Jak ograniczyć cukier w diecie?
Ograniczenie cukru w diecie to jedna z częstszych zmian w żywieniu wprowadzana, aby zadbać o zdrowie. Negatywne skutki spożywania cukru w nadmiernych ilościach są powszechnie znane i potwierdzają je badania. W jaki sposób skutecznie ograniczyć cukier, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionych przysmaków?

Czym jest cukier?
Cukier należy do grupy węglowodanów, których główną rolą jest dostarczanie do organizmu energii niezbędnej do prawidłowej pracy narządów, utrzymywania odpowiedniej temperatury ciała czy wykonywania wszelkich aktywności. O jakości żywieniowej węglowodanów świadczy między innymi wywoływany przez nie efekt glikemiczny, czyli zmiana stężenia glukozy we krwi po ich spożyciu.
W przypadku węglowodanów złożonych zmiana ta jest stopniowa, natomiast węglowodany proste powodują nagły wyrzut insuliny, a co za tym idzie wzrost stężenia cukru we krwi [1].
Z chemicznego punktu widzenia cukier to disacharyd (dwucukier) nazywany sacharozą. Składa się z dwóch cukrów prostych – glukozy i fruktozy.
W jakich produktach znajdziemy cukier?
Naturalnie w pewnych ilościach cukier znajdziemy w niektórych owocach i warzywach. Jednak jego największe ilości znajdują się w żywności przetworzonej – gotowych słodyczach i słodzonych napojach [2]. Cukier jest także dodawany m.in. do jogurtów owocowych, płatków śniadaniowych, pieczywa barwionego karmelem czy ketchupu.
Jeśli chcielibyśmy zsumować ilość spożywanego cukru w ciągu dnia, należy wziąć pod uwagę nie tylko cukier zastosowany do słodzenia napojów, ale także ten obecny w przetworzonych produktach.
Korzyści związane z ograniczeniem cukru w diecie
W ostatniej dekadzie w Polsce obserwuje się zmiany w modelu żywienia charakterystyczne dla krajów wysoko rozwiniętych. Zmianom tym towarzyszy zwiększone spożycie produktów wysoko przetworzonych, a co za tym idzie przyjmowanie zbyt dużych ilości tłuszczu i cukrów prostych, zmniejszony udział błonnika i nadmiar kalorii.
Taki sposób żywienia nosi miano diety zachodniej.
Popularność diety zachodniej i siedzący tryb życia sprawiły, że mamy do czynienia z epidemią otyłości.
Ograniczenie cukrów prostych niesie za sobą wiele korzyści. Zbilansowana dieta o odpowiedniej kaloryczności pozwala kontrolować prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych – otyłości i cukrzycy typu 2 oraz konsekwencji tych chorób. Dodatkowo ograniczenie cukru w diecie pozwala utrzymać gospodarkę hormonalną na odpowiednim poziomie, co pozytywnie wpływa na codzienne samopoczucie i komfort życia.
5 najważniejszych zasad diety wspierającej ograniczenie cukru
Zmiany zaczynają się w głowie
Sposób myślenia o budowaniu zdrowych nawyków ma wpływ na skuteczność podejmowanych założeń. Pomyśl o ograniczeniu cukru jako zmianie, która ma zostać z Tobą na stałe, a nie tylko na najbliższe 30 dni [3].
Działaj stopniowo, a nie z dnia na dzień
Potraktuj zmianę jako proces, a nie coś, co ma wydarzyć się nagle i gwałtownie. Restrykcyjne podejście do diety kształtuje niezdrową relację z jedzeniem. Całkowite zakazanie sobie słodyczy jest drogą donikąd. Jak wiadomo, zakazany owoc smakuje najlepiej. Podejdź do diety bardziej elastycznie. Zastosuj zasadę 80/20, w której 80% jadłospisu jest wartościową bazą złożoną z pełnowartościowych produktów, a 20% to rekreacyjne dodatki do diety. W ten sposób pogodzisz potrzeby fizjologii i psychiki [3].
Komponuj sycące posiłki
Aby uniknąć konieczności sięgania do przetworzone przekąski w ciągu dnia, zatroszcz się o odpowiednią kompozycję posiłków. Połowę każdego talerza powinny stanowić warzywa i owoce. Istotnym elementem jest także źródło białka (mięso, ryby, jajka, nabiał) i produkty z pełnego ziarna (płatki, kasze, makarony itp.). Nie zapomnij także o niewielkiej ilości tłuszczu (oleje roślinne, nasiona, orzechy). Tworząc każdy posiłek z wykorzystaniem tych zasad uda Ci się stworzyć nie tylko zdrowe, ale i sycące danie. Produkty wysoko przetworzone i słodycze zalicza się do tych, które nie są w stanie nasycić nas na dłużej [4].
Znajdź zamienniki cukru
Wiele produktów może z powodzeniem zastąpić cukier. Nawet ich smak jest taki sam. Wypróbuj ksylitol, erytrol czy stewię. Niektóre słodziki nie są metabolizowane w organizmie, co oznacza, że nie dostarczają przy tym żadnych kalorii. W ten sposób pozbywasz się negatywnego wpływu cukru na hormony i samopoczucie, jednocześnie nie musząc rezygnować ze słodkiego smaku [4].
Nie zapominaj o nawodnieniu
Czy wiesz, że pierwsze objawy głodu i odwodnienia są podobne? Dlatego właśnie istotnym punktem w ograniczaniu cukru w diecie jest regularne uzupełnianie płynów w ciągu dnia i obserwacja swojego organizmu, tak by dobrze odczytywać jego potrzeby [4].
Ograniczenie cukru w diecie niesie za sobą wiele korzyści. Jak się okazuje, nie trzeba stosować restrykcji i wyrzeczeń, aby odnieść sukces. Nie musisz rezygnować ze słodkiego smaku – możesz go zastąpić zdrowszymi odpowiednikami. Nie wprowadzaj drastycznych zmian, lecz trzymaj się zasady 80/20 – Twoje ciało i głowa Ci za to podziękują.
Przeczytaj również:
Słodziki – czy są bezpieczne dla organizmu?
Biały cukier – jak wpływa na zdrowie?
Źródła:
- Gawęcki J., Żywienie Człowieka, Podstawy nauki o żywieniu, 2010.
- Jarosz M i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, 2020.
- Głyda A., Równowaga. Jak ogarnąć dietę i odzyskać spokój? 2021.
- Ciesielska M., Bez liczenia i ważenia, 2021.