szczególnie te o niskim indeksie glikemicznym (mniejszym niż 55). Po ich spożyciu poziom cukru we krwi rośnie powoli.  

Główne posiłki w ciągu dnia powinny zawierać produkty z pełnego ziarna zbóż i rośliny strączkowe.  

Ich dobre źródła w diecie to: 

  • razowe pieczywo,  
  • kasza gryczana,  
  • komosa ryżowa,  
  • brązowy lub dziki ryż,  
  • pełnoziarnisty makaron,  
  • otręby gryczane,  
  • soczewica,  
  • groch,  
  • soja.  

Pamiętaj także o świeżych warzywach i owocach, zwłaszcza tych bogatych w błonnik pokarmowy, który spowalnia uwalnianie cukru do krwi. Jedząc owoce, zachowaj jednak umiar, ponieważ zawierają one więcej cukrów prostych niż warzywa. Dlatego w Twoim jadłospisie powinny znaleźć się przede wszystkim te o niskim indeksie glikemicznym, np. owoce jagodowe.

Jeżeli nie jesteś w stanie dostarczyć codziennie wraz z dietą co najmniej 25 g błonnika pokarmowego, możesz suplementować go, szczególnie w postaci rozpuszczalnej w wodzie. 


Błonnik pokarmowy
Ciesz się darmową dostawą przy zakupie wybranych produktów!

Poza węglowodanami codzienne posiłki powinny być bogate w pełnowartościowe białko.

Znajdziesz je w: 

  • chudym mięsie,  
  • rybach,  
  • jajach,  
  • chudym nabiale,  
  • tofu,  
  • strączkach, 
  • wysokogatunkowych tłuszczach (np. olejach roślinnych, oliwie z oliwek, orzechach, pestkach czy awokado).  

Zdrowe tłuszcze

Zadbaj o jakość posiłków, zwiększając w nich udział białka i tłuszczów. Białko zapewnia uczucie sytości. Tłuszcz natomiast hamuje proces opróżniania żołądka, co pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi po posiłku. 

Hipoglikemia reaktywna – jakich produktów unikać? 

  • Unikaj cukrów prostych, słodzonych napojów, słodyczy i ciast oraz produktów zawierających skrobię, pozbawionych błonnika pokarmowego.  
  • Zwracaj uwagę, by produkty nie zawierały syropu glukozowo-fruktozowego, który gwałtownie podnosi poziom cukru we krwi. Występuje on np. w płatkach śniadaniowych, jogurtach, dżemach czy gotowych sosach.  
  • Zastąp cukier zdrowszymi słodzikami, np. ksylitolem, erytrytolem czy stewią.  
  • Zrezygnuj z żywności wysokoprzetworzonej (fast-food, gotowe przekąski, wyroby garmażeryjne, mrożona pizzę). 
  • Ogranicz spożywanie alkoholu, który może nasilać hipoglikemię.  
  • Przy wyborach żywieniowych kieruj się niskim indeksem glikemicznym, na który wpływa mają m.in. stopień rozdrobnienia produktu czy sposób obróbki. Przykładowo lepiej zjeść świeże jabłko niż wypić sok jabłkowy.  
  • Unikaj zbyt obfitych posiłków, które mogą pobudzać nadmierne wydzielanie insuliny. Sięgaj po mniejsze posiłki i jedz je regularnie. 

Słodziki

Hipoglikemia reaktywna – przykładowy jadłospis 

Śniadanie:

Sadzone jaja z papryką i awokado, pieczywo  

Składniki: 

  • 2 jaja kurze, 
  • pół awokado, 
  • pół średniej papryki, 
  • łyżeczka oleju rzepakowego, 
  • 2 kromki chleba razowego. 

Na rozgrzaną patelnię wlej olej i usmaż jajka. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Obierz awokado ze skórki, umyj paprykę i pokrój oba produkty w paski. Danie zjedz z pieczywem. 

II śniadanie 

Kokosowo-otrębowe placuszki z malinami   

Składniki: 

  • 2 jaja kurze, 
  • 75 g jogurtu naturalnego, 
  • 35 g otrębów owsianych, 
  • łyżeczka wiórków kokosowych, 
  • łyżeczka erytrytolu lub ksylitolu, 
  • garść truskawek (świeżych lub mrożonych). 

Wymieszaj wszystkie składniki poza malinami. Nakładaj placki na rozgrzaną teflonową patelnię i smaż je bez dodatku tłuszczu. Gotowe placuszki podawaj z malinami lub innymi owocami jagodowymi, np. truskawkami lub borówkami. 

Obiad 

Jednogarnkowa potrawa z indyka ze szpinakiem, tofu i pestkami dyni 

Składniki: 

  • 150 g fileta z indyka, 
  • 50 g dzikiego ryżu, 
  • 60 g tofu, 
  • 100 g szpinaku, 
  • łyżeczka oliwy z oliwek, 
  • łyżeczka pestek dyni, 

Do garnka lub głębokiej patelni wlej oliwę i delikatnie podgrzać. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Dopraw je wedle uznania solą i pieprzem, chwilę podsmaż i podlej wodą. Smaż, aż woda wyparuje. Następnie dodaj szpinak, podlej wodą, wymieszaj i podsmażaj, aż mięso będzie rumiane. Wsyp ryż, podsmaż, zalej wodą (tak, żeby przykryło składniki) i gotuj pod przykryciem, aż ryż będzie gotowy. Pod koniec dodaj pokruszone tofu i całość wymieszaj. Gotowe danie posyp pestkami dyni. 

Podwieczorek 

Jogurt z chrupiącymi dodatkami 

Składniki: 

  • 150 g jogurtu naturalnego, 
  • 15 g migdałów, 
  • łyżeczka pestek dyni, 
  • pół jabłka. 

Jabłko pokrój w kostkę, dodaj do jogurtu razem z pozostałymi składnikami i wymieszaj. 

Kolacja 

Kanapki z guacamole i wędzonym łososiem 

Składniki: 

  • pół awokado, 
  • pół czerwonej cebuli, 
  • 1 pomidor, 
  • łyżka soku z cytryny lub limonki, 
  • 50 g wędzonego łososia, 
  • szczypta soli, 
  • 2 kromki pieczywa razowego. 

Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i rozgnieć je widelcem. Pomidory i cebulę pokrój w kostkę, dodaj je do awokado razem z sokiem z cytryny i solą. Wymieszaj całość. Posmaruj pieczywo gotową pastą, a na wierzchu połóż kawałki łososia.  

Przeczytaj również:
Hipoglikemia reaktywna. Czym grozi spadek poziomu cukru?


Źródła
Zwiń
Rozwiń
  • Hall M., Walicka M., Traczyk I., Hipoglikemia reaktywna jako choroba XXI wieku w ujęciu interdyscyplinarnym, Wiad Lek. 2020;73(2):384389. 
  • Rekomendacje postępowania dietetycznego w cukrzycy. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Dietetyki 2017. 
  • Zatońska K., Bolanowski M., Hipoglikemia jako problem diagnostyczny, Prace poglądowe, Adv. Clin. Exp. Med. 2003, 12, 3, 369–373. 
  • https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/hipoglikemia-reaktywna-jaka-dieta/
Masz pytanie, szukasz porady?
Jeśli szukasz darmowej porady w zakresie zdrowia oraz przyjmowania leków lub suplementów diety, chętnie odpowiemy na Twoje pytanie.
Zapytaj farmaceutę